måndag 13 februari 2017

Enkelt?

Nej det har nog aldrig livet varit för människan och jag tror inte det finns enkla jobb heller som våra politiker talar om, känns som rena fantasifoster och jag väntar mig mer av dem som styr detta land än rena fantasier.

Det blir som att hålla människor tillbaka, se ned på både dem och arbetena precis som det gjordes en gång av kyrka och stat tillsammans.

På mitten av 1800-talet var det få barn som fick gå i skola och inte de fattiga med sämst möjligheter och minst makt.

Långt innan på 1500-talet fanns det skolväsende med munkar och nunnor som hade fina skolor och som var till även för arbetarnas barn på slott och herrgårdar. Allt det där förstördes till grunden av Gustav Vasa när han slog sönder och rånade allt från den katolska kyrkan men just nunneskolor fanns kvar en tid fick vi höra när vi besökte Skokloster, de var så betydelsefulla. Men sen dog de ut och det tog anses det ett par hundra år att komma tillbaka till den bildningsnivå och kunskapsnivå som fanns innan Gustav. Även inom sjukvård. Själv var han som ett icke diagnostiserat barn när han sändes till Uppsala och skulle studera på universitet som 13-åring men uppträdde som dem vi läser om i dagens tidningar, han hotade lärare och stack sönder kursböckerna med kniv och blev relegerad.
Och sen blev han kung.

Längre fram vid mitten av 1800-talet startade baptister i Sverige skolor, de första 1852 och de fanns snart över hela landet. De var till för alla och tusentals barn fick lära sig läsa, skriva och räkna. Det ökade jämlikheten oerhört, att pojkar och flickor hade samma värde och det ökade kunskapen hos dem och sedan som vuxna visste även kvinnorna sina rättigheter. Det här var ett tungt arbete, skolorna förbjöds och lärarna om de fortsatte fängslades. Det finns mycket att läsa om det här, baptister var fredlösa, de var ett hot mot kyrka och stat när de kunde läsa och se själva vad som stod i både Bibel och tidningar.

Här läser jag nu om en pojke, Jonas Stadling, född 1847 i Jämtland, som 3-åring blev han långvarigt sjuk och lärde sig då att läsa på egen hand. Han blev som 10-åring dräng hos ett dysfunktionellt par och hade sin sovplats och boende i ladugården.

Han får kontakt med baptisterna och vandrar 20 mil för att utbilda sig till lärare. Då var han 20 år fyllda. Han får tyfoidfeber och är sjuk ett år men får hjälp verkar det som för han kommer till Stockholm och blir uppmuntrad att ta studenten, han har studerat på Betelseminariet där som redan finns vid denna tid. En domprost försöker hindra honom att ta studenten eftersom han är baptist men han kan det ändå. Redan året efter reser han till Manchester i England och studerar vidare. Reser också till Schweiz för studier. Gifter sig med Anna som är adoptivdotter till baptistledaren i Stockholm, de reser vidare till USA och engagerar sig mycket för människor i Illinois där de bor ett par år. Nu har han blivit drygt 40 år och engagerar sig mycket för samerna, (det kommer en film nu 2017 om samerna på bio som är mycket omtalad och senare på TV), men detta var runt 1890-talet. Sen utbryter stor hungersnöd i Ryssland och han deltar i Leo Tolstoys nödhjälpsarbete och de har amerikanskt stöd för detta.

Så är han tillbaka i Sverige och reser i hela landet och håller cirka 1000 föredrag med ljusbilder till. Under 20 år är han sedan journalist på Aftonbladet fram till första världskriget. Han förmedlar nödhjälp till Norrbotten under denna tid och studerar också fattigvård i England. Han bevakar ingenjör Andrées avfärd och polarexpedition och vistas på Spetsbergen för Aftonbladets räkning och sänds iväg för att leta efter honom i Sibirien sedan. 300 mil med släde, skidor, båt och revolvern på huvudkudden, det var tuffa tider. I New Mexico var det brinnande indiankrig när han reste dit och han valde att bo med indianerna.

Det står mer om nödhjälp, han skapade opinion här och i flera omgångar i nordligaste Sverige ordnade han med kraftfoder till kreaturen som alla hade dött annars och folket med. Och samernas sak och talan och hjälp till betesmarker var så viktigt att de själva säger att det utan honom knappt funnits någon renskötsel idag i Härjedalen. PS I år har Svenska kyrkan någon sorts "förlåt-oss-kampanj" för vad stat och kyrka gjorde mot samerna, ja vad de själva gjorde, det var mycket grymheter, det är i samband med filmen som ska visas och ska ge kunskap mer igen om vad som skedde.

Han fick vänner över hela världen och tsaren själv såg till att hans bagage kom till rätta när en snorkig svensk ambassadör fördröjde det. Han fick tsaren att ingripa sedan mot förföljelserna mot Sibiriens urbefolkning.

Efter åren i Sibirien belönades han med Vasaorden men ville inte ha den. Sen fick han den för nödhjälpsarbetet i Norrland och då tog han emot den. Han talade sju språk fluent och skrev ett 20-tal böcker, de har översatts till engelska. Han finns i vår svenska psalmbok med flera psalmer och i andra sångböcker och gav också ut en barnsångbok.

Innan Aftonbladet-tiden tänkte han med fru flytta till USA men svärmodern blev sjuk så de tog hand om henne. Hans fru var en duktig ledare och undervisade och drev olika nödhjälpsprojekt. Det står inget om deras barn, tror inte att de hade barn. Jesu bergspredikan såg han som kärnan i kristendomen och han tog aldrig betalt för några insatser när det gällde nödhjälp och han arbetade också och skapade opinion för böndernas sak och deras skogar som de lurades på, det var stora alkoholproblem i landet och bönderna fick brännvin och kunde manipuleras till ännu mer fattigdom. Det kallas baggböleriet. Riksdagen fick upp ögonen för det men det tog 20 år, ja under hela den tiden kämpade han för deras sak.

Han ger ut sin memoarer 1930, "Minnen vid slutet av vägen", så där finns väl mer om familj under denna tid. Han dör 1935. 88 år gammal, otroligt bara det vid denna tid. Och det är 170 år sedan han föddes. Och ingen jag läst om förut men maken kände till honom till namnet men inte mer. Tänkte också på att det blev ju den stora utvandringen till USA under denna tid och så oerhört fattigt det var i Sverige, det räknades ju som det fattigaste landet i Europa. Ser bilder i tidningen, mamman försöker amma ett litet barn, några småpojkar äter på en stövel de fått tag på, ja som mat, de äter den verkligen för att stilla hungern, sen gör de gröt av tallbark och äter mossa till om de hittar någon och så är allt djupfryst inomhus. Det är inte så länge sedan och det berättas att när föräldrar är ute för att leta mat så hittas barnen döda när de kommer tillbaka. De försöker äta träkol och vad de ser. Han som inte räknade sig som en äventyrare men äventyren sökte honom, han hjälpte tiotusentals människor i nöd.

Det var också ett svenskt liv.

Och lite så är synen idag att det finns människor med olika värde, politikerna har högt värde förstås och bankchefer medan folk som arbetar med människor har inte lika stort värde och barn och gamla dem kan vem som helst arbeta med. Enligt politikerna som i vissa fall inte har någon vidare utbildning själva och borde ta de där "enkla" jobben. Men det är viktigt att alla som bor här får lära sig läsa, skriva och räkna om de inte har de grunderna alls och sen får de gå vidare efter förmåga. Och få värdighet.

6 kommentarer:

 1. Nilla, tack! Det är ju otroligt vad en människa kan göra! Och vilka intressanta liv det finns att läsa om.

  SvaraRadera
 2. Finns manga intressanta manniskor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, otroligt många! Och så många svenskar som gjort väldiga avtryck, vi kan vara lite stolta här också!

   Radera
 3. Ja, där fick jag lära mig ngt nytt också. Jonas Stadling.
  Precis, politiker har hög status. Bankdirektörer och "höjdare" fö.
  Skitstatus har de som städar, tar hand om barn och gamla och sååå mkt mer. FY tusan. Värdighet ÄR viktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, så intressant när det tas upp och berättas om människor som gjort så oerhört mycket gott. Allt tog jag inte med för det blev för långt, dessa människor jobbar mycket i motvind också från alla håll men härdar ut för de vet vad de gör. Det kan man inte säga om alla:-).

   Ja verkligen så är det, så trött på hur pengar styr. Idag står om något helt sanslöst hur en storsvindlare på Försäkringskassan har förskingrat 35 miljoner av statens pengar, bor i mångmiljonlyxhus och kör lyxbilar och lite, så verkar det finnas en sorts missriktad respekt ändå från ansvariga för hen är nu "rik", har ju enorma skulder till staten men inget händer och Försäkringskassans generaldirektör säger att det är uppseendeväckande att utnyttja systemet. Men vad då? Fattigt folk får minsann betala sitt, i annat fall blir de vräkta. Händer ju gamla med här.

   Radera