tisdag 3 januari 2017

Konsten att göra ingenting

Som motsats till mindfulness:-), en serie om vår tids universalmedel mindfulness som vunnit stor genomslagskraft på snart alla arbetsplatser, jobba på bara, drabbas du av något så släpp taget om det vad det än är och acceptera och lev här och nu och bli än mer effektiv så blir chefen ännu rikare. Klaga inte, släpp inte fram några negativa känslor, nej lev i nuet och säg att allt är bra, annars är det ditt eget fel. Usch läskigt.

Idleness, konsten att göra ingenting fastän det översätts lite annorlunda i lexikon, sysslolöshet, lättja o s v det mår vi bra av men kanske det är först vid pensionen man kan ägna sig åt det, promenader, betrakta naturen, läsa, vila på sängen eller soffan, reflektera, allt sånt är hälsosamt och hoppas att fler än pensionärer kan få lite tid till det.

I morse i mörkret, så tidigt, såg jag mammor, ja det är mest mammor, med barnvagnar på väg till dagis med en liten i. Usch vilken jobbig tid, fick rysningar och i sjukvården skulle man vara omklädd och klar 06.45 efter en mer eller mindre lång jobbresa. Fy vilken stress det är.

Och så gå kurser, det hade som tur var vi inte tid med:-), fast det började med lite förstadier till sådant, i mindfulness och känner någon då hopplöshet är de slappa och har inte tagit tag i sina problem som kan vara allt från att någon i familjen dött eller huset brunnit ned. Nej lev här och nu, vilken idiotrörelse och det ska bli intressant att följa artiklarna i SvD, här kommer länk till den första:
http://www.svd.se/forskare-kritisk-till-mindfulness-pa-jobbet

4 kommentarer:

 1. Hahah! Känner igen mig i det du skriver!! Hur överlevde man småbarnstiden med jobb och alla måsten på fritiden. Skönt med lite vila - är också pensionär. Nu gör man som man vill. En härlig känsla!

  SvaraRadera
 2. Nilla, ja så otroligt mycket det var att göra hela tiden, man undrar ibland hur det gick till och jag kommer inte på några svar heller. Sen på det att ta hand om gamla föräldrar var oerhört stressigt och de blev ju inte piggare utan tvärtom, barn utvecklas hela tiden i alla fall och kan bli delaktiga och göra mycket. Ja så skönt när jag tittar ut och kan gå och lägga mig igen, det är ljuvligt, har faktiskt mindre ont i kroppen nu än när jag var ung.

  SvaraRadera
 3. Underbart att vara ledig utan att ha dåligt samvete, för det hade man ju förr då man inte hann med allt som skulle göras. Ja så småningom blir man ju "mamma" även till sina gamla föräldrar. Så har det ju varit i sekler.

  Det verkar som Mellansverige, i synnerhet, börjat få lite vinter. Min son med familj är på väg ner till Skåne i bil, hoppas de tar det försiktigt på de hala vägarna! Snön har inte nått oss här nere, men den är säkert på väg!

  SvaraRadera
 4. Nilla, ja man kan planera och bara det att inte ha klockor på ringning utom ibland när det är någon tid att passa:-), så skönt det är. Sover mycket bättre.

  Här i Stockholm snöar det ännu, är väldigt vackert med nyfallen snö men säkert lite jobbigt i trafiken. De får ta det försiktigt.

  SvaraRadera