torsdag 31 augusti 2017

Våra städer

Det rapporteras och skrivs om stadskärnornas handel som börjar bli svajig på flera håll, även om det fortfarande sker en ökad omsättning i många städer men den minskar i jämförelse med handeln utanför städerna. Det blir tråkigt om det inte är liv och rörelse i city utan mest ett tomt torg. Allt beror på den ökade e-handeln.

Men i "mina" städer går det bra↑, Uppsala ligger i topp, i Södertälje ökar omsättningen dubbelt så mycket som i Stockholm men även Stockholm är med i topplistan. Så skönt. Men det här innebär den där förtätningen ni vet, man har tittat på det, att där mängder av folk bor och arbetar inom en radie av en kilometer från stadskärnan så går det bra för handeln och caféer och restauranger m m. Så slutsatsen är att både bostäder och arbetsplatser ska prioriteras i städernas centrum med förtätning och nybyggnation. Ja det ena ger det andra och inte är det helt lätt att planera. Listan i sin helhet är: Falkenberg, Göteborg, Uppsala, Lund, Karlstad, Örebro, Södertälje, Umeå, Malmö, Stockholm, Västerås, sen börjar det bli noll i ökad omsättning och minus i övriga städer.

Ikea har fått "nytt kök" i City Stockholm och bara där i landet, ska testas ett halvår, folk kan få rådgivning och planera sina kök och se dem men inte handla med sig något, allt körs hem efter beställning. Många hade redan bokat möten innan de öppnade. Och de blir konkurrenter till i alla fall ett par kökssäljare intill, men många vill titta på Ikeas planlösningar men tycker att de inte hinner till Kungens Kurva alltid. Förstår precis i all annan stress och trafik.

Lite foton följer, Stockholm är en oerhört vacker stad och man blir lite hemmablind. Södertälje är också väldigt vackert och har mycket service, roliga butiker, väldigt mycket caféer och restauranger, roligt museum för hela familjen Tom Tits, fina Torekällberget med all historia, deras eget Skansen och vatten och höga berg runt om. Och havsnära till så fina bad. Och öar!
Uppsala har jag varit dålig på att fota på senare år men har desto mer från "vårt land" utanför. Är fint där också. Vackrast tycker jag vännernas sörmlandsgård är och de har både Södertälje och Nyköping hyfsat nära, ja Stockholm med där de också bor.
Nåt som kan överraska i Stockholm är att man trots folkmängden ofta stöter på bekanta, händer väldigt ofta, antagligen gillar vi samma saker så vi går till samma ställen men ändå, ingen dag eller tid har vi sagt, här hittade väninnan tillika kollega och jag ett jätteroligt café på Söder, vi bestämde oss för att sitta ute och vips kom ett par kollegor sen förr och berättade om sina nya liv med nya äventyr:-), sen var vi i Södertälje och vips hände samma sak där:-)
I Södertälje kan man både äta gott och fika gott, gillar mycket att få en egen presskaffe, ja varsin med ekologiskt gott kaffe
Kungens Kurva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar