fredag 8 juni 2018

Det vackra junivädret och ett snedstreck;-)

Det är ett fantastiskt sommarväder i vårt land! Jag kan inte minnas att jag varit med om en sådan majmånad och nu juni, det är speciellt och kanske man (jag) känner mig lite undrande över det med. Men det är bäst att ta vara på dagar och tid känner jag, vi har den möjligheten nu även om det är mycket att ordna med. Men så skönt att ha tid att njuta av denna fina tid.

Det är otroligt vackert överallt och det är som jag ser det lite med nya ögon igen när jag går på långpromenad med Anna, hon minns barndomsvyerna och platserna och rätt vad det är träffar vi gamla vänner från förr. Och barndomskamrater.

Blå himmel och sol, en aning vind och värme, vi har blivit vana vid det men det är torrt torrt i gräs och mark. Den gröna färgen försvinner mer och mer och så har jag nog aldrig sett naturen här förut.

Och så har vi den "Snedstreckade ekstyltmalen"! Ja den känner ni förstås till:-). Först såg jag en ek härutanför med vitfläckade blad och jag tänkte direkt: Jaså har den där renoveringen som härjar i området förstört träden också?

Det är ett Stockholmsfenomen tror jag än så länge, våra ekar har nästan vita blad som faller vartefter till marken. Den malen har invaderat dem och lever i bladen och äter upp klorofyllet, svingar sig ned sedan i sin tråd och lämnar larvstadiet och den vita eken. Aldrig upplevt något sådant heller. Ni får berätta om det finns i andra landsändar.

Nu önskar jag er en fin sommarhelg till!
Här hörde vi tjeckiska bland klättrarna
 Så här ser ekarna ut! Allt det gröna och friska är borta och det ser jättekonstigt ut mot övriga lövträd.

8 kommentarer:

 1. Önskar allt gott för Anna och hälsa henne från mig.
  Njut av den svenska sommaren. Här i Wales har vi ingen värme att klaga på.

  SvaraRadera
 2. Lena, tack och hon hälsar tillbaka! Ja vilken varm sommar vi har och ständigt denna blå himmel, svårt att fatta. Hoppas du får sommarvackert också, fördelen hos dig är att det grönskar och växer så fint när det inte är denna värme.

  SvaraRadera
 3. Länge sen jag såg brända gräsmattor :) Eken har ett spännande och komplicerat djurliv som måste hänga ihop och nu har harmonin störts.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, jag har nog aldrig sett det så här förut. Ja intressant med eken, har mest tänkt på ekollon och fina blad, att det var så här komplicerat fick jag lära mig nu och allt hänger ihop i vår natur.

   Radera
 4. Så egendomligt med larverna på ekarnas blad. De har tydligen en god aptit!
  Att Anna kan känna sig vilse nu i Sverige efter så många års bortovaro kan jag förstå. Det är så mycket som förändrats i samhället under en ganska kort tid. I England tror jag det går långsammare med förändringar. Saknar det gamla systemet, särskilt på vårdcentralerna. Nu finns det knappt utbildade läkare som är fast anställda längre, de flesta tycks inhyrda från bemanningsföretag. Skolor saknar utbildade lärare etc, etc...Allt som numera är digitalt, Knappt så man kan betala för sig på bussar el tunnelbanor utan mobil. Snart finns det väl inga biljettkontor för resor med tåg heller. Man får försöka följa med i den snabba utvecklingen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nilla, javisst så egendomligt det ser ut på ekarna, många som studerar det och undrar.

   Ja så sant som du säger, och vårdcentralerna tar nog priset, blir faktiskt undrande över mycket, tänker på kostnaderna att driva dem med all personal av olika kategorier och den röra som är, väldig brist på samordning och någon med huvudet på skaft kan säga att så här är det, nej nej säger hen som vill bestämma, ja jag säger inget mer, bäst så ännu, men idag var det så jag baxnade och fick utbilda personalen, ja det kändes helt absurt. Andra myndigheter fungerar, en del väldigt bra och snabbt men luften gick ur mig idag när det gäller VC. Och det fungerade alldeles otroligt bra i UK, vet ju inte hur det blir i framtiden där heller, men väldigt kompetent personal, bra bemötande, bra samarbete och tillgängliga på alla sätt. Som en annan värld än här.

   Och så allt annat, vi har nog snart inga bankkontor heller för vi ska ju inte ha några pengar. Kan ju finnas någon robot i rymden bara, trodde ju att de skojade när de började prata om sin robot men som få vågat vända sig till ännu:-), men de tänkte att Anna verkade vara lämplig för det.

   Ja och mycket annat är det, tycker samhället är mer ansträngt på alla sätt men det verkar som det är bäst att bo i sitt eget land i Europa nu. Det var så mycket att avsluta i UK och nu lika mycket att starta här. Är utmattande. Men man får följa med i det som du säger.

   Radera
 5. Ja, jag förstår mkt väl att det är roligt att se allt med "nya" ögon och tala barndomsminnen etc med Anna medan ni är ute och går. Härligt.
  Inte kul med ekarna!! Inte alls. Har sett liknande på träd här,vissa somrar har vissa sorter varit fulla med spinn. Kan inte säga om det varit direkt ekar som drabbats då.
  Inte så roligt med naturen som torkar ut i hettan. MEN för er är det nog så skönt. OCH ovanligt. Jag kollar ju mina appar dagligen, ser att vädret i Sthlm bara fortsätter att vara fint. Helt sanslöst på många sätt och också härligt. Har ni svalt inomhus?
  Fina foton, Monica! Ha en fin dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, ja så roligt och Anna träffar så många gamla vänner, som dels kan ha bott några år i annat land i Europa, eller någon annanstans i Sverige men flyttat tillbaka till olika områden runt om i Stockholmstrakten. Så kul för dem att ses. Och dela erfarenheter.

   Ja ekarna ja, så märkligt det ser ut och nu börjar fler och fler undra över torkan, där det inte är lummigt och någon skugga ser det rätt eländigt ut med bara torrt gräs och torra kvistar, en dam, hon som känner Ernst du vet:-), tyckte det var märkligt och fick höstrysningar och det är ju väldigt mörkgrönt som det annars är i augusti men jag försöker inte se det. Skönt ändå med sol och värme och att vara ute vid vatten.

   Och vi bor i ett fantastiskt hus trots nät och plast som omger i denna sanslösa renovering, vi har svalt när vi kommer in, svalare än ute och bra luft att sova i. Och varmt om vintern. Ja så man kanske ska bo kvar:-)

   Tack Annika och hoppas du har en fin dag också!

   Radera