fredag 17 mars 2017

Vi gilla olika:-)

Fast tittar man noga ligger ett salladsblad där också som hamnar på en ekologisk surdegsrågruta så småningom:-). Frågade om det inte var nog med semlor för i år och maken svarar lite svävande på det. Ja vi gillar olika:-)

Sent i affärerna med vårblommor, det brukar komma tidigare och där jag tänkte köpa fanns inte en enda. Gick in på ICA och de hade en vagn, lite väl dyrt kanske men det fick gå, jag planerade för mängder av blommor men några blev det, ser fina ut och blir säkert bra. Solen skiner men det är isiga vindar, fingrarna vitnade bara av att ta bort omslagen på blommorna så jag gick raskt in igen.

Åt frukost och läste tidningarna. Och där slogs jag igen av alla olika liv och vad viktiga vi är alla, lika värdefulla. Intressant att läsa om livsöden, idag står om Ted Nye, Edwin men Ted kallades han. Han föddes i Belgien i Liège, en stad jag besökt några gånger. Som 6-åring flyttade han med familjen till Paris, som 10-åring till London. 18 år gammal under brinnande världskrig blev han inkallad i den brittiska armén och sändes till Sydostasien. Och lite där tänker jag till, dagens UK, vi ska vara britter och allt det där, men världskrigen hade de inte fått stopp på utan alla insatser av människor som kunde inkallas. Från olika länder men råkade bo där.

Ja han överlevde och kom tillbaka till London, tog läkarexamen och doktorerade på myggburna tropiska virus.

Emigrerade till Nya Zeeland och blev kardiolog, entomolog, fredsivrare och mycket mer och svensklärare! Han forskade vidare här nämligen och blev en hängiven Sverigevän. Och där känner jag igen namnet för han författade en engelsk-svensk medicinsk ordbok. Han skrev också en biografi om Storbritanniens förste nobelpristagare, han som upptäckte hur myggor överför malaria.

Och själv var han aktiv i Läkare mot kärnvapen, var fäktningstränare och tävlade i det, han arbetade för utbyten mellan länder och här fick han Nordstjärneorden och priser inom olika områden. Som om inte det var nog detta intresse att gå utanför "boxen" så översatte han Strindbergs Fröken Julie för uppförande i Nya Zeeland i Dunedin. Nu gick han före, skulle i år bli 91 år. Det är intressant att läsa om människor.

4 kommentarer:

 1. Intressant med Ted Nye, vilket liv. OCH så mkt han gjort och hunnit MED! Vissa människor lyckas verkligen klämma in med en hel massa under sin livstid. Otroligt. Till och med svenskalärare, woooow, och översättare. Impad.
  Som vanligt hygge hemma hos dig, Monica. På alla plan. Så ska det vara! Ni gör alltid så goda mackor till ert fika. Semla? JA TACK!!! Hur länge tror du de kommer finnas kvar i affärerna? Till påsk?
  Ha en riktigt fin och trevlig helg!!

  SvaraRadera
 2. Annika, ja det finns så många fantastiska människor, så mycket de gör utan att kanske prata om det. Här var det en gäng svenska läkare som skrev om honom nu, de gänget är också väldigt intressanta själva och de saknade denne man som de haft lång vänskap med, inte bara jobb.

  Tack Annika, ja riktigt hygge till slut, var helt mörkt när vi vaknade, så konstigt väder men när frukosten var färdig kom solen och vilken skillnad det blir. Trodde semletiden var över men verkar inte så:-), jag gillade de där mini bäst och annars hembakta. Till påsk tror maken nu:-)

  Tack detsamma, hoppas ni får en riktigt fin vecka med K hemma.

  SvaraRadera
 3. Den mackan ser göragod ut, skulle man säja på göteboska!
  Intressant om Ted Nye, vilket liv, så många järn i elden.
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
 4. Lena, tack:-), göteborska gillar jag:-) och att göra goda mackor!
  Ja väldigt intressanta liv, vad mycket människor gör som är bra också, lätt att glömma idag.
  Ha det så fint du med i helgen, tror ni har lite växlande med, varmt och kallt men ni har i alla fall jordens vackraste blomning på er ö.

  SvaraRadera