onsdag 16 augusti 2017

Värt att testa

Det tycker jag, helt tokigt låter det inte alls och fungerar det för dåligt går det väl att ompröva.

Jobbförslaget från Alliansen är i korta drag: nyanlända och andra unga upp till 23 år och som saknar gymnasieutbildning ska få anställas i tre år och arbetsgivaren ska inte behöva betala arbetsgivaravgift för dem, nej det ska väl vi göra, de ska arbeta 70 % och resterande 30 % av tiden får de studera eller utbildas inom det område de verkar inom. Och under fem år om de vill, men bara de tre första åren slipper arbetsgivaren arbetsgivaravgiften. Kostnaden för det kommer att bli 1.8 miljarder per år men samhällsekonomiskt kan det bli bra i slutändan med fler som kan få ett första jobb, som senare kan bli ett fast jobb.

Och lönen då? Ja de kommer att få ca 15 000 i månaden, kan i vissa branscher bli 16 000. Av 15 000 får arbetstagaren behålla 12 400.

Som en intressant jämförelse väntas nu 355 000 äldre i Sverige bli vad som inom EU kallas fattigpensionärer, vilket innebär en pension på 9 000 i månaden efter skatt. De har ofta arbetat hela livet till de låga löner som också finns/fanns i landet Sverige, behöver inte alls vara deltider.

När jag kollade studiebidrag och annat så hamnade jag i historien, väldigt kul att läsa och vi var ju tre syskon som våra föräldrar försörjde och såg till så att vi tog studenten, ja mina två bröder hann det, sen avskaffades den med buller och bång 1968 under min studietid så jag gick ut gymnasiet som vi sa. Mycket knapphändigt studiebidrag, tror inte de räckte till böcker ens och annat som resor, boende, mat o s v fick ju föräldrar stå för helt och hållet. Det var bara en 1/3 av 16-åringarna som gick i gymnasiet på 70-talet.

1957 infördes studiebidrag för 16-18 åringar, var 34 kronor i månaden, det skulle motsvara idag ungefär 400 kronor. Ja för 400 kronor får man ingenting som student, bara att hyra ett rum kan det tas 4 000 för.

Att då få möjlighet att få lön så här som föreslås är väl inte så tokigt även om det inte blir någon examen men de lär sig förhoppningsvis både språk, att samarbeta, passa tider och ett yrke med. Sedan har de ju så mycket bättre förutsättningar att läsa in gymnasiet på KomVux t ex. Och studerar de en tredjedel av tiden under fem år som föreslås så är de på god väg eller t o m där. Och med hyfsad lön under tiden.

Allt är bättre än sysslolöshet, här på Torget har det under sommaren suttit sisådär 30 ungdomar som bor i en herrgård, spelat väldigt hög musik, sprungit ut och in i affärerna, fördelat sig på kvällarna till lekplatserna, svårt att hitta sommarjobb antagligen men tycker att sommarskola borde ordnats med tanke på språkinlärning. Inte deras fel, finns det inte alternativ från politikerna till att sitta på ett berg och tjoa så finns det inte.

Var i en affär där medhjälpare fanns, ja bra det, men de kunde inte ens de första 10 räkneorden, de förstod men kunde inte säga dem. Andra talar om att vissa vet inte vad en penna används till, ja jag vet inte om jag ska tro på det.

Men Alliansen har i alla fall ett förslag och det är en början ändå för dem som har någon form av skolutbildning, övriga måste ju tas om hand på annat sätt och det finns ju många ideella krafter annars skulle allting gå eller gått överstyr redan.

Heja Löfven och ni andra! Ni måste samarbeta mer och inte bara säga att motståndaren är dum i huvudet! Förhoppningen är att 40 000 jobb ska skapas och de som kan få chansen skulle annars hamna i bidragssvängen kanske för alltid. Bättre då att göra något och Alliansen påtalar också att studenter har inte några pengar som faller över dem, de får låna och betala tillbaka och också försöka hitta jobb vid sidan av studierna eftersom boendena är så dyra och allt annat till, studiematerial, telefon, dator, mat, resor, sjukvård, ja vad ni vill. Heja fattiga studenter, det är en mycket tuff tid och många år lång. I dagarna nu när terminerna på våra universitet börjar så talas om tältläger igen för studenterna p g a bostadsbristen.

För övrigt så fattades 7 000 lärare när skolorna började i måndags ...

3 kommentarer:

  1. Anna, haha, ja jag med faktiskt! Skulle vara kul att lära sig en ny bransch, studera lite och så få alla dessa pengar, låter toppen! Men vi är båda för gamla, även du tyvärr:-). Men hjälp så bortskämda folk är, det är alltså protester, från sossarna mot att lönen som alla får här som begynnelselön blir 70 % av den men de får ju annat under tiden som utbildning och studier. Rent otroligt vilka krav det är. Oj hur det är i andra länder!

    SvaraRadera
  2. Anna, tyvärr är vi för välutbildade också men vilken chans till start detta vore för många, vilka möjligheter!

    SvaraRadera