måndag 5 mars 2018

Vårljus, vintersnö, 4000 gator, snökanoner, klimat, kylskåpsdiet m m m m

Åh så härligt med vårljuset! Snön kan fara i stora flagor kors och tvärs men ändå vid 16-tiden så lyser solen in genom fönstren igen! Helt underbart att se och vi har fönster i flera väderstreck men det är från väster det når in nu. Som det ska va´
Jag snöat in lite på snövädret, läste igen om snökanonerna och att de bildas främst från Hälsingland ned till Uppland och så en sträcka mellan Västervik och Mönsterås. Av den där kalla luften över Östersjöns vatten, och långa "band" kan det bli av monstersnö. Ett år föll 150 cm på kort tid norr om Uppland, låter otroligt.
Om ni vill studera det svenska mycket intressanta klimatet finns en länk här om Sveriges klimat, man blir nästan meteorolog på kuppen.

Kan behövas lite mer kunskap för blir ju lite förvånad över åsikter eller vad de ska kallas, ja nu är norrlänningar på tapeten;-), men en skriver att Skåne borde ha minst två månader sträng vinter. Ja man undrar eller man ska kanske inte bry sig. Vi kan ta Umeå som ett exempel på nån sorts rättvisa eller vad de nu menar, Umeå ligger alltså på samma breddgrad som världens kallaste stad, i det stora landet där i öster, med en permanent bosättning. Den staden har en medeltemperatur under januari månad på minus 50 grader C och temperaturer på minus 71 grader C är uppmätta! Och där bor både unga och gamla, både kvinnor och män. Så är det väldigt varma sommartemperaturer när den tiden kommer sedan. Står att läsa om den staden i länken där och jag tror att i Umeå är man glad att det inte alltid är lika på samma breddgrad ens;-)

Skåne har också en vegetationsperiod som är hundra dagar längre än i norr och det får vi vara glada för i vårt avlånga land. Vet inte vart man vill komma med allt detta tjat om vårt avlånga land som just är väldigt avlångt. Lägg ut det vågrätt, lodrätt eller diagonalt nånstans i Europa så når det väldigt många olika länder och klimat. Men i Sverige ska allt vara lika tydligen:-)

Sen raljeras det fortfarande, men inte så mycket längre efter Sundsvallsfadäsen;-), om  Stockholmslivet hur vi ska leva det. Enhetschefen på Stockholms stads trafikkontor berättar att 4000 gator ska plogas på 10 timmar. Någon tänker att man bara ska köra mitt i gatan då och göra en öppning, som en ränna, men det är inte så klokt tänkt. Man är tvungen att i de här akuta situationerna ploga så det blir snövallar upp emot bilraderna för att bussar, bilar, utryckningsfordon, folk ska kunna ta sig fram, man halkbekämpar på denna tid också både gator och gångbanor och så under dessa 10 timmar har de kommit lika mycket snö igen. Och bara att börja om. Massor med bilar står bakom vallar och ägarna får skotta fram dem, rör tiotusentals bilar men så är vi i storstaden nu, den enda i Sverige. Och tiden att forsla bort snön finns inte och det blir ännu mer trafik då med lastbilar i det redan ansträngda arbetet och det är inte bara att kasta snön nånstans, det ska också upphandlas och många gator är väldigt smala dessutom så det blir problem med mycket snö som faller under kort tid och dag efter dag.

Sen läser jag lite mer om norra delen av landet för ibland kommer åsikter om att de vill bilda ett eget land och det kan de väl:-), blir väldigt dyrt för dem bara. Ser att apotek t ex redan fått 10 miljoner av svenska staten i bidrag och det för att man ska fortsätta ha många apotek i glesbygd. Kravet är att det till nästa apotek ska vara 2 mil, det var ju inte så långt, på vårt land är det 4 mil till närmaste och där finns inget glesbygdsstöd. 34 apotek har fått detta stöd och det har resulterat i att genom att de finns så handlar folk mer piller och de går med vinst hälften av dem.

Sjukhus är dyra att driva också, särskilt med specialistvård som transplantationer som då får göras i det egna landet, en levertransplantation kostar uppemot 3-4 miljoner i första skedet och det kan bli lika mycket till under livets gång sedan och det för en person. Och en transplantation. Det finns mycket att fundera på. Och så kom rapporter i dessa klimattider om skotertrafiken och fyrhjulingar i Jämtland, de släpper ut 25000 ton växthusgaser att jämföra med inrikesflygets futtiga 3000 ton!  Det var en stor skillnad och förutom utsläpp låter de mycket också och är under debatt om djurliv, renarnas kalvning och mycket mer om hur de framförs och var, det finns regler förstås att följa ... Jag har bara sett en skoter på skidresa:-), här har vi skidor eller bara stavarna och ryggsäck till affären;-) eller tar flyget:-)

Läser också att historiskt finns inget bättre odlingsklimat än Mälardalen så vi får ta upp kunskaperna mer här från våra förfäder, ja jag tror vi klarar oss i vårt egna land om det blir så:-). Något jag tycker vore bra är om det blir en storstad i det där nya landet. En norrländsk stor stad, det är verkligen på tiden, vi har tre i söder, fyra om man räknar Uppsala som nu kallar sig för storstad men ingen i Norrland. Skulle vara så bra om folket fördelade sig lite mer och inte denna ansamling här, Stockholm är tillräckligt på alla vis anser jag.
Här fortgår byggandet som ibland ser farligt ut, de går så nära kanterna som helt saknar skydd och de själva också, tänker på det hårda vädret och allt klättrande upp och ned i timmar, har flyttat från matrummet nu med kaffekoppen, blir orolig när jag ser dem därutanför, lite som en mamma:-)
Och lite kylskåpsdiet:-)

Tror den här ingår;-), makens fynd och fylld med mörk choklad, ja det var gott. Nu hoppas jag på lugnare väder och mer utevistelse och lite påfyllning i förråden.

4 kommentarer:

 1. Det var ju en oerhört liten portion men blir kanske bulle sen ;)

  Nu har vi fått vår tillbaka och all is och snö är borta. Soligt och 8 plusgrader, så skönt.

  SvaraRadera
 2. Anna, haha, ja fast tyckte det räckte, är inte så förtjust i sån här färskpasta, blir godare att koka "vanlig" pasta med nåt mumsigt till.
  Jo bulle behövdes sen, så gott!

  Så fort det försvann hos er och så skönt! Här tänkte jag nästan skämta lite om snö att den fortsätter och det blev verkligen inget skämt, idag tror jag att de största flingorna i Sverige fallit här, som stora händer, kors och tvärs, uppehåll en stund och så igen men det är mildare. Men moddigt och tungt att ta sig fram.

  SvaraRadera
 3. DET är extremt LÄTT att bli vädernörd! Sådant kan jag också LÄTT snöa in på, haha. PUN intended :-D
  Gillar väder, tycker det är intressant. Speciellt dramatiskt väder, förstås. Kan sitta och läsa tillbaka på gamla monsterstormar vi haft, eller om väder som drabbar Alaska, Grönland etc. Fascinerande. Nördigt? JA!!!

  Sundsvall, en klassiker som jag stoppat bakom örat och ska använda vid tillfälle när det GNÄLLS om snöröjning etc.
  Det var nästan det bästa som hände på hela vintern i Sverige, det kaoset!!

  Och kylskåpsdieten forsätter :-) Ska ni äta upp rubbet in har innan ni "får" köpa nytt?
  Rätt kul grej!!

  SvaraRadera
 4. Annika, ja lite kul och särskilt när det pratades om den ena snökanonen efter den andra, inte brydde man sig om såna i barndomen, de fick komma som de ville:-).
  Jag är inte så intresserad ändå, det blir som det blir men maken följer alla sorter, säger just nu alla jag hinner, tyvärr säger han hinner han inte se alla prognoser, haha.
  Blev riktigt förvånad idag att han gav sig ut när de där handstora flaken kom, han gillar inte sånt men var rätt nöjd ändå när han kom hem.
  Och sen som du säger i såna länder och platser där det är så extremt, ja det kan jag också titta på och förundras hur det går till att överleva där. Komma hem med en nyfödd t ex, hur går det till?

  Haha Sundsvall glömmer jag aldrig, och tänk att de tog skotern till affären på vägar som var helt förbjudna att åka på men, ja det var ju så förfärligt mycket snö så man såg mellan fingrarna med det, hmmm, de måste ju ha mjölk:-)

  Ja jag vet inte, tycker det verkar vara slut det mesta nu i skåpen och det blir kanske en annan diet då:-)

  SvaraRadera