torsdag 2 mars 2017

Ändrad ton

Så där plötsligt är det, förstasidorna här med är annorlunda och då menar jag inte kvällspressen utan det står helsidor på t ex SvD på första sidan om allt elände här. Med jättebokstäver. Det är dödsskjutningarna som Sverige nu leder med i antal i Norden, förut var det Finland, spioner som utger sig för att vara turister, skolan förstås och den eländiga sjukvården, kustbevakningen har personalbrist, pojkar som aldrig läser en bok fast de går på gymnasiet och en docent i pedagogik på Stockholms universitet säger att han inte alls är förvånad för att läsa förknippas med kvinnlighet och inte manlighet, jag tror jag smäller av, i världens mest jämlika land! Vart är det på väg, till grottfolket?

Aldrig tänkte vi något sådant när jag växte upp och inte när ens barn växte upp heller. Mina bröder var verkligen storkonsumenter av böcker, ja det var hela familjen och något manligt/kvinnligt tänk i det fanns inte på kartan.

De kvinnliga läkarna främst de mellan 30-35 år blir långtidssjukskrivna mer och mer. En berättar, fast anonymt för det är inte så bra för karriären att hon nu varit heltidssjukskriven i ett helt år. Och jag vet hur hierarkin är inom sjukvården, även där tycks vi gå bakåt, manliga läkare får mer assistans medan kvinnliga för höra: det där kan du göra själv. Sen har de oftast mer ansvar för hem och småbarn också, långa resor, långa dagar och långa jourpass, det blir ohållbart.

En stor del av tiden går till datortid, mer än halva arbetstiden, med all dokumentation såsom det är uppbyggt idag och så försök att klämma in patienter däremellan.

Alla är inte så bra att dokumentera och uttrycka sig och det gäller inte enbart dem med ett annat språk än svenska, många har problem att skriva ned snyggt och korrekt vad de egentligen menar och det får aldrig bli fel för här ligger ju vidare behandling, doser m m. Kanske ansvarsfrågan numera inte får läggas på någon annan men läkare säger att de arbetar mer som sekreterare än läkare av sin arbetstid. Och det tar väldigt olika tid för dem att skriva, en del får ned det snabbt, andra tar det lång tid för.

För övrigt är det tandläkarbrist, främst på mindre orter, så svår så att det är ingen idé att ställa sig i kö säger de om man flyttar in, väntetiden är 4 år.

Snart, redan 2019 beräknas 60 000 lärare saknas, finns orter där ingen behörig söker så de är totalt utan utbildade.

Biomedicinska analytiker som utför minst 85 % av all medicinsk diagnostik finns i underkant redan idag, ca 10 800, men det beräknas bli brist lite längre fram på 8000, när många fler gått i pension. Nästan inga kvar, utbilda, utbilda er ungdomar, men först måste ni förstås gå ut gymnasiet med bra betyg från naturvetenskaplig linje.

Och här om en biomedicinsk analytiker finns något alldeles fantastiskt att läsa:
www.vardfokus.se/webbnyheter/2017/februari/anna-fick-ta-emot-fint-pris-for-granelli-metoden/

Sjuksköterskor och också de med specialistutbildning kommer det att fattas 79 000 av lite längre fram och de med enbart gymnasieutbildning inom vård kommer det att bli brist på med 160 000. Utbilda, utbilda er ungdomar! Det är jätteroligt även om det är slitsamt, både att studera och leva fattigt på de där studielånen som ska betalas tillbaka med råge! Finns förslag på att i glesbygdskommuner så ska studielånen efterskänkas, ja kommunen betala dem om den färdigutbildade tar anställning där det är största krisen och förbinder sig att stanna kvar, ja, vet inte om de menar livet ut.

Och så fattas 6000 kockar och många fler inom restaurang och mat som kan arbeta.

Idag har vi 132 743 lediga jobb men det är inga "enkla" jobb som ska tillsättas. Vet inte var våra politiker bor eller vistas under sina dygn men inte i verkligheten tycks det. Det är svåra jobb som ska tillsättas som kräver långa universitetsutbildningar, inget som sker i en handvändning och enkla jobb är det nog inga som är i övrigt heller.

131 500 ungdomar går lösa och lediga idag, de går varken i skola eller har ett arbete, många 15-åringar som naturligtvis skulle gå i skolan men inte gör det men störst är gruppen mellan 20-24 år. Och gruppen ökar nu ständigt och så har vi alla andra arbetslösa och sjukskrivna.

Och sen är det en ledarintervju med Bengt G Nilsson som rest och arbetat i 18 länder i Afrika sedan 70-talet, gjort en rad dokumentärfilmer och skrivit ett dussin böcker. Han intervjuas och har utkommit med en ny bok där budskapet är att Sveriges bistånd under ett halvsekel med många miljarder av våra skattepengar som gått till marxistiska regimer, varit skadliga för de länderna i Afrika istället för att göra dem bättre.

Ansvariga politiker här stödde väpnade kommunistiska grupper och resultaten har blivit än större elände för folket med denna krigsfinansiering. Det är mycket prestige i detta för Sverige som nu både försvaras och förskönas och mörkas av berörda politiker eller så sägs inget alls. Bistånden var aldrig någonsin förknippade med några krav utan på regeringarnas villkor som mottog pengarna och det var ett stort svek mot de fattiga där.

Han får frågan om han inte är rädd att bli påhoppad på Aftonbladets kultursida:-), nej dels struntar han i så fall i det och dels har de mottagit hans böcker om Afrika väldigt väl tidigare.

Han nämner Afrikakännaren Per Wästberg att han är undantaget och skriver som det är.

Ja här fick herr Trump lite uppslag och förstås omtalas han också:-), han säger att svenskarna vet ju själva vad som händer här, ja till en del kanske:-) och Carl Bildt ska hålla tyst skriver jag igen, där var han på en väldigt låg nivå när han uttryckte sig som han gjorde, inte ens herr Trump svarade med samma mynt.

Det finns något som heter "elvakaffet" i SvD och här var nu F. Nelson, chefredaktör för The Spectator, UK, och hjälp vad han skriver mycket om Sverige i den tidningen, massor! Tror att han är gift med en svenska men förr var det mer om resor hit, om oss vackra kvinnor:-), naturen och fiske, is på sjöarna att åka skridskor på, men nu är det en annan ton och EU är på väg mot en kollaps säger han och så kan det ju vara. Han skriver otroligt mycket om vår invandring också i sina artiklar. Och svärtar ned Sverige mycket, fattar inte egentligen varför han var med i elvakaffet men alla får kanske komma till tals där. För bara ett par år sedan välsignade han alla immigranter, alla skriver han är i arbete i UK, ja flera miljoner och många har då arbeten som britterna inte vill ha fast det skriver han inte rakt på sak men är sååå nöjd att de finns, då. Och jämför med Sverige för här arbetar ingen enligt honom.

Sen går vi vidare till PostNord och att det är som det är det är Maud Olofssons fel så nu vet ni det:-), ja allt enligt vår näringsminister.
Jag skickade ett stort brev som lovades komma fram på 2-3 dagar till England, efter två veckor hade det fortfarande inte kommit fram så jag mailade dem och fick ganska snabbt ett svar. Efter någon ytterligare dag så anlände det dit det skulle. Här hemma får vi vara brevbärare åt varandra, går med inbjudningar, presentkort, tack från begravningar, lotter från det där postkodlotteriet som kommer fel, tidningar och läkartider, ja ungefär så och jag har sett fler grannar än på alla år tidigare. Nu är det plötsligt bättre men tidningarna skriver att det är värre än värst, gravt misskött allt. Tidningarna ligger nog lite efter oss:-)

Och här hemma gnälls om det som kostar och det behöver inte vara några stora summor heller och samtidigt skeppas miljarder iväg till något vi inte har en aning om hur och var de hamnar, som bistånden. Nog är all politik lite obehaglig.

Jag fick brev från Star of Hope och de berättar om Tobafolket (Argentina) som är en sådan där minoritet som inte räknas som riktiga människor, ja så där som vi har i Europa också och alla politiker säger att de ska hjälpas av sitt land och på plats och bidrag ska ges men som hamnar någon annanstans än hos de behövande och allt ser lika ut för människorna århundrade efter århundrade och något kan vi göra, ja vi andra. Det folket sägs också om att de har rätt till hjälp, arbeten och bostäder, men sanningen är att de enda skolorna där och hjälpen får de av Star of Hope, barn går i skola, lite äldre studerar och går på gymnasium och sen vidare till utbildning så de kommer ur sitt utanförskap men sen gäller att de anställs också. Så sådana förhållanden och människosyn finns då överallt. Och enskildas pengar räcker inte så långt men mer än inga.

Vore säkert så mycket bättre om biståndspengar och EU-bidrag fick sökas av de hjälporganisationer som är på plats och verkligen gör något istället för att pengarna går rätt ned i regeringars fickor med mer eller mindre stora hål i.
Här behövde jag både en vårblomma och sol, något vackert att se på efter alla skriverier jag läste i dagens media. Och det var ändå bara en bråkdel men räckte och blev över.

6 kommentarer:

 1. Fasiken, det låter som grottfolk. OCH igen, inte som den bild som Sverige vill att världen ska ha av dem.
  Som du säger, dags nu att se om hem och hus NU.
  OCH "kvinnligt att läsa"? Vart är riket på väg? SÅ sjukt. Jag är också uppvuxen med läsande vuxna, både kvinnor och män. Min pappa läser jämt, mina bröder också. Peter läser. Jämlikhet nu? My ass.
  USCH vilken DYSTER läsning, Monica. Men det är nog dags att ta av sig skygglapparna nu. Jag vill fortsätta att vara stolt över Sverige, blir svårare.
  Ja, fram med vårblommor i dessa tider.

  SvaraRadera
 2. Annika, så mycket är helt stört! Är orolig för Sverige. Känns som det faller på något sätt. Ja man vet inte vad man ska göra. Så sjuka inställningar till mycket och det blir någon norm, som att det är helt okey. Och så många konstiga uttalanden istället för att försöka vända på galenskaperna, man undrar var förebilder finns? Och ansvariga? Det känns så galet här nu.

  Ja vi får titta på vårblommorna och kanske mediafasta vore sunt och hälsosamt.

  SvaraRadera
 3. Utmärkt sammanfattning av hur det står till i Sverige i dag - dags att öppna ögonen för vad som verkligen händer här i landet! En del har velat sätta skygglapparna på. Såg i dagens SVT-nyheter hur en flicka blev mobbad i en friskola där 10-tals andra flickor var inblandande. Ingen tillsyningslärare som stoppade det hela - när jag gick i skolan fanns alltid någon/några lärare med på skolgården. Detta med mobbning skulle ha stoppats för länge sedan, men tydligen ont om pedagoger bland lärarna. Mobbning är tydligen svårt att stoppa annars, har pågått länge. Ett av våra minsta problem, kanske.... Bild skall hålla tyst, det tycker jag också! Enl pressen pratglad redan från skoltiden med relativt dåliga betyg i skolan.

  SvaraRadera
 4. Nilla, tack fast hemskt att det ska behöva skrivas. Och idag om en flickan, i Uppsala av alla ställen, där man alltid varit stolt över utbildning och skolor. Vad är det som händer? Och så allvarligt det är med denna mobbning. Reagerar igen på vuxna och myndigheter, de säger att vi måste gå varsamt tillväga och så försiktigt fram för det gäller så unga och då menar de förövarna, de sa inget om flickan. De förövarna vet naturligtvis vad de gör, är ju rent farligt idag. Och vem som helst kan drabbas. Var är de vuxna? De fanns och såg förut och stoppade i tid. Och fick respekt. Otäckt med mycket idag, är orolig hur det ser ut. Och jag tror att massor som polis klassar som olyckshändelser är brott.

  Ja Bildt är obild(t)ad:-), bara en pratkvarn som lyckats bli rik.

  SvaraRadera
 5. Hemskt allt som händer och utarmningen som sker med sjukvård, skola, etc, inte minst vad gäller rekryteringen till ditt yrkesområde - kan det vara det att marknaden styr? Det finns så mycket girighet, har alltid funnits, men nu träder den verkligen fram i ljuset. Vi är nog inne i ett skede där det är lite sent att tänka på en förbättring av vår situation. Verkligen oroande! Försöker vara optimistisk trots allt. EU ser också ut att vara på fallrepet. Usch!

  SvaraRadera
 6. Nilla, jag vet snart inte vad som är vad. Men det finns nog lika mycket korruption här som i de länder vi gärna tar som exempel på det, är så mycket underligt och mer girighet tror jag för många ser sin chans att roffa åt sig. Kan bli så där nyrika fast de inget kan eller gör. Jag tror vi blir lite förlamade, låter allt ske för vi vet inte hur vi ska agera. Det känns inget bra alls. Fast vi får försöka ta vara på dagen och vara lite optimistiska, allt glider kanske utför nu och kanske vi kan göra något? Men mot myndigheter och makt har människan så lite att ställa emot, kan ju uttrycka vad hon tänker fortfarande men ingen bryr sig. Usch säger jag med!

  SvaraRadera

 • Skeppsholmen - Jag stannar till och bara tar in hur vackert det är! Alla båtar, uteserveringar, atmosfären. Och så en julgran med fotbollströjor.
  5 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  6 år sedan