torsdag 8 februari 2018

Den här veckan

Läst och sett en del tokigheter som bara måste analyseras:-), ja det finns massor att skriva om förstås, det väller över oss men får väl mer diskutera dem privat.

Men detta upprörde mig så jag gör ett inlägg. Professionell som jag är inom detta område. Det är skrämmande att under två månader har det utgått fel provsvar från ett Skånesjukhus. Det gäller 1400 patienter som ska kallas till nya provtagningar även om man tror att det "bara" är 300 felsvar och man skyller allt på ett analysinstrument.

Men så är det aldrig. Det är en biomedicinsk analytiker eller en civilingenjör som kalibrerar, underhåller, bestämmer referenser, lägger in standardkurvor och kontroller som ska ligga inom ett visst område, ibland mycket tätt framför och bakom några prover i taget, beroende på vad det är som ska analyseras, alltså en människa som styr instrumentet och man ser genast om något är fel. Ja om man är professionell. Misstag kan ske som genast upptäcks genom alla kontrollsystem som finns, det är därför man har dem, och de kan snabbt rättas till, men aldrig ska misstag ske under flera månader med rätt kompetens. För det är i så fall ansvarig som gjort något matematiskt fel eller annat fel och läst in det i instrumentet som rätt och då arbetar apparaten efter det förstås. Inom enbart klinisk kemi så görs tusen olika och skilda analyser så det är en jätteverksamhet detta. Som kräver stort fokus och närvaro förutom kompetens.

I Sverige finns idag ca 11000 biomedicinska analytiker, det är ingen stor yrkesgrupp men utför 85 % av all sjukdomsdiagnostik, övrigt kan vara när doktorn tittar i halsen men vilken bakterie eller virus det är kan han inte se men bryr sig kanske inte alltid utan avvaktar eller skriver ut medikamenter. Men i övrigt, att se cancerceller i blodet t ex och mycket mycket mer om mängder av alla våra sjukdomstillstånd. Eller hur framgångsrik en behandling är, om det går åt rätt håll. Eller fel.

Nu framåt kommer 2500 biomedicinska analytiker att saknas och redan är det kris på flera håll. Då tummas lite (mycket) på reglerna och icke legitimerad personal anställs, likvärdig säger man, hmmm, ja lite som i skolans värld då men det är skillnad när det gäller människoliv. Vem vill bli opererad av en likvärdig? Hmmm. Det riktas mycket kritik mot detta förfarande för patientsäkerheten sätts ur spel. Usch läskig utveckling och det är förstås brist på studenter som utbildar sig. Gäller att hålla sig frisk och ha egna kurer att mixtra med.

Det är 6 år sedan jag måste besöka en likvärdig och jag visade mina fina vener snabbt som jag har på båda armarna men hon ville absolut sticka en grov nål i handen, jag sa inget för jag ville komma levande därifrån;-)

4 kommentarer:

 1. Skrämmande är bara förnamnet. SÅ år det ju bara inte gå till! OCH klart att det ska vara folk SOM KAN DET DE gör!! Det är ju människors liv det handlar om! Verkligen HANDLAR om. Kanske till och med liv och död.
  USCH, vet inte vad jag ska säga ...
  OCh din hand efter att sköterskan stuckit dig ... say no more ...Den säger allt.
  :-/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, skrämmande är det! Det känns riktigt obehagligt och ett lotteri då vem patienten möter. Nej hu, det tas upp idag i media, börjar bli problem att pensionärer som är välutbildade går i pension inom en mängd yrken och många unga saknar utbildning idag, vill eller kan inte satsa på sådana här utbildningar och tid tar det också innan de blir färdiga. Det är som om det vore oväntat, de är fler än de trott som går i pension, politiker fattar väl inte heller att det krävs mycket utbildning, de har väl ingen själva så de verkar överraskade att det inte bara är att plocka in nån från gatan. Och vi har många lågutbildade som inte kan ersätta idag de som gjort sitt. Stora problem är det och farligast är det inom vården. Hu säger jag och handen ja, aldrig hade någon innan ens tänkt tanken att ta proverna i handen på mig.

   Radera
 2. Sånt här vågar jag inte ens tänka på :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, nej det är bäst att inte tänka på, du har ju en mor i branschen men man är ju utlämnad ändå som patient. Mycket är konstigt, undrar ofta hur det ser ut i övriga Europa, vet ju att ni har en bra sjukvård men kanske börjar märkas brister när välutbildat EU-folk lämnat, är ju främst inom sjukvård och universitet som folk har flyttat ifrån UK nu under Brexit. Hit kommer de inte heller för de är ju mest från andra länder i Europa.

   Radera