tisdag 5 september 2017

Äppel päppel och urban living:-)

Ser när folk på väg till jobbet tar några äpplen i handen, det är fint med äppelträden runt om i vårt bostadsområde, de beskars för några år sedan och växer bra och i år är det fina äpplen. Tänkte att jag ska plocka några också, hade ingen aning om vad det var för sort men det var samma som i min barndoms trädgård och de godaste jag ätit på länge. Tog med maken, han tyckte det var pinsamt att ta några äpplen men det är ju våra och dessutom är han lång:-), det hjälpte inte mycket, en man som kom förbi föreslog att han skulle klättra upp i trädet:-), ja vi plockade några, åt varsitt och sen gjorde jag en toppengod äppelpaj. För första gången på 36 år på äpplen jag sett men aldrig smakat, oftast får de falla och bli liggande på marken🍎. Men det börjar ändra sig lite, det odlas mer i städerna och tas till vara.

Urban living i kvadrat, vi har småfåglar på balkongen och äppelträd runt om, ser att folk plockar hasselnötter också, minns att barnen gjorde det förr på hösten men nu såg jag familjer som plockade. Nötter ingår inte i allemansrätten, kan vara bra att känna till, hittar man hasselnötter ute i skogen ska markägaren tillfrågas om de får plockas. Här äger vi marken gemensamt så folk utifrån på promenad ska fråga styrelsen om lov vilket nog aldrig hänt. Här finns också skyltar om att ingen som ej bor här får gå på promenad med hunden och att lekplatserna är "våra". Fast mer stängslat än så blir det nog inte, nej det hoppas jag.

Maken sa: "nästan så att det är mer natur och djur här än på landet." Vi såg en liten svartmes som satte sig i jostabärbusken på balkongen och sov lite mikrosömn, så söt, läste på om småfåglar för just tänkt lite på när de sover och hur, de sover oftast med en hjärnhalva i taget och i några sekunder, de kan flyga så också, fantastiskt.

Urban living annars sa någon det är att komma från landet och springa som en galning efter bussar, pendeln och genom Centralen, även om man inte har bråttom, renovera köket varje år, ha stenkoll på kvadratmeterpris, köra den bil som gäller för tillfället, ha det senaste i modet och veta exakt vilken dag man ska ta på sig allt det svarta, haha. Ja kanske det.
Lite svag för söta servetter🍃🐦

4 kommentarer:

 1. Låter spännande. Kanske kan ni ha äppelfestival, det har vi här ;)

  SvaraRadera
 2. Anna, det ska jag föreslå styrelsen:-), ja vi kunde ju ha en hel äppellund och mängder med bärbuskar, grönsaker och rotfrukter istället för alla blommor, ja de får plats också, vi får se hur det blir i framtiden, intresset ökar ju för att odla och i Sverige är det inte direkt brist på mark heller.

  SvaraRadera
 3. Tycker ni verkar bo i ett SÅ trevligt område. OCH bästa på alla sätt, på landet fastän i förorten + nära till huvudstaden. Alltså, bättre kan det inte bli!!
  Lite som jag bor :-)
  SÅ trevligt med alla fruktträd ni har. När jag var liten (och än idag) fanns plommonträd i massor på vår gata, och vi åt och åt. Är jag hemma på hösten, som jag ju varit i rätt många år, så plockar jag plommonen där.
  Urban gardening är stort i städerna här också, helt otroligt vad man kan skapa även i stendjunglar.
  PS, allt ser som alltid vääääldigt NAJS ut hos er!!

  SvaraRadera
 4. Annika, ja det är väldigt fint och välordnat och mycket eftertraktat och ständiga renoveringar;-), utemiljön sköts om extremt väl också, alltid så fint. Så kul med dina plommonträd, är ju toppen att ha fruktträd så, vi kunde ha mer här av bärbuskar t ex och det kommer nog, unga människor idag är ju väldigt inne på odling medan äldre som det mest bor här tröttnat kanske och hellre vill ha rosor och spela golf, haha, det kryllar av golfbagar här. Vi har inte börjat än;-), jag skulle nog mer vara intresserad av odlingar.
  Ja så intressant att höra om innerstan, folk har bikupor på balkongen och jag fattar inte riktigt hur det går till:-)
  Tack Annika! Visst ska vi försöka ha det lite najs, en väninna sa igår att hon hade det najs också, gjorde mycket roligt när hon hann för hon tänkte på den där som spränger på berget du vet och hotar världen.

  SvaraRadera