tisdag 17 oktober 2017

Metropolen söder om huvudstan

Vi for iväg Söderbönan och jag på en tur, vi bor på rätt sida av Stockholm för det och for till Södertälje, en stad med ca 72 000 invånare, den nämns som stad år 1070 av en tysk som skrev ett verk om vägen mellan Skara och Birka. Långt innan dess fanns människor här, redan 6000 år f Kr och människorna blev bofasta här för 5000 år sedan.

Vi var suveräna på att välja rätt dag i dessa grå-, regn-, och blåsttider. Helt fantastiskt och solen sken på oss alla. Lätt att ta sig runt här och vi skrattade mycket och det gjorde personalen också när vi tittade och gjorde våra inköp. Mycket glatt småprat och vi hann också med en lunchbuffé, lite fika och blomsterpromenad.
Vi sitter inne men solen flödar över oss alla, i glasen kall god kolsyrad äppeldricka mixad med äppeljuice
Och nästan så jag trodde att jag var i England när jag såg alla vackra blommor
Här behövde vi en paus och jag sa glatt: men vi kan ju sitta ute:-) och visst, fåtöljer var framtagna igen och fler gjorde samma sak, något att minnas i vinterstormarna för det var nog sista chansen om vi inte får några fler sådana här dagar förstås. PS, var ljuvlig denna, fylld med kokos
Nästan så man tror att vi är på utlandsresa, Sverige är fantastiskt:-)
Maken blev lycklig när han fick Södertäljebullar, suveränt goda och där bakom finns marmelad och choklad
Vi gick till en fair trade världsbutik, det är Svenska kyrkan som driver den, chokladen är ett samarbete med Ghana och England och så tillverkas själva chokladen i Tyskland, se där vilket EU-samarbete. Ja det finns inom alla områden verkligen som man inte tänker på och just det här var choklad. Sedan kommer marmeladen från Laos, och enskilda bönder som man organiserat i en landsbygdsenhet plockar vild ananas som fraktas till huvudstaden där, heter Vientiane så nu vet ni det:-) och där bereds den och kom sen hem till mig. Det här skyddar miljön numera genom att de kan få en inkomst på detta utan att skövla träd t ex. Att ta till vara rikedomar som faktiskt finns och att andra gärna vill ha produkterna. Ja det finns massor med andra exempel här från världens länder, kryddor, oljor, ananasvinäger, (aldrig sett förut), kläder, keramik, smycken, leksaker, fina väskor, plånböcker, otroligt fina barnkläder m m m m. Och en väldigt trevlig, glad och pratsam personal, ja vi var väldigt pratsamma också, haha. Snart kommer julsakerna, jag frågade efter dem, haha, de hade inte anlänt än. Överhuvudtaget var det få sådana i denna stad men vi såg en del avdelningar med Hallowenprylar.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Anna, otroligt spännande:-) och vi sa just det att vi träffade så mycket trevliga människor och de var serviceinriktade på alla sätt. Och vackert är det ju i denna stad.

   Radera
 2. Mysig dag i Söh'tälje.
  Länge, länge sen jag var där. Men ni hade det verkligen toppen. Allt ser så fint ut, och GOTT ut!!
  Perfekt utflykt för dig och din kompis!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, vi hade väldigt tur med sol och värme t o m, så oerhört skönt det var och fin stad! Perfekt är ordet:-), trevligt allt på alla sätt!

   Radera
 3. Tror aldrig jag varit i Södertälje, bara passerat med tåget.
  vilken härlig dag ni fick!

  SvaraRadera
 4. Lena, det är nog mycket vanligt, att se stationerna bara på väg till Stockholm, men det är en väldigt fin stad, omgiven av vatten och fin natur. Vi åkte ofta till havet här när Anna växte upp. Och stan har fina vackra hus bevarade och är gåvänlig, finns allt också och lite till:-), ja en så trevlig dag!

  SvaraRadera