måndag 14 maj 2018

Slotten och så vi

Ser att Uppsala slott också renoveras och där åker man i korgar och målar, bara till taket går det åt 1000 liter färg berättas det. Och Stockholms slott renoveras totalt på utsidan också och så är det vi då:-), på slotten behöver ju ingen bo under tiden, jobba kanske men då kan de nog flytta runt från oljuden. Finns ju många rum.

Här har det varit fullt upp, jag stod inte ut att se vulkanaskan eller lavan på balkongen, fattar inte så otroligt smutsigt det blev efter blästringen och frågande är jag till arbetsmetoderna. I fredags i alla fall så städade jag i 12 timmar och torkade fönster, målning och väggar och golv, samlade ihop lavan och blev alldeles svart i näsan, hade inget munskydd, det hade behövts. Så torkade jag all målning runt 10 fönster på insidan, flyttade bort allt igen och tvättade av fönstren helt, utanpå sitter plasten så det var inte aktuellt men jag måste bara ha rent inomhus, avskyr smuts. Det dras in också utifrån, tycker städningen i huset är det lite si och så med i detta, i foajén och i trappor. Maken skurade alla golv för hand i lägenheten, var väldigt noga. Och då var det natta.

Dagen efter fick vi långväga besök, ja från Sheffield och sen efter lite vila, eller rätt lång, i Southampton så kom de vidare hit tidig lördag morgon. Eftersom jag numera känner till en hel del om Majas land så bjöd jag på frukost och de berättade att de sover i bilen enbart, äter alla måltider i den också, så inget hotell ibland frågade jag med en redig brunch, no no sånt räckte inte lönen till. En ung man och en lite äldre var det och det är tur jag är så vansinnigt språkbegåvad, jag var förvarnad av en mycket närstående;-) och hade förklarat för min käre make som undervisat i engelska i 45 år hur det låg till men han har gott självförtroende eller vad man ska kalla det, men jag frågade efter en stund: "Förstår du något?". Nej inte ett ord blev svaret, han förstod inte ett endaste ord av vad den lite äldre mannen sa, den yngre hade en något mildare dialekt. Den äldre skötte dokument och sådant och vände sig helt till mig och det gör ju egentligen inte brittiska män, där fortfarande frun kallas Mrs och så mannens hela namn, inte sitt eget. Ja jag får väl säga att det beror på att jag har så bra hörsel:-) och sen har jag ju varit mycket i olika delar och hört dialekter, är inte så svårt tycker jag. Men kunde inte låta bli att retas lite med maken sedan och något sur blev han. Sen började jag fixa med allt och så gick 12 timmar igen.

Söndagen lyxade vi till det på restaurang och åt gott, satt ute i den ljumma kvällen för otroligt fint väder har det varit.

Och nu är det måndag igen.
 Lyfte blicken från den sotiga marken och nu har de blommande träden fått fart, gick snabbt i det vackra och varma vädret, även paradisäppelträden har slagit ut i rosa blommor men det hände dagen efter jag fotade dessa
En liten hint bara, så här ser det ut i våra rosenrabatter, är ju otroligt och plasten blåst omkring så allt faller ned i jorden och blir kvar där, gick i sandaletter i gräset som var väldigt grönt och nyfräscht trodde jag, fötter och skor måste tvättas, den här svarta "askan" ligger överallt nu men inte på min balkong! Nu ska det målas snart. Kan väl inte bli värre hoppas jag. Förresten de engelska killarna tyckte det såg rätt hemskt ut också och även att alla träd efter vägarna i Sverige var nedhuggna längs järnvägar, men fin sjö tyckte de vi hade:-)

4 kommentarer:

 1. Vi har ändå väldigt många träd så vi kan skövla sådär mer som skryt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, ja det verkar så. Hörde av nya grannen att träden med med fint virke har de hämtat och sålt. De övriga struntar de i. Arga insändarna fortsätter i tidningarna och idag var det stopp i 3 timmar på tågen norr om stan, folk blev instängda i hettan, spydde, fick panik och de sista evakuerades först ikväll och folk missade flyg och annat. Inget träd som fallit, nej det har ju aldrig hänt men ledningar brustit som även brunnit. Tycker att UK är bättre på detta område:-)

   Radera
 2. Ni har det tufft nu med er renovering, det tycker jag. Vilken städning där efter blästringen.
  Ni är grymma, ni två!! Heja heja!
  Alltså, jag har ibland så svårt själv att förstå somlig engelska, bland annat just en del av svåra brittiska (i mitt tycke) dialekter. Jösses. Skottar har jag också lite kämpigt med ibland- Här i US har jag mkt svårt att hänga med i viss sydstatsdialekt och faktiskt har jag ffa via telefon SVÅRT att förstå den dialekt som många svarta har. Knepigt det där.
  HOPPAS att ni har bra dagar nu. VET att ni har fullt upp. Verkligen.
  Med både det ena och det andra.
  ha en bra tisdag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, ja den här renoveringen känns väldigt ansträngande och det är ju mycket annat i livet också som hade räckt mer än väl.

   Haha, den här äldre av de två, ja den ene var nog 20 och den andre 40 och han pratade dels så oerhört fort så det bara sprutade och med en otrolig dialekt, jag hade svårt att hålla mig för skratt för Anna hade ju förvarnat fast det var värre än jag förstått. Ja skottar har sin och vet när vi var i Liverpool att den var annorlunda men ganska snabbt vande jag mig och tyckte den var fin och lätt att förstå. Det här var något i hästväg och den yngre pratade tydligare, de kom nog från olika städer och han kanske tänkte på det mer, märkte att han fick alla telefonkontakter, folk förstod nog inte ett ord av vad den andre sa, men vi hade en viss dialog han och jag ändå, haha och maken var knäpptyst;-)

   Ja hjälp vad mycket det är, tack tisdagen och nu onsdag var väl så där, hela huset målades två gånger och nu är fönstren gulrosa tror jag men hoppas det är enbart på plasten, lite konstigt ändå att spruta så hejvilt och inte jobba med andra verktyg runt fönster och känsliga ställen.

   Radera