söndag 17 september 2017

Kyrkoval

Ett märkligt val enligt mig, men tycker att alla som har rätt att rösta ska göra det. Obegripligt att en kyrka som är skild från staten och numera är en frikyrka som alla andra kyrkor i landet styrs politiskt. Kyrkomötet som är Svenska kyrkans högsta organ har 251 ledamöter och den största partigruppen är socialdemokraterna. Sen finns moderater, centerpartister och blåsippor och även partipolitiskt obundna, de partipolitiskt obundna är ungefär hälften i antal mot socialdemokraterna.

Leker lite med tanken, om vi då skulle rösta att pingstkyrkan skulle vara moderat, frälsningsarmén centerpartistiskt kanske, baptister m fl liberaler, ja så urbota konstigt. Men i Svenska kyrkan kan det ske och den kan också bli en blåsippa🌼Beror ju helt på hur och om vi röstar.

Och informationen är urusel, och ett lågt valdeltagande sägs det vara, är svårt för kyrkan att nå genomslag i massmediabruset som styrs, ja av vilka månntro ...

Letar på deras hemsida om valet och hittar då 13 olika inriktningar, de flesta politiska, då är det ju tre val som ska ske, kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet. Inte helt lätt, för de flesta har inte kandidater att rösta på i alla tre så det blir en enda röra.

Tänker ändå att Svenska kyrkan kanske borde vara kristen? Övriga världsreligioner i Sverige har ju sina kyrkor så ja, jag tycker så och hittar ett gäng i alla instanser som verkar vettiga och vill verka för att fortfarande vara en kyrka och prata mindre politik, det har vi ju partier för. En kyrka är något annat, de vill också ha en kyrka öppen för alla men inte att när styrelsemedlemmarna träffas ska de ha partiboken i bakfickan. Nej det vore konstigt, den ska lämnas utanför det tycker jag med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar