torsdag 5 april 2018

Ett märkligt program

Ja jag tror att jag aldrig sett något så märkligt på TV, det var den norska dokumentären om barnarbete och torsktungor. Går säkert att se på Svt Play ännu.

Först satt jag bara och stirrade, sen kom mycket frågor som jag ställde till mig själv. Javisst, det är okey att barn lär sig hjälpa till men det här var på en annan nivå.

Var tydligen barn med rötter här uppe i Lofoten men som kunde bo var som helst nu, i Oslo t ex men skulle upprätthålla sederna och traditionerna. Bli lika snabba som moster, pappa, mormor och morfar. Minst!

Dokumentären handlade om en 9-årig flicka och en 10-årig pojke men redan från 5 år kastas de in i detta. Och det var det där, de var duktiga och lärde sig men samtidigt fanns en hets runt dem från föräldrar och även den ännu äldre generationen, att de skulle klara av det. Även om de grät och tyckte det var äckligt. Liknade en patologavdelning på KS och den är inte tänkt för barn.

Javisst man kan växa av motgångar och av att våga men frågan är ju om det här är rätta vägen. Stora vassa knivar som det skars med och jag skulle vilja veta hur många olycksfall det är, noll i filmen, vad timpenningen är, vem som blir rik på barnen och konstigast av allt att pushas till detta för att en 10-åring ville ha en båt för 50 000, det hade alla i hans klass utom han själv! Han jobbade 6 timmar om dagen, och hade tjänat ihop 30 000 sen han var 6 år och nu lånade han resterande 20 000 av direktören. Inget verkade klokt. Och att det var det viktiga i livet, att köpa något så dyrt som 10-åring. Flickan som var novis fick ihop en tusenlapp till en kanin eller om det var två. De arbetar under januari till april, hur är de med skolgång? Så mycket konstigt.

Men barnen, alltså vilka fina barn och kloka som 100-åringar. Som lysande exempel hur man ska vara på en arbetsplats, hjälpsamma och även om torsktungorna fick ett stopp när killen skulle visa flickan som var nybörjare tog han sig tid och var mycket pedagogisk. Och hon i sin tur hjälpte en liten pojke att komma igång med stora vassa kniven, pojken som inte vågade prata, än mindre titta upp ur jackkragen, det såg livsfarligt ut. Han hade fullt sjå att spetsa ett torskhuvud på vassa metallpinnen innan han kunde göra nåt annat.

Och så pratade de om livet, föräldrarnas skilsmässor och svek, hur man kan hantera vuxna, och framtiden, hur det skulle bli med nya partners som föräldrarna hittat, ja de var så söta och rara så det var inte klokt, hoppas innerligt de får det bra i livet.

Pojken bjöd flickan på en åktur i den där båten på öppet hav, var noga med flytvästarna såg jag.

De vuxna kunde inte nöja sig med detta utan de hade också en hetsig tävling vem som skar fortast. Det är egentligen hakmuskeln under tungan som skärs av på torsken och är en delikatess, jag har då aldrig ätit någon fast de köps in av gourmetrestauranger, ja det visste barnen också så de skulle förstå så fint det var. Annars kan man ju tro att torsktunga är en svampinfektion, haha, ja jag vet man blir så här i sjukvård och diagnostikarbete:-)

svd.se/skrei-en-favorit-ner-i-minsta-bit, där är en lite förskönad artikel, står att barn och ungdomar gör detta men de var bara 5 år de yngsta och så hetsen och miljön runt dem, ton av rester och smuts, barnen spolades av direkt med slangar. Ska nog inte säga nåt om barn som bär ved i varmare länder, får väl inte betalt men hjälper till så livet kan fortgå. Och annat som vi reagerar över. Här var det mycket att lära barnen att bli kapitalister, pengar är allt. Du kan få allt, ja bara låna lite också och få en skuld. Men kanske vara väl lågavlönad men då kan du ju jobba fortare ...

Jag har lite fiskrätter här och den första är nog torsk och sen är det lax i olika modeller men ingen tunga

4 kommentarer:

 1. Måste nog kolla in den där dokumentären. Tycker norrmännen är otroligt bra på att göra sådana. Det låter onekligen lite underligt, ja. OCH äckligt.
  Älskar fisk. Igår gjorde jag fiskgratäng för allra första gången i mitt liv. OMG så gott det blev. Gjorde den just på torsk också. MUMS!!!

  SvaraRadera
 2. Annika, ja väldigt bra gjord var den, kan inte säga annat och barnen var fantastiska i all sin klokskap. Fast märkligt var det och lite underligt alltihop. Åh fiskgratäng, blir sugen direkt, är otroligt gott. Nästan godast av allt, blir hungrig nu:-)

  SvaraRadera
 3. Verkar mycket annorlunda. Har svårt att få in SVT, men ska kolla.
  Vad är egentligen barnarbete. Enl min, som nu närmar sig de 40, men då var i 12-årsåldern, så var det utnyttjande och barnarbete när han skulle städa sitt rum!!!! Nu är han pappa själv och har nog ändrat åsikt,hi,hi!
  Ha en trevlig helg!

  SvaraRadera
 4. Lena, Var verkligen ett annorlunda program. Ja städa rummet tycker jag att man ska göra, haha och nu tycker han nog det själv. Det kan nog riktigt små barn göra och tycka det är roligt. Innan de blir tonåringar:-).
  Men det här, jaa, de var från 5 år och jobbade på ackord kan man säga, 10-åringen var säkert lika duktig och snabb som en vuxen, borde haft högre lön så han fått ihop till den där båten utan att låna och de slipade de där stora vassa knivarna själva också. Otroligt speciellt var det. I Sverige är inte nåt sånt här tillåtet. Behållningen var att höra de små liven tala om livet.

  SvaraRadera