onsdag 6 juni 2018

Nationaldagen

Den går mot kväll och denna dag och gårdagen var det lite svalare väder som kontrast till den fantastiska sommarvärmen som varit. Anna kom hem till ett sommarland och vi har hunnit med bad och simmande och solande mellan all byråkrati som kan ta musten ur vem som helst. Anna är så förberedd på den så hon är lika lugn och sansad som alltid. Och diplomatiskt elegant. Det har hittills varit hanterbart men vi hör om andra som drabbas ofattbart. Svenska mammor som kommer med sina småbarn och ska bo här hemma nu men utan pappan och har alla dokument som kostat mycket mycket att ordna men ändå inte godkänns, andra svenskar också som inte har anhöriga kvar här, ja det är inget som står att läsa om i någon tidning eller något jag hör politiker prata om, hur ofattbart mycket regler det finns för svenskar, det är väl ändå politikerna som bestämt allt? Och alldeles ofattbart mycket är det också att avsluta i landet som lämnas. Men det är fantastiskt roligt och fint att vara tillsammans i samma land igen och det ska förhoppningsvis bli lugnare när allt betats av.

Maken köpte en vacker blombukett i svenska färger idag, och dotter och far var på lite firande med allsång:-), jag hade en del att fixa med hemma och nu ska vi äta god mat snart igen, tycker att den blivit bättre;-), väldigt hälsosam och på regelbundna tider, ja jag står fortfarande för frukostupplägget men väldigt skönt är det att ha en duktig kock i huset:-)

4 kommentarer:

 1. OCH nu har du ditt barn in da HOUZE precis som jag har. Nya rutiner för er alla ett tag framöver. Mkt nytt att fixa med. MEN så roligt också. JAPP, i de grupper jag är med i på FB har jag förstått att det är fasiken så krångligt för familjer, där tex mamman är svensk, att flytta hem. Hon måste hem först ha säkrat jobb, boende etc. Sen kan han komma,även om han har topputbildning och toppjobb. Mkt konstigt. Fan vad de gör det svårt för hemvändande svenskar. Tur att Anna inte har man och barn att flytta hem. DÅ hade det blivit såååå mkt mer komplicerat.
  Snart hoppas jag att all byråkrati rett ut sig. Skönt att Anna har er att luta sig mot. Är det Annas lasagne som hon skrev om? MUMS!! Du är ju själv en toppkock, Monica. Men skönt när ni är flera som kan turas om. Ser fram emot att läsa mer om allt på era bloggar. Tycker det är galet intressant!! ha nu en fin torsdag!

  SvaraRadera
 2. Annika, ja, nu har vi våra kära döttrar nära:-), det är så fint och tiden går fort så bäst att ta vara på den. Ja alltså, det är något rent otroligt hur vissa hemvändande drabbas och där den ene inte är svensk t ex, men barn drabbas så jag tror inte varken mina ögon eller öron. Och det gör inte mina vänner heller som kommit hit utanför Europa från helt andra länder och som blivit kollegor och också fått väldigt mycket här, utbildning och hjälp och fått veta om sina rättigheter, de kan inte tro det är sant hur en svensk behandlas, de blir alldeles chockade.
  Ja så det krävs nästan att ha en familj här för boende finns inte annars, inga rättigheter att hyra t ex. Och mycket annat, ja jag är glad att jag inte är mormor för barnen drabbas väldigt.
  Ja det är Annas lasagne, så god! Ja nu är vi två kockar:-), hoppas det varar en tid. Tack Annika, ha det så bra du med!

  SvaraRadera
 3. Så roligt, att du skriver på bloggen igen! Nationaldagen har svårt att slå igenom, annat en än som röd dag. Verkade mer meningsfullt med Svenska Flaggans Dag, tycker jag - det ska kanske vara ungefär detsamma förutom att dagen bytt namn. För det var väl den 6-e båda dagarna, jag är inte säker.
  Vistades på stranden i Falsterbo med bad och picknick den dagen, lite väl varmt, men det är fint där nere med den vita sanden, klitterna och det långgrunda vattnet. Tar sin lilla tid att kunna simma, om man inte har en brygga att utgå från.
  Så fin bukett med de svenska färgerna och så roligt att ni har Anna hemma nu ett tag och kan njuta av sommaren, som verkligen har välkomnat med värme och sol den här våren/sommaren!

  Önskar er en skön helg!

  SvaraRadera
 4. Nilla, tack! Ja Svenska flaggans dag blev vi ju vana vid, var vackert det med att fira den. Nationaldagen blir lite ansträngd känns det som, blir lite konstigt att bara lägga in en sån dag när vi inte haft den från början, det kunde vi ju haft vi med i så fall. Men folk flaggade väldigt i många villaträdgårdar i år mer än tidigare.

  Låter så fint med den vita sanden, det är härligt med stranddagar och att vara vid havet. Är en otroligt vacker sommar i år, denna sol och värme dag efter dag. Vi hade en endaste åskknall en kväll, så det gick förbi här och sen var det lika vackert igen. Men aldrig sett så torra gräsmattor som i år. Blir förskräckt när folk plockar fram grillar i gräset men de har varit nära vatten som tur är.

  Så roligt att ha Anna här hemma, vi blir mer aktiva själva också och det är så roligt att prata och vara nära varandra och inte behöva tänka på att snart ska någon av oss resa iväg. Det gått en vecka idag och så mycket det varit och är att ordna med men vi hinner annat också och Anna träffat sina barndomsvänner och haft trevligt, men allt tar sin tid att fatta med denna omställning. Idag träffade vi vänner vars släkting gjort precis samma som Anna, kom hem förra veckan och har en engelsk man som nu ska pendla lite fram och tillbaka om han klarar det. Det är många från Europa som nu lämnar UK, hörde på BBC igår att så mycket stänger där, affärer, kedjor, bagerier, kaféer, många som brukar åka in till sin stad finner den stängd sa de. Man undrar hur det ska bli.

  Önskar dig en trevlig helg Nilla!

  SvaraRadera