tisdag 1 maj 2018

Vårmånaden maj

Ja nu är det vår, visst? Tja igår var det 10 grader, plus, och jag tittade lite på ullkappan och vantarna men nej, vi struntade i vårsångerna, mindes vår ungdom i studentstaden Uppsala som har Sveriges bästa och mesta Valborgsfirande, och nog var det sol rätt ofta? Och första maj gjorde vi alltid en vårutflykt och hade picknick i gröngräset, när Anna var liten åkte vi tillbaka då och då till slottet och firandet.

Men som pensionärer är det lite mysigt att få Hemmets Journal med morgontidningen och massor med korsord och så dimper Drömhem&Trädgård ned samma dag, helt fantastiskt:-)

Ingen vårmat direkt hade vi hemma heller men gjorde rotsaker i ugn igen, äter det ofta, så gott och jag mår toppen av det och så lite god fisk ibland och nån enstaka köttgryta som fått puttra länge.

Och slog till med en liten chokladkaka med pressad apelsin i och nötter och till det eko-glass med eko-kaffe, ja allt i hela menyn är eko. Handlar det som finns inom det och får väl tro i alla fall att det är okey och utan extra gifter men veta säkert kan ju ingen som inte odlar det själv.
Hit tänkte vi åka men vi vet ju hur det ser ut sen förr:-), fotade då, det som lockade mig mest var att det serverades hembakt med kaffe i en herrgård intill, men som sagt vi har gjort det förr och dit kan vi åka andra gånger än just sista april
Så här är det nu då, att leva i mörker bakom dessa fönster, vi trodde nog, ja det sas så att man skulle kunna se ut men icke och det är hemskt, det är det och vi blir mer trötta som om det vore mörka november igen. Men vi bor här och det gör alla andra också i vårt hus av anledningar som jag inte går närmare in på.
Och dessutom oljud och dån i månader, läser om folk som inte står ut en dag ens när grannen dånar lite, här var det hela förra året på andra hus och nu vårt och de närmast runt om vårt. Och sen är det ytterligare ett gäng på fyra hus som ska göras innan vinterstormarna och sen hoppas man bli klar och inte behöva fortsätta ännu ett år som var planerat från början, alltså tre år.
Men bara att gilla läget och nästan ofattbart vad man står ut med, men alla gör inte det kan jag säga. Och nästan lättare att vara yngre och sticka iväg till jobbet om morgonen och komma hem när det mesta tystnat till kvällen. Men renoveringen fortsätter inpå kvällarna också ibland.

PS Vi är ju i gott sällskap, haha, slottet är också inplastat på precis samma sätt, såg ni kanske när kungen firades, bit för bit tas och hela arbetet ska pågå i 25 år! Man började med att titta på putsen och tog fram en varmrosa färg, ja precis som här då, vi har också puts och den färgen och det är speciellt med de färgerna, en kalkfärg, och först ska den gamla blästras bort. Kungliga slottets renovering började 2011, väntas blir klar 2036. Har ju en hel del fönster också ... ;-)
Nu får vi hitta på nåt mysigt, ja orken är inte på topp alltid men man måste tvinga sig bara.

4 kommentarer:

 1. Snart är det klart :)

  Valborg glömde jag bort helt.

  SvaraRadera
 2. Anna, vi får hoppas det, kommer att bli väldigt fint då:-)
  Ja Valborg får vi fira nästa år!

  SvaraRadera
 3. När allt är klart kommer du att go bananas med mysfaktorn. Du kommer att göra det finare än och hyggigare än nånsin förr. Men jag tycker j-gt synd om er alltså. Som du säger, ett ständigt novembermörker en dimmig dag. Hoppas att ni går ut och går ofta och mkt. Ta med picknick-korg. När är det sagt att det ska vara klart??? Jag ska inte "tjata" om landet mer nu :-) Vallborg är en helg som det är lätt att glömma då man inte bor hemma. Ingen helg jag direkt saknar heller. Även om jag gärna firat om jag varit i Sverige. Just Uppsala har väl de allra tyngsta traditionerna, visst? Mer så än Lund, va?
  Ni får åka på utflykter varje dag nu, om lust finnes. Bra med tidningar som är sprängfyllda av artiklar, recept och korsord. Lite TV då och då. Radio. Sånt.
  hang in there!!!

  SvaraRadera
 4. Annika, ja jag tror det blir fint och tror också att det är bra med en nystart ibland, ta bort en hel del som vi gjorde, lite så att när jag var less på en blomkruka inne sa vi: "Vi kan ju alltid ha den på balkongen:-)", så faktiskt skönt att få bort en del och det ska bli riktigt hygge igen:-), absolut! När det blir klart ... vi får inte några riktiga besked och det verkar försenat redan, är ju så mycket helger denna tid med, vår och försommar och här följs lagar och avtal kan vi se och jag känner att det är civiliserat att göra så, lite stolt faktiskt över att se det för man läser ju mest hur eländigt allt är men Sverige kan nog vara lite stoltare över sig självt än vad det är. Och bara nu var 4 dagar lediga i samband med Valborg och första maj.

  Ja Uppsala var så roligt under Valborg, det är flera hundratusen som firar där då i City och runt slottet och hela ån har glada studentfarkoster i skojtävlingar. Alla ställen öppna och visst kan det vara en del bus men inte så farligt, många barnfamiljer deltar. Och mycket fin sång, OD du vet, så bra! Lund spelar inte i samma liga, ja maken har studerat där också och inte alls som Uppsala men staden är trevlig. Men inget slår Uppsala på Valborg:-)

  Ja vi får göra lite mer utflykter, blir ju finare nu i maj och varmare hoppas jag, vi tänkte ju att man skulle kunna sitta bland allt fint som brukar vara här runt husen men det blev bara byggmaterial istället för blommor. Ser några som tar ut sin egna stolar och sitter på dem i bråten och sen noga med att det är deras;-), ja jag tänkte att de lockade då mig inte alls:-), vi får ha lite picknickar istället, förresten man kanske kunde ta fikarundor och inventera alla fik som finns:-), kan tänka mig det:-)
  Tack, vi får försöka ha det bra och roligt med fina tidningar, är alltid kul att titta i dem och se folks idéer.

  SvaraRadera