torsdag 9 mars 2017

På gång i Stockholm

Nu finslipas detaljplanen för Stureplan. Som kan vinna laga kraft 2018 och byggena beräknas ta sju år. För att undvika att det blir totalt byggkaos ska södra delen byggas om först i tre år och sedan den norra i fyra år. Det kan förstås bli en del överklaganden innan.

Det tråkiga är att 1800-tals hus ska rivas, som gårdsflyglarna av Bångska palatset från 1880-talet. Freys hyrverk från 1900 ska bevaras men flyglarna rivas. P-huset i funkis från 1930-talet mot Grev Turegatan rivs också och en del gårdsbyggnader från 1980-talet, alltså rätt nya.

Sturegallerians gångar är bara en bråkdel av det som ägaren vill bygga om. Och ägaren är Abu Dahbi men kontrolleras ytterst av dess 69-årige president, kvarteret köptes till stora delar redan 2006.

Marmorhallarna ska bli mer tillgängliga för alla genom en ny ingång till T-banan från Birger Jarlsgatan. Det tror jag blir fint. Entrén som är nu till Sturegallerian försvinner. Det ska bli entrén till företagen som ska öka mycket. Antalet personer som beräknas jobba här ökar med nästan det dubbla samtidigt som kontorsytorna ska minskas. Inom kvarteret ska byggas fler lägenheter, drygt det dubbla, och en motsvarande *Mall of Scandinavia planeras, ja innerstadens Mall.

Detta är Stockholms finanskvarter som nu kommer att förtätas, byggas högre och samtidigt öppnas för många fler människor än idag sägs det. Förvanskade fasader på gathusen idag ska bli som förr efter återställande, låter också bra och bakom dem byggs de högre husen.

Planarkitekterna får frågor om Sturebadet och lite av det andra kända där men svarar att Stockholms stad styr inget och kan inte avgöra något om vilka framtida hyresgäster det blir. Så kanske adjö med det gamla och välkommen det nya.

Ja låter spännande alltsammans:-) och bara de får ett bra namn på den där gallerian är jag hyfsat nöjd, inte något så urbota dumt som *Mall of Scandinavia. Här i länken nedan finns bakgrunden att läsa till detta om the Capital of Scandinavia och så tokigt de uttrycken är förutom helt fel. Det har retat upp våra grannar och det är helt onödigt tycker jag, vi kan behöva varandra allihop. Dessutom förvirrar det många som knappt ändå vet vad Sverige är. Där har vi förstås fått en del hjälp den senaste tiden med all information från andra länder:-). The Shopping Centre Abi Dhabi in Stockholm kunde det få heta, så blir det: vi ska gå till ADIS i folkmun:-), kom ihåg att ni läste det här först:-)

https://skandinavien.wordpress.com/about/

Och här tycker jag det passar med en mysig julbild från en stor Mall som är toppen och så rolig att tillbringa några timmar i, en heldag går också bra, inte skulle de komma på tanken att kalla den The Mall of Europe som den är, en av de största i Europa, nej den heter bara som platsen där den finns som är som en egen liten stad med egen tågstation och 12 000 parkeringsplatser, gallerian är ungefär två gånger så stor som *MoS och med mer än dubbelt så många besökare. Nej så är de sansade engelsmännen.

Men här är inte vädret sansat, usch vilken vinter och det börjar bli tröttsamt med Sverigeväder, vinter halva året. Nej nu får gärna våren komma med blommor och grönt, behövs som en motvikt till allt annat här. Även jag blir trött, väder brukar jag inte bry mig så mycket om, utan ta det som det är men nu har jag ledsnat på att hasa omkring i snödrivorna.

2 kommentarer:

 1. Jasså, där också? Har ju sett bilder av Slussen som de bygger om nu. Går inte att känna igen sig. Hoppas nu att de gör detta med stil, vid Stureplan. Låter inte bra att gamla hus ska rivas, såvida de inte är bortom räddning.
  I Marmorhallarna brukade jag åka rullskridskor förr i världen. Runt, runt. Vilken grej alltså :-) Tycker the capital of Scandinavia är pinsamt dumt. Der har jag tyckt sedan första gången jag såg det. Skäms när jag ser det på ARN när jag landar. De borde slopa det. Klart att man blir stött i KPH, Oslo och Hfors. Så töntigt av Sthlm att kalla sig det. Här finns Mall of America, den ligger i Minneapolis och lär vara helt sjukt stor, därav namnet. Det är säkert den största mallen i nordamerika, tror det. Har en jättemall här också, Tysons Corner Center med egen tunnelbanestation och rubbet. Har kollat stl på den också, och MoS har inte så mkt att sätta emot där, haha. Kul att man kan jämföra maller sådär. Wikipedia at its best ;-) Fniss. Vi har sommarvarmt idag, imorrn kallt, och helgen iskall. Är också trött på vädret. SÅ less. Ha en bra dag nu, Monica!!!

  SvaraRadera
 2. Annika, men vad kul att du åkt rullskridskor där:-), låter jätteroligt! Det verkar som att de ska bli upprustade och mer tillgängliga, låter bra. En fin miljö som fler kan få vistas i. Slussen ja, är väl rörigt och mycket som är avstängt. Inte sett hur det är nu, folk är så tåliga i Stockholm, ja faktiskt! Är bara lite gnäll eller inget, bara att finna sig. Det blev ju mycket uppskjutet också om alla beslut så det kan ju bli lika här, dumt på sätt och vis om det ändå ska byggas om och de här äger ju det nu. Synd på gamla hus om de rivs, det finns ju inte så mycket kvar men andra äldre hus kanske rustas upp. Kan bli roligt med en stor mall. Och kanske mer spännande än de vi har:-).

  Ja första gången det där med Capital of Scandinavia var så pinsamt, hade ju engelskt folk som gick med mig från planet och så möttes vi av detta, ABBA visste de mycket om som fanns på väggen men var var de nu? Och vad var det för stad? Gick ju inte att förklara något så knäppt.

  Jag har jämfört också, haha, de största verkar finnas i arabvärlden, enorma, och så hos er och i Edmonton finns det en som är stor, där bor en kusin till maken, MoS är bara en byggbarack i jämförelse stod det någonstans, haha, så nu väntar jag mig något extra av den på Stureplan.

  Vädret är så tråkigt här, ingen sol och bara snö och slask, är väldigt isiga vindar och ni har så svängande med varmt och kallt, förstår det känns konstigt.

  Tack, ha det bra du med!

  SvaraRadera