måndag 21 augusti 2017

När jag sitter ...

med min kaffekopp så har jag en så vacker grönska runtom, när jag står vid diskbänken en annan och så ännu mer vackert från de andra fönstren i flera väderstreck, sitter med en bilaga framför mig på balkongen, det är sidor med lägenheter alla mellan 15 miljoner och upptill 25 miljoner. Det är bara ofattbart, ja priserna men så trist utanför deras fönster.

Blir riktigt beklämd av att se hur det byggs tätt tätt med nya husfasader och mörker, så tråkigt och så mycket vackert som går förlorat. De äldre husen från 40-talet och innan hade fina innergårdar, de försvinner numera, t o m bygger man höga svarta hus på skolgårdarna i innerstan, protester hjälper föga. Är lite samma utveckling i våra övriga större städer, det har blivit så fult.

Är så glad för vår park som vi bor i och föreningen äger marken, sånt är viktigt idag också, här ska inget mer byggas men mycket på andra ställen en bit ifrån. Och det blir lite trångt och tätt här med för alla vill bo i centrum. Men det finns utrymme och natur tillräckligt, jag kan tycka att det på vissa ställen där det är gott om mark är bra att det finns hus. Ser trevligt ut. Och längs den långa strandpromenaden är det upptaget, där ligger de vackra villorna med stora trädgårdar sen förr så där blir inget annorlunda heller.

Och till en sån där 25-miljonerslägenhet i mörker skulle jag aldrig byta även om jag fick den gratis, om jag var tvungen att bo i den. Sen finns ju några lägenheter ännu från gamla dar med vacker sjöutsikt, en sån kan jag tänka mig😄men mycket av de nyare vid vatten är trista också och så tätt inpå varandra. En del har byggts fint och friare av dem med fin strandpromenad, men nu blir det mer och mer tätt och högt igen.

Väninnan sa lika, hon var i en liknande hos vänner, och balkongen, ja den kunde inte användas, de hade den som förråd sa hon, var ju tätt vid den andra mittemot och dem intill och dessutom mörk hela dagarna. Ja hon är också så glad sa hon när hon tittar på grönskan här.
"Bara" 15 miljoner dock för den här utsikten och "insikten"

4 kommentarer:

 1. Osannolika priser i innerstan! Särskilt i Stockholm. Tur att det finns K-märkta hus och byggnader även hos oss. I England är det mer vanligt, tror jag. Vi bodde i ett sådant hus i Chelsea, London, en tid. Där fanns en vacker skylt uppsatt vid porten och det fanns särskilda bestämmelser hur man skulle förhålla sig till boendet där. Finns säkert många länder som har detta - tänker på städer som Venedig i Italien, där man renoverar försiktigt och försöker behålla det ursprungliga. Dyra bostäder förstås, men man undviker dessa fula arkitektoniska hus som dyker upp i städernas centrum. Varför inte bygga nytt på all mark som finns runt städer i stället. Det finns ju busslinjer, tunnelbana, tåg, så att man lätt kan ta sig fram. Lättare på det sättet än att ta bilen med alla avgaser. Så fint att vi har Gamla stan kvar så som det såg ut när Stockholm var ungt. Husen på söder - oj så fina de är.

  SvaraRadera
 2. Nilla, priserna är ofattbara och motsvarar ju inte alls något i skönhet eller så, måste finnas efterfrågan ändå när det går att sälja och priserna hela tiden stiger, ja än så länge.

  Finns mycket vackert av de gamla husen från förra sekelskiftet och tur att en del är K-märkt och blir kvar. Och glad att Gamla stan finns kvar och väldigt fint på söder i de äldre delarna ännu.

  Tycker som du, vi har ju massor med mark, bara mellan Uppsala och Stockholm är det ju nästan tomt, man kunde ju bygga så mycket mer och förbindelser finns ju hela tiden, pendeln ska gå var tionde minut numera. Och så finns fler tåg, bussar m m.

  Tror andra länder bevarar mer och även blandar in det nya på ett snyggare vis. Finns så mycket fina hus i England i alla städer, så mycket vackert. Bara att åka till en kuststad tänker man på så fint det är, de gamla husen är renoverade med vackra utsikter och de nybyggda smälter in och inget är så högt heller. Och man är rädd om det gröna, alla parker och oaser.

  Och så fina minnen du har av London, vackra hus och kvarter, så roligt att ha bott så vackert som du.

  Haha, nyss när jag skrivit så grön utsikt vi har så anläggs en ny parkering här för fler bilar längs med en fin gräsmatta kantad av äppelträd. Alla har redan plats som bor här, parkering eller garage och gästparkering finns flera men man vill ha fler bilar så det där med minskning av biltrafik kan man undra över. Här kan man ju åka kommunalt åt alla håll hur lätt som helst, ändå ökar biltrafiken.

  SvaraRadera
 3. Ser att kommuner tydligen får avgöra hur länge man ska bevara miljö och byggnader i Sverige. Det blir kanske som allting annat, att pengarna får styra. Vi tenderar att tänka marknadsmässigt här, mer än i andra länder tycker jag. Åtminstone om man ska tro vad man läser i media. Synd.

  Det är också synd att de tar en del av er grönska och omvandlar det till bilparkering. Verkar onödigt och obetänksamt. Man är så beroende av vilka som sitter i kommunstyrelserna i det här landet. Men ni tycks ha det mesta av grönskan kvar - good for you!! Ser så fint ut.

  SvaraRadera
 4. Nilla, verkar så, att det är pengar allt handlar om. Intressant för nu skrivs väldigt mycket om Stockholms framtid i SvD t ex. Har varit flera artiklar och en del som en utopi eller framtidsvision hur det skulle kunna bli om alla politiker samarbetade och tänkte på människan och miljön och hälsan. De skriver också om hur mycket som byggts upp i andra länder som fick allt förstört en gång. Och de gör allt för att bevara kultur och historia. Här rev och förstörde politikerna istället de vackra kvarteren.

  Ja såg lite konstigt ut med den parkeringen måste jag säga, den är inom vår bostadsrättsförening, vi får veta sånt när det redan är bestämt och utförs, inte innan. Ser väldigt trångt och smalt ut nu på den lilla vägen här, många äldre har sin bilplats där ovanför på en parkering och ska köra ut därifrån. Vi har i garage så det är lättare. Och tänkte inte på det men det handlar om pengar förstås, att avgifter kommer in.

  Ja och vi har det grönt och fint och det är vackert anlagt från början och nu nästan som en botanisk trädgård, finns så mycket vackra planteringar och jag tror att de sköts av pensionärer till största delen, träd och sådant kommer en firma och beskär men allt annat av det dagliga. Vi har ansvar en månad i taget för vårt eget hus med vattning och blomskötsel men många gör en massa extra med planteringar överallt. Och sköter om det hela tiden. Städar och gör fint. Det finns säkert pengar att ge något tillbaka till dem, något trevligt. Det borde vara så och ett ordentligt tack från styrelsen.

  SvaraRadera