onsdag 20 juni 2018

Glad midsommar❀

Lite så här i förväg:-). Här forsar tiden fram så vi knappt hinner med. En hel del visste jag om vad det innebär att vara svensk men inser att det var bara en bråkdel. Mycket blir jag helt förundrad över. Vårt verk som får våra pengar, ja skatten, och då är man också folkbokförd, de skötte sig utmärkt, ja det är ju först handläggare i annan instans som jobbar med detta och ska göras korrekt därifrån och alltihop kan ta 8 veckor numera innan man "finns". Men de var båda snabba och gjorde allt rätt så de får betyg A. Talade med en jurist på det verket och hen såg att allt var korrekt och klart fast allt haltade hos andra myndigheter och det beror på en sådan enkel sak att de inte hänger med i uppdatering. Ibland så enkel att det bara är att trycka på en tangent. Tyvärr drabbar det den enskilde denna okunskap. Med både tre och fyra besök extra som till slut innebär att be att få se "sin" egen sida och hjälpa personalen med att läsa vad som står där i datorn och det är också så att kompetent personal finns och ber att få göra det rätta men den inkompetenta bredvid säger att här är det jag som bestämmer! Det är då jag skulle få hjärnblödning om jag var med så kära dotter säger att det är bäst jag inte är det ...

Sedan blir jag väldigt förvånad över att när man är "listad" som det heter på en VC, (det måste man vara för att få komma till ett sjukhus), och tänker att systemet hänger ihop med Försäkringskassan men det gör det inte, så är man ändå inte tillåten att gå till en tandläkare för Försäkringskassan är inblandad i både Folktandvård och privat och man kan inte ens gå på undersökning innan det är klart och man har svarat och sökt på alla dokument från kassan som de sedan ska handlägga och besluta om. Mycket är nytt från 1 juni i år och det är många myndigheter helt ovetande om själva och den ene säger si, den andre så. I detta fall var det tandhygienisten som visste mer än alla politiker tillsammans och hade alldeles rätt i allt. En patient öppnade munnen för bara en undersökning och fick betala runt 4000 kronor, sen blev hens "kassa" klar och man tänker att "kassan" kan ersätta retroaktivt, hen var ju i systemet men hade inte allt klart. Men nej, hen fick inte en krona för hen skulle inte kommit på den bokade tiden utan avbokat. Och mycket kostar det ändå för den enskilde med tandläkeri.

Sen ska man utskrivas från det andra landet som är komplicerat i sig, de gör det inte förrän man är inskriven korrekt i sitt eget land, ja det här gäller Försäkringskassan och inte sjukvården, så är EU-reglerna så att då måste den enskilde efter en tid kontakta det land man bott i mer än ett år och det är inte det lättaste att nå den myndigheten i det stora världslandet i detta fall och så ska de göra sin uppdatering och sedan ska vår "kassa" ta kontakt med dem och se att allt stämmer. Tror det ska ta månader i anspråk. Massor med kontroller och det har tillkommit för att så många familjer luras om barnbidragen t ex, ser till att få från både två och tre länder och det var en av orsakerna till all upprördhet i UK om de gräsliga folken som inte var äkta britter och det ledde till Brexit .... Och pensionärer måste kollas så de inte har dubbla förmåner på något sätt så allt kollas så enormt numera.

Men, det borde ju vara lite smidigare för dem som inte har barn och det borde gå mycket snabbare att handlägga en enskild person. De borde ha en egen fil. Hör du det Löfven! Men idag behandlas alla på samma ställen och på samma sätt och det är mycket svårare att vara en person i EU som kommer hem till sitt eget land än att vara flykting för de har en hel del rättigheter som andra saknar. Att vara svenskfödd och svensk medborgare och komma hem till sitt eget land borde vara rätt enkelt. Och särskilt om man inte har någon medföljare som ska skrivas in som kan vara något annat än svensk. Det har blivit absurt detta.

EU-kortet som alla förlitar sig på gäller endast akuta saker och knappt det, bara om det anses livsnödvändigt och man kan ändå få betala allt själv först och så tar det egna landet beslut om ersättning.

Jag har beslutat i alla fall att aldrig skriva ut mig från Sverige för det här skulle jag inte orka med:-)

Som terapi har jag ägnat mig åt balkongrenovering och lägger in lite foton här. Det är extremt att bo i detta sedan mars och kära dotter sa att det var tärande med detta konstiga mörker och dimma vi har inomhus så hon är ute så mycket hon kan. Vi har bott i det sedan mars och ser ljuset i tunneln nu. Har talat med VDn några gånger och fått bra kontakt och information, så mycket bättre än att höra löst prat hit och dit för sånt är det mycket utav. Och det verkar vara en hel del oenigheter bland folk här och jag har full förståelse för vissa saker. Ja vi får se, något överdriven renovering till hutlösa kostnader är det men det kan inte lastas företagen, det har styrelsen bestämt alldeles själva.
 Så här blir det, ja ungefär som förut, efter rykande blästring som blev som lavasand på hus och mark, enormt nedsmutsat överallt, sedan sprutmålning två gånger, byte av fönsterbleck och de nya blev också svarta av lavasand men är nu städade och vita, (borde bytts efter blästring och målning enligt fasadrenoverare Madame Monica;-), sedan är "staketen" på balkongen utbytta och lite gummilister, de nya var svåra att få på plats, ja det lyckades inte alltid och är under livlig diskussion, jag har lämnat det området och tog tag i min egen renovering istället:
 Köpte diskborstar på Hemköp, tvättade väggarna med grönsåpa hur många gånger som helst, gick målarkurs på nätet och läste ordentligt på om färgtyp och sådant, har även en sorts sand i färgen, var dyr måste jag säga och det gick åt flera burkar så jag sneglade på Gotlandssanden jag hade som prydnad i en burk med snäckor men den är kvar:-), målat alla väggar och golv, taket målat tidigare, målat balkongdörr och runt fönster och också en trävägg. Den här väggen på fotot är av fasadtypen och jag har *stöpplat färgen flera gånger tills det blev snyggt och det är inte bara jag som utnämnt mig till fullfjädrad fasadrenoverare;-), fint resultat och utan blästring ... *ströppling kan det också heta, båda orden används sedan gammalt.
 Köpte en del blommor fast det inte är klart med huset ännu, alla dog på stört, det är för mörkt men jostabärbusken lever utom bären, de blommorna dog tidigt. Jag hade den kvar här hela tiden. Och testar nu igen med en tomatplanta, solros och murklocka. Och lite kryddväxter. Allt i ny ekologisk jord. Och "gräsmattan" som ses på bild, den är heltäckande utan skarvar och på sisådär 15 kvm och jag tänkte först byta ut den men det finns absolut inte en sådan idag utan det hade blivit många skarvar så jag rullade ihop den, bar med kära makens hjälp ut den till mattställning, tror vi noggrant studerades;-), duschade den många gånger med såpvatten, sedan med rent vatten, vi piskade ur den ordentligt innan, den fick torka lite och jag putsade till alla kanter och den blev som ny. Fantastiskt och maken blev väldigt nöjd för ett tag tänkte jag ju slänga den och ha någon stor plastmatta bara på det nymålade golvet, men denna ger värme på ett annat sätt och är skön att gå på. Köpt en gång i Hammarby när det var annorlunda med företag där.
 Lite märkligt i midsommartid med detta "ljus" men jag har fixat lite mer med möbler, vet inte om mer kommer att falla in här när ställningarna så småningom tas bort och tror aldrig i mitt liv att jag städat så mycket, en del tar in städfirmor till hjälp men som säger att det är svårt att veta hur de ska städa i detta. Bra kvinna reder sig själv, mannen skickade jag ut till landet ett tag för de frågade efter ordföranden där, haha, han ville bara stanna en dag sa han men sen kom han igång med jobb där med och snyggade till trädgård och annat i flera dagar, skönt att det blev städat där också.
 Lite ensam-mat ibland när kära dotter är på alla krävande uppdrag, hon träffar många vänner också
 En rar granne kom med rabarber från sitt lantställe och jag gjorde muffins, blev väldigt goda
Och Anna gjorde en annan sort med choklad, blev toppengoda! Det var det och nu önskar jag er en riktigt härlig midsommartid!

6 kommentarer:

 1. Ja, du sitter mitt i det där nu. Vet exakt hur det är för Anna nu när hon skriver in sig överallt igen.
  Verkar vara så tungrott.
  Förstår att ni lider av brist på ljus inne. MEN ljuset i tunneln syns. OCH så himla bra att du börjat pyssla med balkongen igen.
  Hurra!!
  Landet, jag skulle åka dit om jag vore ni ;.)
  Ha det det så bra nu och trevlig midsommar!!

  SvaraRadera
 2. Annika, så otroligt tungrott! Och när det verkar fungera med något så nej, då är det något mer i det som ska göras, fast en säger att det är klart, någon annan att det inte är det. Så Anna har stenkoll och jag får vara support:-)

  Och hela året är ju märkligt med allt, glad ändå att vi är så pass normala:-), skönt det, är det där vikingablodet säger vi;-)

  Ja tror du har rätt och ska jag tro på maken har han gjort det fint där på landet:-), tyvärr var det väldigt mycket mygg och knott, jag hade hoppats på att de dött ut i värmen men det kan också variera från vecka till vecka och plötsligt vara borta en tid.

  Tack Annika, du har det hett läste jag, men hoppas på en fin midsommar även om den inte firas särskilt hos dig.

  SvaraRadera
 3. Ja, inte en lugn stund :) har fått öva mej i diplomati och så är det tur att jag har humor och jämnt humör :)

  SvaraRadera
 4. Anna, ja det är så bra att diplomati går i arv;-) och jämnt humör:-) och kanske jämt humör;-), ja där kom humorn fram i alla fall;-)

  SvaraRadera
 5. Ja, vilken byråkrati. Vet hur det är, inte lätt.
  Skönt att ni får lite ljus i alla fall.
  Önskar er en skön kväll!

  SvaraRadera
 6. Lena, ja så otrolig! Är säkert obekant för de flesta men vi vet. Varit i kontakt idag igen och det är inga handläggare för tillfället sa personen som arbetar med ansökningarna så hen sa att bäst att inte resa någonstans för engelska EU-kortet gäller ej längre och det svenska kan ta 3 - 10 månader att få. Och varför tandläkare är inblandade i detta är för mig obegripligt. Men hen avrådde alla såna besök också. Och när de jobbar igen har de alla barnbidragssökare de ska handlägga, och dotter påpekade att något sånt ska hon inte ha, varken hon själv eller till något barn, men ja, det tar lika lång tid ändå. Undrar om våra politikers barn har någon egen fil? För detta måste vara okänt för dem.

  Ja vi har fått ljuset tillbaka, återstår mycket städning i vårt område men vi har det fint hos oss själva i alla fall. Ha det så bra du med.

  SvaraRadera