onsdag 8 mars 2017

☃ Snön ☃

UPPDATERING: Lådorna tillbaka och varenda krona tillbaka, och jag blir fortsatt kund:-), lämnar aldrig tillbaka eller byter något, tror det här var andra gången i mitt liv. De såg att lådorna inte gick att sätta ihop så inga problem att få pengarna tillbaka och inte bara byteskvitto. Skönt för de kostade en del. Nu är det ur världen.

Solen blev kortvarig och avlöstes av snökaos. Jag skulle byta de där knasiga lådorna igår men det får vänta nån dag. Trafikkaos med mängder av fordon inblandade, norrut visserligen men det varnades åt alla håll, folk kör som tok och ställer till det något fruktansvärt, för andra.

Börjar med god frukost, inte så dumt med en pizzaslice:-), helt perfekt och så tidningen ja intill. Berättar lite för er som har mediafasta:-), hjärtsjuka nekas vård i Stockholm, det är med avseende på förmaksflimmer och behandlingen ablation, den utförs dubbelt så ofta i andra landsting för Karolinska tar emot från andra landsting som Västra Götaland t ex och utför den mot betalning medan stockholmarna får flimra vidare. I Sverige görs denna behandling i lågt antal i jämförelse med Tyskland och de övriga nordiska länderna, tusentals här har stora problem obehandlade. En man berättar att han betalade 100 000 ur egen ficka hos privatklinik för att få det gjort men ska nu enligt uppgift få pengarna tillbaka.

Det här är också det näst vanligaste akutbesöket efter bröstsmärtor men som sagt det blir oftast läkemedel och nekande svar till ablation fast fallen är klockrena säger en läkare. Det är tufft att vara stockholmare.

Men myggen i år kanske blir färre till antal beroende på att vi haft lite snö, de vill ha mycket att vila sig under innan de går till våranfall, gäller i områden där myggen är som värst. Alltid något:-)

Gula linjen ska få station i Hagalund, blir dyrt, Solna stad finansierar med 850 miljoner och Stockholms läns landsting med 350 miljoner. De hoppas att staten ska ta lite ansvar också. Det ligger rätt långt fram i tid, klart år 2024.

Hemskheter som maskerade stora grupper 20-25 stycken försöker överta en skola i Örebrotrakten, polisen tillkallas och blir överfallna med stora stenar. Det känns redan krigiskt här med allt som sker. Polisen hann informera skolchefen i förväg om att sätta sig i säkerhet med alla innan polisen kom, skolchefen säger att inte i hennes vildaste fantasi kunde hon föreställa sig att det här skulle ske där.

Vidare, Frankrike, vilken presidentsoppa sägs det. Många år med dålig ekonomi och nu detta. En enda röra är det inför det stundande valet 23 april. Och utredning på utredning om presidentkandidaterna och deras skandaler och fiffel.

Lite står det om Mr Trump också, men bara lite. Och hur det står till med den påstådda avlyssningen vore bra om det utreds. Vem vet? Inte du inte jag men vad som helst kan nog hända i den politiska världen. Men inte så mycket mer om honom. Nu har vi så mycket eget elände inom landet så det räcker att fylla sidorna med det.

Och sedan lite om studier, det handlar om ett tema i Högskoleguiden, en kille från Gävle studerar i Oxford och tar sin examen efter tre år, är väl en fil.kand. då och bra att vara klar med den när framtiden är så oviss där. Studenter ska ju inte få stanna eftersom de inte haft någon lön eller sjukförsäkring under studietiden och då ska de ut. Dumt men sant. Han är i alla fall nöjd med sin tid här på ett universitet som haft undervisning sen år 1096. Idag är 22 600 studenter inskrivna här. Studenten säger att han är säker på att ingen annan utbildning i världen hade passat honom bättre. Han sökte hit efter att först studerat på ett svenskt universitet och förutom betygen ska man ha lite mer att komma med i den engelska universitetsvärlden så han intervjuades i omgångar och man tittar på vad mer som presteras på fritiden utöver studier.

Han pluggar väldigt mycket och säger att det är mer så här att plugga för att man tycker det är så roligt och för att man vill, han tror att i Sverige tänker man mer hur man ska få ett jobb efteråt och kanske inte direkt älskar studierna men ser dem som ett måste. Ja är väl bra det med för ett jobb ska väl alla ha helst. Men förstår hur han menar.

Här i Stockholm kan man gå på Diplomatprogrammet i UD-klass och det bäddar för toppjobb, minst en fil.kand. krävs för att söka sen är det bara att köra på, ja man behöver bli antagen förstås. De testas om det svenska samhället och det internationella, i språk och analytisk förmåga innan. Finns en del frågetecken vet jag om "politiska" barn som gått före i "kön", varit lite kontroverser då och då. Men man kan heta Johansson och Svensson och Nilsson också och inte ha någon ministerförälder men då kanske man måste vara duktigare än alla andra.

Lund har LTH och det visste jag inte, jag har bara KTH i huvudet när det gäller teknisk högskola.

Och sen står om dem som måste ha en mentor här hela universitetstiden för att klara den, det är studenter med diagnoser och en säger att lärarna inte förstår vad hen skriver eftersom det som ska svaras på blir något annat för hen funderar redan på annat och skriver det istället. Låter komplicerat nästan mest för de stackars lärarna. Och det är andra studenter som går in som mentorer och får en timersättning för det. Hjälp vad de ska hinna med för egna studier är tillräckligt jobbigt. Undrar om sådant finns i andra länder? Förra året fick 13 000 studenter detta mentorstöd på våra universitet, det kan vara sådant som att mentorn ger alla sina anteckningar och går igenom dem med den som ska ha stöd och planerar nästa dag.

En diagnos krävs för att få mentor och det kan vara en hel rad diagnoser och innebära att de har svårt med struktur, planering, motivation och mycket mer och en rad psykiska sjukdomar berättas det om. En student kan ha flera mentorer som hjälper till med scheman, ser till att allt är uppskrivet i en kalender timme för timme, gör annan planering och ser till att de kommer igång med uppgifterna. Det känns som att det kan bli alldeles för mycket jobb för mentorn som ska klara allt sitt eget och aldrig få hjälp och dessutom coacha andra. Kan vara jobbigt att avsäga sig det också om det blir för krävande, känna skuld att inte orka så fortsätter fast det blir för mycket.

Den som det berättas om siktar på jobb inom ett museum i Stockholm. Man undrar lite hur det gick till förr? Ja många hankade sig fram kanske med varierande resultat och många hoppade av och många tror jag inte alls gick på universitet, de gjorde något annat och fick ett jobb förhoppningsvis som fungerade. Idag ska alla gå på universitet. Ja helst ändå gå färdigt grundskolan tycker jag med godkända betyg vilket det är lite si och så med. Och få hjälp och stöd genom gymnasiet för det är alltid bra med studier och allmänbildning. Men sen att släpas genom universitetet utan motivation eller kunskap tillräckligt i många fall verkar lite tveksamt.

Sen står en artikelserie om ett känsligt ämne, alkohol. Folkhälsomyndigheten i Sverige ger rekommendationer och har sina riktlinjer, men de är från 2005 och i hela övriga världen har man blivit mer upplyst och fått mer kunskap men här utgår man från den gamla informationen.

Mycket forskning har skett sen år 2005 och idag kan man se många olika cancerformer knutna till alkohol där man tidigare inte hade något underlag och samtidigt finns det då inte någon gräns för vad som skulle vara en säker alkoholkonsumtion annat än noll. Och man överger många andra påståenden idag och har också sett metodfel i studierna. Och allt det här om skyddande effekt i måttliga mängder finns inget belägg för idag. Men det är nyttigt att äta obesprutade vindruvor:-).

Och det är en falsk bild att män skulle tåla större mängder alkohol än kvinnor, ja det har jag undrat över med tanke på så mycket galenskaper män gör och sällan kvinnor.

I Storbritannien har man reviderat totalt och även i Australien och i Nederländerna. Och har enhetliga gränsvärden för män och kvinnor. Kvinnor beter sig mindre riskabelt än män på samma fylla, men de råkar tråkigt nog utför mäns våld mer då kanske, medan män har ett riskabelt beteende både för sig själva och andra så det argumentet fördes fram i underlaget att kvinnor egentligen skulle ha en lite högre gräns än män för vad de tål men nu blev den lika.

Men Sverige fortsätter med sina gamla riktlinjer som två karlar var redaktör för och det är fortfarande riktlinjer för läkare här när de är i kontakt med patienterna och pratar om sjukdomsförebyggande m m medan i övriga världen som sagt används aktuella data.

Sen läser jag lite kultur, det har vi fortfarande:-) och ett sudoku:-). Ha en bra dag! Och idag är det internationella kvinnodagen! Heja, heja alla kvinnor i hela världen!
Igår var det precis så mysigt som det ser ut:-), det gällde att dra mössan över öronen och parera vindarna.

4 kommentarer:

 1. Ja, vilket bakslag med snö nu när alla väntar på våren.
  Sverige, precis som UK verkar ha problem inom sjukvården, främst pengar förstås.
  Jag är glad att jag inte är ung och student nu.
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 2. Jaha, här fick man sig en dos "reality" :-)
  Stackars alla som har a-fib och inte får hjälp. De som borde få sin ablation och som sen skulle må så mkt bättre. Vet att det är en vanlig behandling här, men å andra sidan tycker jag US överbehandlar lite väl mkt. Tycker nästan alla mina vänners barn går vidare till uni, det är nytt för mig. SÅ var det inte när jag växte upp, det var rätt få som gick direkt till uni efter gymnasiet. Nu verkar de ha vänt, iaf bland mina vänners barn.
  OCH snö har ni, och vinter. Läste i DN om snökaoset igår. Ja, vissa kör som om det skulle vara torra sommarvägar. Så knäppt.
  Ha nu en fin dag!!

  SvaraRadera
 3. Lena, bedrövligt med snön nu, den fortsätter falla, imorse före klockan 6 såg jag kvinnor som sopade och skottade snömängder från sina bilar, bilar helt gömda under snön och tyckte synd om dem som inte har garage och bil under tak, vi har det men fick vänta länge på plats. Men börja dagen så där och sen iväg i den här hemska trafiken, och alltid osäkert om den kommunala fungerar så egen bil kan krävas, arbetade säkert inom sjukvården. Vet sjuksköterskor som skidat inne i stan till sjukhusen, tänkte att vi är lite vikingar här ännu:-). UK börjar få mer problem som vi har här, pengar och privatiseringar är väl grunden till dem som här.

  Nu kan vi vara studenter Lena, utan krav, bara lyssna och ta till sig om vi vill gå på föreläsningar, men kämpa med utbildning som man inte vet vart den leder är jobbigt och det verkar rörigare i den världen också mot förr.

  Tack, ha en bra dag du också! Så fin vår ni har! Är ju helt underbart!

  SvaraRadera
 4. Annika, det är ändå bara en bråkdel, tänker både på dig och prästerna som fastar, haha. Här säger läkarna ändå att ablation borde göras mycket mer, att det är onödigt lidande för så många, de menar att ni och andra länder gör rätt, för medicinering är det osäkert med och mycket biverkningar.

  Som du säger går alla på universiteten och då sänks kraven där med, blir konstigt, i alla fall om många coachas hela vägen igenom där, ja man undrar ju. Hoppas det inte blir för utbrett inom yrken som är på liv och död.

  Trafiken är hetsig och bedrövlig, tycker att det blivit otäckt för folk kör som om det vore sommar, särskilt de stora bilarna och kraschar rakt in i varandra. Är väl så här i andra länder också men kanske inte snömängder på samma sätt och alldeles halt under snön men färre bryr sig. Men många är ju sansade men andra är farliga i trafiken.

  Tack, och ha en bra dag du också.

  SvaraRadera

 • Skeppsholmen - Jag stannar till och bara tar in hur vackert det är! Alla båtar, uteserveringar, atmosfären. Och så en julgran med fotbollströjor.
  4 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  6 år sedan