onsdag 1 november 2017

Allhelgonadagen

Idag är det 1 november och första vinterdagen rent meteorologiskt, de första små snöflingorna dalade här igår morse men försvann, och det är Allhelgonadagen sen urminnes tider. Det är nästan bara Sverige som flyttat den dagen, år 1953, till att infalla lördagen mellan 31 oktober till 6 november och då heter Alla helgons dag. Är en röd dag och den kan också infalla på samma dag som Allhelgonadagen 1 november och som då blir både svart och röd:-), senast år 2014 hände det.
31 oktober firas som All Hallows eve, Halloween, i de flesta länder utanför Sverige, Allhelgonaafton alltså.

Här i vårt land är det ofta lite rörigt minst sagt med datumen;-).

Och denna då helgdag 1 november var även här väldigt viktig för många århundraden sedan, som julen, men fick kämpa för sin överlevnad under reformationen, nu finns många som vill ändra igen och ha Allhelgonadagen 1 november som en röd dag och slopa den där lördagen. Vi får se!
Hos mamma och pappa i söndags

Denna tid tycker jag att lite julmustprovning passar också;-)

Inköpt på landet och tänkte att den säkert fanns här men såg den inte alls i våra affärer, gjord på källvatten och med anor från 1911 så vi sparar den så länge till festligare tillfällen:-)
Lagrade på ekfat i ett halvår, vi hade lite julmustprovning och denna var god och mustig:-) så vi köpte genast ett par flaskor till 
Det här är Lidls julmust som får bra betyg i tester och den är okey och lite syrlig men ekfatsmusten "mustigare":-). Mer kommer i julmustväg när vi hittar andra sorter. Är roligt att det finns lite olika och något annat än plastflaskor, ser trevligt ut med en glasflaska tycker jag.

6 kommentarer:

 1. Idag är det helgdag, den riktiga dagen, i Spanien. I UK firas det ju inte alls. Så visst är det olika i olika länder.
  Ha en fin vardag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lena, ja det är vettigare att fira den idag tycker jag som de flesta länder gör. Ha det bra Lena, ska titta in hos dig, vet inte om du är i värmen eller mer i hösten:-)

   Radera
 2. Härligt med must-test :) glad att snön försvann!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, ja det är riktigt härligt:-) och så glad att det är lite mildare igen, vill gärna att växterna ska klara sig ett tag till på balkongen och det gör de om det är runt noll bara.

   Radera
 3. Tycker egentligen man ska slopa Halloween hemma. Totalt. Det råder så stort missförstånd runt den. Men, men ...
  Men du!!! JULMUST!! ÅÅÅÅÅÅÅ!! Blir riktigt avundsjuk!! SÅ gott! KUL med provsmakning. Lyllos dig som har alla sorter att välja mellan! Mmmm....
  Vi har IKEAs blask (som jag faktiskt inte ens köper) och en sort till som smakar BRA!!! Men den finns på lite udda ställen, så ser man den är det bara att slå till.

  Dina fldrars grav är vacker. Såklart, det är ju du som sköter om den.

  Monica, ha en fin 1 november!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, ja det kunde man gott göra eller vara mer tydliga och säga idag är det, men man håller ju på med det en hel vecka och i skolor och förskolor också, blir helt förvirrat för så ska de nu på lördag gå till gravarna mitt i alltihop.
   Ja så gott med lite olika julmust. och så synd att Ikea har en sån konstig sort utanför Sverige. Undrar om inte Sverige skulle exportera julmust och det skulle gillas av många fler än svenskar, jag tror det.Bra att du har en god sort också.
   Tack Annika, fint vid gravarna denna tid och det blir speciellt sen när alla ljus lyser i mörkret, så vackert det är!
   Tack igen, ha en fin dag du också!

   Radera