onsdag 7 februari 2018

Swimmingpool och takterrass i all ära

... men är ju bra om huset är byggt också:-). Ja nu ömmar jag igen för ungdomen för det är mycket som berör och drabbar dem. Är det inte galna regler med att ta en master, förresten så drabbas också våra doktorander av detta tok-tolkande om pengar, uppehälle och att söka uppehållstillstånd varje år under studie/forskartiden.

Men nu gäller det nyproduktion av bostäder. Och mycket man (jag) inte vet men de som drabbas vet. Vilken soppa!
En ung människa kan dels anmäla intresse för ett nybygge som planeras, är inte bindande om jag tolkar det rätt, sedan kan de förhandsteckna sig för bostaden om de vill ha någonstans att bo, och då betala en viss procent av totala värdet, den procenten kan variera lite mellan bostadsföretagen. Och då ska hela lånelöftet vara klart också från banken.

Och nu är ett företag aktuellt, börsnoterat och jag kollar deras hemsida, ja det kommer att bli så underbart att bo där skriver de så du behöver aldrig gå därifrån egentligen:-). Bo mindre. Lev större. Är en annan devis.

Ja bra så långt, men förhandsteckningen skedde redan år 2015 och nu meddelas det att allt är försenat, och det senaste "budet" är att byggtiden kommer att pågå ända till år 2021.

Alltså vänta i 6 år på att flytta in i sin bostad som de planerat för, är färdiga med studierna, har fått jobb, någon skall gifta sig, andra flytta från sina rum hos föräldrarna. Andra riskerar bostadslöshet.
Husen som skulle byggas fick stopp p g a för lite dagsljus i en del av lägenheterna, det bröt mot minireglerna för sund bostadsmiljö så allt fick ritas om. Bara en sån sak om man har det som yrke menar jag. Men allt styrs av pengar idag så det går ju alltid att försöka.

Många vill nu kliva av sina avtal och kollar med juridiken vad som gäller, är rätt snårigt måste jag säga. Och det tycks som att kontrakt som är förhandstecknat ej får brytas.
Andra är tvungna att köpa en liten bostadsrätt som finns under tiden, de som räknas ha solvens kan göra det men får då dubbel kreditrisk.

Och husen ja, de ligger en bra bit från stan, ingen innerstad där inte, och en liten tvåa kostar 3 miljoner. Och tanken är ju då att få flytta in i något nytt och fräscht, kanske gjort lite tillval som de också betalar för naturligtvis men hade inte räknat med att bli 6 år äldre under tiden.

Bostadsrättslagen kom till nån gång för att ge lite tid mellan upplåtelse och tillträde så att bostadsföreningen hann se att pengarna kommit in innan nycklarna överlämnades. Men nu har allt brakat iväg i tid så det är utom rim och reson och en massa rättsfall räknar juristerna med. Ja då tjänar de lite pengar också. Bankerna börjar nu skärpa lånekraven och det finns en risk att bostadsvärdet hinner sjunka under den långa väntetiden.

Inte lätt att vara ung människa idag. Särskilt inte med boende i storstad och dess närhet. Och man måste ju bo där arbete finns och de har sina tjänster redan. Men bor hos mamma och pappa eller flyttar runt. Annars kunde de ju flytta ut till någon liten trevlig småstad men det är lättare sagt än gjort, jobb ska finnas också. Det gör det för sjukhuspersonal och lärare men annars kan det vara tufft. Och forskning m m finns ju inte. Och inte så mycket annat heller. Alla är inte egna företagare och det ska gå att leva på också. Tufft att vara ung.
Väldigt mycket lättare att köpa en stuga på landet och så kan man fixa lite själv, kitta fönster t ex:-)

2 kommentarer:

 1. Bedrövligt faktiskt. Det är ju nästan som att spotta på dem. Obegripligt. OCH att sen arkitekten tabbat sig vad gäller ljusinsläpp är ju verkligen under all kritik. SÅNT borde inte få hända ALLS.
  Att vara ung och bostadssökande i Sthlm är inte kul. De flesta har inte ens råd att köpa en liten bostadsrätt. Det var svårt m hyreslgh i Sthlm då jag var ung också, och när mina fldrar var unga. Undrar om det nånsin släpper??? Men de borde nog se över vad det är för slags lgh de bygger, och kostnaden runt dem. Ja, en liten stuga på landet nära stan. JEPP! :-)

  SvaraRadera
 2. Annika, verkligen bedrövligt! Så mycket extra oro och bekymmer, all ovisshet. Är tillräckligt ändå på många sätt att slå sig fram, anstränga sig med studier, få tjänster i all konkurrens, ekonomi, studieskulder, vet nyutbildade läkare som nästan bor på jobbet, de har så mycket jourer och sena tider så att de inte hinner hem.

  Och så bli lurade på det här sättet med boenden och att ligga ute med pengar i åratal, ingen kan ju tro att det ska bli så helt absurt länge i tid. De försöker ju också köpa nytt många för att de "gamla" är ännu dyrare även om hyrorna i nybyggen ofta ligger högre.

  Och liksom inte veta att det behövs ljus när man är arkitekt, ja man undrar.

  En stuga på landet är fint men då blir pendlingen lång kanske. Ja det är tufft att vara ung, jag köpte tidigt bostadsrätt, sparade allt jag kunde, cyklade till jobb och på fritid och fixade mycket själv. Sen var det mycket lättare när man var inne i svängen att kunna köpa igen. Men det var ärligare då, jag håller på den gamla tiden, var bara 25 år och mäklare visade mig olika prospekt och jag hade ingen med mig, tog alla beslut själv och de var fullkomligt ärliga och schysta och likadant sedan när jag sålde på egen hand, fungerade allt. Idag får man tänka att folk är mer eller mindre suspekta, är ju hemskt. Nästan förvånad att tänka på så bra det fungerade mycket förr ändå.

  SvaraRadera