fredag 6 januari 2017

Innedag

Vaknade igår förstås av telefonen och erbjudande om lärarjobb för maken på obestämd tid, jaja, han fyller 71 i år och hur tänker de att de lärarna ska orka om nu vid terminsstart så sjukskriver sig de yngre i tjänst. Han var en som åkte till jobbet dag ut och dag in och aldrig sjukskrev sig, jag var motorn här och fixade och gjorde själv lika, dag ut och dag in åkte jag till jobbet, de sista 15 åren var jag inte hemma en dag, tog ut övertid eller semester när jag någon gång råkade ut för något allvarligt för ofta inträffade det på semestern och då fick det vara så. Dumt kanske men inget att gräma sig över. Gjort är gjort.

Och ut i detta oväder, sena kvällar och en väldigt oklar arbetsledning, lönesättningen är väldigt underlig också för dem som tar ett vikariat. Så nej tack! Och tycker lite synd om den person som tvingas ringa, ringer förstår jag alla dem som arbetat där och nu är mellan 70 - 80 år, ja inte klokt hur skolan är, den där utbildningsministern är en katastrof för skolan. Och en del sjukskriver sig för att de inte är med i lönelyftet som i sig blev ett vansinne i orättvisa. En del lärare blev förstelärare på Björklunds initiativ och fick 5000 kr mer per månad och sen gjorde Fridolin ett lärarlyft och då fick förstelärare igen del av det, vissa av dem, med 3500 kr till i månaden och sedan finns hälften av lärarna och ofta de bästa lärarna som inte slickar uppåt och sparkar nedåt, är duktiga med eleverna men har blivit helt utan löneökning. De kallar sig numera själva för sistelärare och har fått nog.

Sjukskriver sig för det kan man göra i Sverige eller så slutar de sin lärarbana och gör något helt annat. Lärarlönerna har höjts ändå i allmänhet och när de, och det gör alla skolor från Ystad till Haparanda, söker lärare så går det att förhandla sig till en hyfsad lön idag. Men hela det där "förste" och "lyft" det skapade en enorm oreda och konflikter i en redan konfliktfylld skola. Och skrämmande att veta när utbildningen som alla legitimerade lärare lagt många studie-och praktikår på, sex år på universitetet, fattas och man anställer folk som hoppat av gymnasiet redan som vikarier en termin och sedan finns ingen annan nästa termin heller så de får fortsätta. Tänk om vi skulle göra så i andra yrken, sätta in någon som kirurg kanske.

En skicklig lärare skriver som nu hör till sämstelärarna: vad är en skicklig lärare? Man är kompis med rektorn eller chefen, man är man, man gör sig poppis hos de dominerande eleverna och dess föräldrar, man sätter alldeles för höga betyg. Eller: så är man en lärare med hög kompetens, skicklig med människor, kan skapa studiero i klassrummet, har en välstrukturerad och genomtänkt undervisning, uttrycker sig professionellt i tal och skrift, skapar goda relationer med både elever och föräldrar, och ser till individen och försöker anpassa undervisningen efter dennes behov. Men detta saknar betydelse för lärarna har aldrig fått besök av vare sig rektor eller förvaltningschef på lektioner eller vid samtal på annat sätt så de har ingen aning vem som är kompetent eller inte. Utan de lärare som "lyfts" måste ha tagit den tiden från sin undervisning och sålt in sig. Om skolan var rörig förut så blev den inte bättre av politikers tokigheter. Och nu finns väl ingen återvändo.

Vi somnade om och sen gick dagen. Vi prenumererar på en lite gammaldags tidning och julnumret hade jag inte läst. Så mycket intressant det finns i Sveriges historia och intressanta människor som i alla fall jag inte hade en aning om.

Det står om Sophia Elisabeth Brenner, född Weber, år 1659, hon är vårt lands första kvinnliga författare står det och tillika feminist. Hon gick i Tyska skolan i Stockholm, den startade 1612 och redan 1550 fanns en föregångare, den finns än den skolan men haft avbrott av naturliga skäl under krigen och andra tider. Där gick hon i blandad klass, pojkar och flickor, lärde sig sex språk så väl att hon kunde skriva dikter på dem alla och sedan ge ut, svenska, tyska, franska, italienska, holländska, latin och även lite engelska, så sju totalt.

Hon blev den första kvinnan att författa dikter på svenska. Det måste jag kolla upp, var det så? Fanns ju fler men kanske de var senare. Och Sophia den som banade väg, hon opponerade sig mot 1700-talets kvinnosyn och var en pionjär när det gäller flickors rättigheter och jämlikhet. Och jag tänker, 300 år sedan. Och vad har hänt? Och man undrar med hur livet var i övrigt, boende, mat, kläder och relationer, ingen mobil;-), ja kanske människan var mycket smartare att klara sig då med större kunskap egentligen. Rätt hög ålder uppnådde de flesta också, det blev så mycket fattigare i Sverige sedan på 1800-talet.

Läser en dikt och så intressant det är, med stavning men ordval är ungefär som nu.

Sen tittar vi ut på snöyran, någon försöker få in sin bil där den stod och det gick bra. Och snön ligger kvar på alla fönster:

9 kommentarer:

 1. Sistelärare duger gott åt mej :) fått mycket tjat om att ta en chefsroll igen och jag sa tack men nej tack :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, sistelärare verkar vara bra, de skriver en del i Skolvärlden och berättar. Ja det verkar inte vara de främsta pedagogerna som blir förste;-). Chefsjobben hos er verkar vara lika bra att hålla sig ifrån. Och frågade nu här hur de gör när de inte får tag i någon, de måste fördela lektionerna på de andra, men finns det inte begränsad arbetstid? Nej det finns inte ... kanske det här förstelärarna ska göra då, ta alla andras lektioner.

   Radera
 2. Ja, skolan hemma alltså...
  Inte lätt det där, och när ska det ändras? När ska lärare börja få rättigheter igen? När ska eleverna få sluta styra?
  Inte konstigt att lärare inte pallar. OCH sorgligt att man tvingas kalla in de gamla gardet.
  Hoppas ni har det bra i kylan iaf. Kanske klokt att stanna inne när det är så kallt.
  Ha en fin helg!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, ja så mycket galet i den. Och så mycket som elever med sina föräldrar styr, mailar, smsar, ringer ständigt om de betyg de ska ha. De begåvade får ju efter kunskap men de andra ska ha lika bra eller bättre, föräldrarna talar om hur undervisningen ska utformas, hur proven ska se ut, de får inte sätta låga betyg för rektorn och jag vet inte allt. Väldigt svårt för de nyutbildade att komma ut i detta. Ja sorgligt hur det blivit. Ofattbart egentligen.

   Idag blev riktigt kallt, minus 20 ett tag och såg ett par små talgoxar titta in på balkongen. Letade lite bland mina växter eller kanske värmde sig:-)

   Tack detsamma Annika, hoppas ni får en fin helg!

   Radera
 3. Riktigt ruggigt med skolsituationen! Man undrar vad det är för människor som kommer att styra vårt land så småningom. Något måste göras - det har gått överstyr med mycket, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nilla, svårt att fatta hur det kunnat bli så här, klart att det funnits orättvisor alltid och en del olämpliga lärare men i det stora hela fungerade det och man lärde sig mycket som gick att bygga vidare på. Och det var rätt oskyldiga saker som hände och om någon gjorde något så kontaktades föräldrarna direkt. Det gick att reda ut saker. Och föräldrarna styrde inte skolan, de uppfostrade sina barn så de fungerade i skolan. Väldigt mycket underliga politiker, de är väl mest intresserade av sin egen välfärd.

   Radera
  2. Ja det var på vår tid, det började gå utför sen. Maken säger med att under hans första tid som lärare så kom alla elever i tid, var artiga och intresserade, en gymnasieklass satt som tända ljus med stora förväntningar på allt de ville lära sig:-), låter som det vore för flera hundra år sen men var i början på 70-talet. Det hände nåt sen säger han från mitten där någon gång.

   Radera
 4. Mycket att reflektera över. Jag är glad att jag är pensionär. Den glädjen kanske också blir kortvarig, osäkert hur det blir i framtiden. Någon slags motreaktion kommer väl så småningom. Vi får väl se hur det utvecklar sig.

  Vid Skånekusten tycks det ha varit översvämningar, då vattennivån höjts, men hos oss är det lugnt, barmark och mindre kyla. Vill man åka skidor får man dra norrut. Motion i form av dagliga promenader får räcka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nilla, mycket som känns osäkert idag, synd att man ska känna så nu när man blivit pensionär och skönt vore det med lite mer lugn och ro men man kan inte låta bli att fundera över hur allt ser ut, både här och i världen. Så mycket oro som är svår att koppla bort tycker jag.

   Så underligt väder med, att det är översvämningar nu i denna kyla. Här åks skidor av många, finns slalombackar rätt nära som är igång, hade glömt dem och att de är så populära men så sant, nu fick de snön "gratis" och det blev fart i backarna. Nöjer mig med promenader också men fick nästan lust att åka ut till en skidbacke och ta en fika.

   Radera

 • Donna nobis pacem - Idag har det varit en lång och ganska jobbig dag. Sjukvården är ungefär så stressande här som jag hade oroat mej för. Å andra sidan har jag tagit tag i e...
  4 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  5 år sedan