måndag 5 februari 2018

Helt obegripligt för mig

Och för alla! Först måste jag säga ändå att jag fick fina minnen bara jag såg namnet "Medicinska föreningen", ja det var innan håret reste sig. Men så fint det var där, välordnat, en oas att komma till och egen matsal om man ville ha lite lugn och ro. Fick bra service av ordföranden där till studierna och vår sommarlunchbuffé under blå himmel, för det var alltid en sån blå då:-), den minns jag! Kåravgift förstås men den var inte särskilt hög och bättre föreläsare än på KI fanns inte, ingen ramlade utanför det, helt suveräna alla inom sina områden, hur de kunde vara så pedagogiska är ju intressant i sig för lärare var de inte. Utan forskare inom sina områden förutom aktiva läkare. Men tufft förstås, de som inte fattade av studenterna gjorde sig inget besvär, ja de slutade. Men så måste det vara, höga krav om man ska arbeta och ha ansvar för liv och död.

Det var det men att läsa hur Migrationsverket beter sig idag och att studenter är i händerna på dem och att det inte är regering, riksdag eller universitetet som har ansvaret. Är ju helt sanslöst att läsa! Har ingen aning om vilken utbildning det krävs för arbete där och jag undrar vad som krävs av våra politiker, är hårresande att inte kompetensen är högre hos flertalet. Uppdatering: Nu säger Migrationsverkets presschef att de följer riksdagens lagstadgade krav. Tolkningen av det som står kan ju vara ett problem kanske.

Bara månader före examen får masterstudenter vid Karolinska Institutet avslag att stanna och avsluta. Ja ni läste rätt, det är studenter utanför EU som studerar här sen fyra år! De har blivit antagna i KI:s antagningsprocedur. Den föregicks förutom toppbetyg av ett ekonomiskt åtagande av studenten och det är fullföljt innan prövningen, 500000 ca i studieavgifter, betalt och klart! Innan! Sen måste de garantera sitt uppehälle, bostad, mat, studiematerial, SL-kort, ja vad som behövs för att leva och överleva och det är en halv miljon till. Då har någon fått sina pengar av föräldrar "för nära prövningen" vid antagningen anser Migrationsverket och någon annan kan ha delat konto med någon av sina föräldrar. Men pengarna finns. Och det kan ju vara en säkerhet att dela så att föräldern ska kunna fylla på snabbt vid något oförutsett t ex.

Migrationsverket, hör och häpna, de kräver att studenten ska ha en miljon alldeles själv, inte föräldrar eller någon annan anhörig får hjälpa till! Men hur skulle det gå till? Vilka 19-åringar här har en miljon att kasta fram? Och alla som kommer hit i övrigt? Utan föräldrars hjälp. Eller som i många andra fall, samhällets. Ja det är så befängt så det är inte klokt. Och nu har de sett då och då att någon delar konto med mamma eller pappa. Eller någon annan hade hela miljonen men Migrationsverket anser att det var för nära i tid då studierna började för fyra år sedan ...

Och en så helt otrolig bestämmelse har de att studenten under en masterstudietid, 4 år, ska söka uppehållstillstånd varje år! Och kan få avslag varje år! Och nu har fem fått avslag strax innan examen av orsaker som ovan eller missuppfattningar, de får 4 veckor på sig att visa Migrationsverket att de köpt en utresebiljett, efter det utvisas de!

Och strax skulle de ta sin examen! Det här är studenter med goda studieresultat och kan tänka mig att de kommer från Kina (ja jag vet, de arbetade jämt, vardag som helg, de doktorander därifrån som var här), de kanske kommer från USA, Australien, Sydamerika, m fl världsdelar, ja Europa med, alla är ju inte med i EU.

Dessutom påfyllning nån gång i sitt barns kassa, de har ju ingen sjukvård eller tandvård betald som alla andra, kanske vill resa hem någon gång på fyra år, ja ganska naturligt att det kan behövas.

Regeringen får faktiskt fatta! Men Migrationsverket har redan svarat att de följer praxis ... är ju väldigt likt det galna förfarandet med kompetensutvisning, de bästa vi har visas ut. Ja och dessa har inte gjort något heller, för de som gjort något får ju stanna ...

Vi kommer ju inte få några studenter hit som kan betala utan väldigt många andra, de får ju studera, kanske det som är vårt politiska system. Vi behöver kompetens och studiebegåvade och även att studenter som tagit examen gärna ska stanna, det fattas inom många många områden, ja de flesta, utbildade idag. Många andra har ju en väldigt långt väg att gå innan de kommer så långt, ska ju först gå vår grundskola och sen är det 10 år till ungefär innan universitetsexamina som de säger att de siktar på när de blir intervjuade, ja det blir bra det med men att vara så urbota korkade med kompetens vi har här redan, ja hårresande. Och så konstigt beteende mot andra studenter.

Nu har håret rests flera gånger, funderar på om jag skulle söka en tjänst igen kanske vid 67 år så jag inte hinner läsa och se så mycket;-)
Ja det här bygget blir jag också upprörd över, så fin aula som fanns och så mycket galet runt allt detta med nya sjukhuset även om det här är Karolinska Institutet och med den fina gården kvar ändå. Sen har vi Nobelstiftelsen på det, haha, var demonstration i lördags mot det eländiga bygget på Blasieholmen som ser ut som ett kärnkraftverk.

2 kommentarer:

 1. Håller med dig, det är ju horribelt och så fel det kan vara. HUR tänker de? Alltså på riktigt, hur går resonemanget?
  Studenter som snart är klara???!!! VAD??
  OCH vilken student i världen har sådana pengar??
  Utländska studenter, det borde vara en fjäder i hatten för unis överlag. Så är det här, och det är verkligen bra.
  Ja, Monica, det var ingen rolig måndagsläsning.

  SvaraRadera
 2. Annika, så galet alltihop. Nu hörde jag att en av dem var en student från USA, skriver på sitt examensarbete, handledaren har en toppstudent och allt flyter på så fint, dessutom talar hon bra svenska redan. Hon är så duktig så att hon fått jobb vid sidan av studierna och då förde hon över en del av sina pengar till föräldrarnas konton och jag förstår precis, gäller ju dem alla att det är lite olustigt att ha så mycket på ett konto så att det sträcker sig över fyra år, ja och nu hade hon ännu mer då.

  Men hon förstod sen reglerna hur strikta de är så föräldrarna förde tillbaka pengarna till henne och nu ska hon utvisas före sin examen. Är på Uppsala universitet och de vet inte vad de ska göra, det drabbar så hemskt, är helt absurt. Och hon skulle ju också kunna få stanna efter examen, vi ska ju bara vara glada för alla som lägger ekonomi, kraft och så mycket arbete på studier. Nej inget roligt alls att höra om.

  SvaraRadera