fredag 24 februari 2017

Bidrag eller inte bidrag

Läser om att i Halmstad har beslutats i kommunen att alla som söker bidrag till någon form av kyrklig eller religiös verksamhet ska få avslag. Först tänkte jag att det kan bli problem med de olika verksamheterna, många arbetar så mycket med alla invandrare och flyktingar, har dagis, förskolor, skolor, luncher, tonårsverksamhet, idrott, musik och mycket mer för dem. Men dels är bidragen rätt små, kan röra sig om 10 000 kronor för ett år och dels så ska alla barn och ungdomar som går i någon kyrklig verksamhet registreras med personnummer, det gäller alla, och det visste jag inte. Väldig koll i detta land och farligt kan det bli också, det kan ju vara "fel" verksamhet vet vi historiskt i en annan regim.

Pingstkyrkan säger där att de där bidragen har de struntat i, dels är de små bidrag och dels denna registrering, det finns dem som har skyddad identitet. Och de vill att alla ska känna sig välkomna och att de ska kunna agera oberoende. Och hur registrerar man? Finns ju barn som kommer och går i olika verksamheter, dyker upp ibland bara, när räknas de som medlemmar? Och hur snabbt?

De övriga protesterar och det här är upp till kommunerna att besluta om och fler gör nog samma sak.

En myndighetschef som utreder i vår regering vad alla trossamfund ska ha rätt till utom Svenska kyrkan blev mycket omtalad för en tid sedan med jättefoto i tidningen och med namn, han hade blivit rånad av gatu*pojkar stod det. Sanningen var att han på en suspekt sajt tagit kontakt och att de skulle mötas i trapphuset till hans nobla lägenhet och kanske bara en eller två men det kom flera och han blev rånad och knivskadad och det slogs upp stort men mörkades mycket snabbt när detaljer framkom. Efter en sväng på sjukhuset var allt frid och fröjd igen och han var i full gång på sitt viktiga jobb ... vet inte hur det går med pojkarna, men det antas att detta inte var den förste som drabbades men att inte andra velat figurera i dessa sammanhang. Det är ju olagligt dessutom. Det finns mycket under ytan. En pojke sitter nu häktad och tre män har berättat om samma sak ungefär som generalsekreteraren men det anses finnas många fler drabbade. Inte utan att man undrar vad vi har för politiker som ansvarar för mängder av våra pengar. I detta fall 90 miljoner per år som han fördelar. Man antog först att det hade med hans arbete att göra att någon hade blivit nekad bidrag men ofta är sanningen enklare.

Och inte nog med det, jag hittar hans blogg där han berättar hur han föreläser för unga ledare inom olika trossamfund och som nu går "hans" utbildning, tre ord är viktiga, värde, värdering och värdighet där han framhåller att de ska bli som han är då ungefär. Att möta andra med respekt och demokrati och att de är så värdefulla. Hur tänker såna här gubbar? Skulle vilja se in i deras hjärnor.

Och han utreder vidare vem som ska få eller inte få. Och kanske lika bra att alla blir självständiga, börjar om från noll och allt får bygga på frivillighet och volontärer. Finns ju alla världsreligioner som ska kunna få bidrag, och så många andra med kanske en väldig okänd verksamhet. Barn som plockas ut och utbildas till något som vi inte vill ha här och ingen annanstans heller. Alla ska ju ha samma rättigheter så lika bra att ingen får något. Kan ju vara si och så med dessa medlemslistor också.

I andra sammanhang fås bidrag, som politiska ungdomsförbund som fifflar med medlemssiffror hur mycket som helst av ledaren men då kan man bli minister sedan. Idrottsrörelser får ju, här hos oss förskingrade ledaren alla medlemsavgifter, ja min med till gympapassen:-) och frun en mycket känd politiker i riksdagen togs för rattonykterhet. Tror inget hände med henne och honom tyckte man så synd om för han grät och var så ledsen så det anmäldes inte, hade egen skolverksamhet som han var rektor för så man kan ju undra en del. Skilsmässa blev det för paret och ingen anmälan för honom fast allt är offentligt så jag kan skriva om det, stod i varenda lokaltidning och i idrottsföreningen men att man beslutade så här.

Ja fast idrottsliga föreningar eller om de sysslar med något vad som helst utom religiöst och politiskt får fortsatta bidrag så lite orättvist kanske det är. Svårt att kolla säkert vad det är för förening. På sätt och vis kanske det inte skulle ges till någon som sagt. Att alla fick bidra själva som vill ha en verksamhet. Läser igen och ser att Halmstad beslutat att all partipolitisk verksamhet också ska få avslag. Ja kanske det enda rätta. I andra länder, sett mycket i UK att det finns så mycket volontärverksamhet och sett och hört lika från USA, människor som gör så mycket där i frivillighet. Ja det finns här också och kanske kan bli mer av det.

Nu blir det helg och jag önskar en trevlig sådan till alla!

Här tänkte jag ju plocka tussilago:-) men vi har sportlov i Stockholm nästa vecka så lite snö passar bättre:
Och det här trodde jag nästan var ett julkort men är på Nordiska museet och sportlovsvecka med skridskodans:-), låter hur kul som helst, kanske tar en sväng:-), det är väldigt vackert där alltid och kul att se hur de gjort detta.

2 kommentarer:

 1. Ja alltså bidrag ska väl vara för alla egentligen? Oavsett? Alla är ju inte sportiga och rör sig inte i de kretsarna lika som alla inte är religiösa och är således inte involverad i kyrkan. Alla är vi olika och alla behöver väl tillskott till sin personliga aktivitet ;)

  SvaraRadera
 2. Trillingnöten, det kan nog bli lite konstigt om alla förlitar sig på de här bidragen och med rätta medlemssiffror blir det nog lite si och så. Alla vill ju ha så mycket som möjligt. Ja kan bli konstigt om alla idrottsföreningar får bara, orättvist faktiskt, de kan ju också fiffla som bekant och ska alla sporta då? Får väl börja med ishockey eller fotboll, haha. Som du säger är inte alla så intresserade av det i kollektiv, nu bildas många idrottsföreningar med flyktingar, mest pojkar tror jag, eller enbart ser det ut som, ska de då få men inte äldre kvinnliga lärare som jag sett startar språkskolor för flickor helt gratis. Alla kunde få någon fin rolig uppmuntringsfest som avslutning i alla fall av kommunen. Om ingen får bidrag visar det sig också vilka som är ideella och fortsätter. Jag tycker att alla dessa bidragssystem är lite konstiga.

  SvaraRadera

 • Skeppsholmen - Jag stannar till och bara tar in hur vackert det är! Alla båtar, uteserveringar, atmosfären. Och så en julgran med fotbollströjor.
  5 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  6 år sedan