tisdag 4 juli 2017

Jordgubbslandet

En av årets mest sevärda svenska biopremiärer skriver recensenterna och inte utan att man tänker på hur jordgubbarna hamnar på vårt bord som just filmen handlar om. Jordgubbsodling är ju en storindustri numera i Sverige, ekologisk odling är sällsynt när det gäller jordgubbarna, det växte jag upp med tack vare pappas fina jordgubbsland. Tittar på jordgubbskartongen, den aktuelle odlaren har över 700 säsongsanställda inhysta i ålderdomshem och annat, köpt nedlagda sådana och hyreshus som ingen vill bo i.

Och denna film handlar om unga från Polen och Litauen och hur de sliter men också gläds åt svensk lön.

Recensenten skulle själv sommarjobba med att plocka grönsaker i sina tonår men slutade efter tre dagar, det var för jobbigt helt enkelt för en svensk pojke. Den som regisserat filmen var också jordgubbsplockare ... en dag ... som 16-åring, längre stod han inte ut.

Recensenten har en vän från Litauen som även varit i Norge på bärplockarläger och som svensk vill han prata med honom om hur vackert det är i Norge, vännen svarar att det har han ingen aning om ...

Här är pojkar som kommit nu för att kanske pappan mist sitt jobb hemmavid, mamman tycker att det får gå att skicka pojken till jordgubbslandet även om hon anser att svenskar är bondtölpar:-), recensenten skriver att hon inte direkt har fel när han sett filmen:-), har ingen åsikt där;-), filmen handlar om Blekinge, våra jordgubbar på bordet kommer från Skåne och om det finns fler bondtölpar där än i övriga Sverige vet jag inte;-)

Och det blir en kärlekshistoria mellan dottern till storbondtölpen och en av pojkarna. Hon vill också något annat med sitt liv.

Jättebra kritik får filmen så ska se den. Ett socialantropologiskt stycke lyhört återgivet skrivs det och nyttigt för oss säkert att se. Tänkte på mina två bröder, de planterade skog om somrarna som tonåringar, ja det var inte så många som höll ut och stannade i det heller, mygg, ormar, varmt och klibbigt, alternativt regn och åska, långa arbetsdagar, lång väg att cykla dit och hem, som tur var skickade mamma med god matsäck till dem. Och vi har alltid varit ihärdiga och går vi in i något kan man lita på oss, ge upp? Nej det är för veklingar;-), är det motigt och jobbigt får man ta nya tag och kämpa på tills man är klar.

6 kommentarer:

 1. Anna, jag tycker det låter väldigt spännande och intressant:-)

  SvaraRadera
 2. Den filmen skulle jag gärna se också.
  Förstår att de får slita där i landen.
  Precis som dina bröder då de planterade skog. Tufft jobb!

  SvaraRadera
 3. Annika, verkar ju väldigt tufft även idag! Och att inga svenska ungdomar vill ha det som sommarjobb, tur det finns andra då. Ja ska se den tänkte vi. Står mycket om den.

  SvaraRadera
 4. Hej igen! Jag försöker skriva en liten druddelutt här på kommentarfältet trots att jag fått bekymmer med min dator (pc) när jag skaffade iPhone och iPad. Nu har jag både Microsoft och Apple (present) och har inte fått dem att samarbeta. Synd, kan i alla fall gå in någon gång då och då för att läsa din blogg. Vilket arbete ni lagt ner i lägenheten och så finfint ni har fått! Jag bodde stort en längre tid och hade fullt sjå att göra mig av med allt onödigt, det kändes befriande. Önskar er en jättefin fortsättning på sommaren! Just i dag har vi en "brake" från det mulna, regniga och solen skiner - augusti kommer nog med den verkliga värmen, så brukar det ju vara efter en dålig start i juni/juli. Allt gott!

  SvaraRadera
 5. Nilla, hej och kul att se dig här igen! Tack, ja så skönt att det nu är klart och bara lite roligt kvar att ordna med. Vet, det är verkligen skönt att bli av med grejer. Jag fick blodad tand och rensade bort på landet också när vi var där. Grannarna tittade förvånat, vi har inte en pryl som ligger och dräller ute, vi är de enda, haha, övriga har ett upplag av diverse grejer vid något stughörn och lite här och där på tomten. Saker de aldrig ska använda. Glad för återvinning, att ställen tar emot. Och befriande som sagt.

  Och grannarna på landet sa just det, att augusti blir fin, hoppas det, märker ändå att det är mycket senare i år med blomning, väldigt annorlunda. Det ligger i Uppsalatrakten. Ha det så fint du med och låter roligt med allt datornytt du har. Hoppas att det ska börja samarbeta bra:-)

  SvaraRadera