onsdag 14 december 2016

EU och juleljus

Det är 28 medlemsländer i EU för närvarande, Storbritannien och Tyskland ger mest, uj många många miljarder och får minst tillbaka. Frankrike har det lindrigare, får mer bidrag tillbaka och Sverige är i samma liga som Storbritannien och Tyskland om man räknar folkmängden här och vad det blir på var och en, Sverige har en avgift för 2016 på 31.8 miljarder och får tillbaka 12.7 miljarder bara. Sverige har vissa år betalat över 44 miljarder även när inte ekonomin stod så på topp här heller. Tyskland och Sverige har ju också tagit emot flest flyktingar i EU och så finns andra länder med stora EU-bidrag som verkligen tydligt deklarerar att de bara vill ha sig själva som granne i huset och uttalar det med emfas.

Finns förstås en orsak till att det blev som det blev i UK men att det skapar mycket osäkerhet och problem sedan, den kunskapen kom nog mera i efterhand tror jag. Även här i Sverige säger en hel del när man diskuterar EU, ja vi skulle direkt rösta för att gå ur om vi fick rösta.

Polen då som har den här fantastiska utvecklingen och nu ska jag inte skriva om de politiska strömningarna där, dem får ni kolla själva, dn.se/ekonomi/polens-ekonomiska-framgangssaga/, men i länken där står om ekonomi bl a. Polen är ett av de länder som får enorma EU-bidrag varje år och även Spanien får väldigt stora bidrag, och Polen är ett av de länder som betalar tillbaka minst. Polen har å andra sidan en alldeles fasansfull historia och det långt bak i tiden, århundraden före världskrigen, Sverige härjade förfärligt där under 1600- och 1700-tal, andra världskriget krossade allt i Warsawa och den judiska befolkningen utplånades helt. Så kanske det försöks att ge tillbaka på något sätt idag.

Då undrar jag lite över juleljus och annat, här ska vi vara så återhållsamma, ja det är inte ens särskilt glittrigt här i Stockholm, inte särskilt festligt alls, på småorter idag har man ingen julbelysning alls för det ska sparas på elen och då blir det mörkt, det behövs verkligen lysas upp lite extra denna tid och bidrar även till tryggare promenader. Så har vi Earth Hour och mycket annat.

Men, men i de där länderna som får sådana massor med miljarder i bidrag år efter år där lyser gator och torg från marken upp till himlen och inte alltid så snyggt kanske, lite pråligt ibland, men ljus har de. Undrar hur de har råd? Eller tar de sig råd till detta. För det behövs kanske extra ljus i de länderna idag för att mota bort mörkret de drabbades av från många olika håll i sin historia, hoppas innerligt att den inte upprepas med nya mörka krafter. Och Sverige kunde gott ha lite mera ljus också.

Uppdaterar lite, studerar EU djupare och som det ser ut bland alla medlemsländer så är det Tyskland och Storbritannien som "bär" EU verkligen. Tanken var förstås inte bidrag och avgifter en gång när det bildades utan fred. Och att det ska bestå efter UK:s utträde känns som en utopi. Läser om val i ett land nu som fått enorma bidrag i hundratals miljarder, den som valts nu är dömd för oegentligheter och flera miljarder har gått till borgmästare och ministrar som nu åtalas av åklagare fast det verkar inte ha någon praktisk betydelse. Folket däremot har en genomsnittslön som är en femtedel av en lägstalön här och då gäller det många välutbildade, andra har ingenting och landet har flera områden som är fattigast i Europa. Så att ett par stormakter ska ge till allt detta kommer inte att fungera länge till är jag övertygad om, ja snart blir Tyskland ensamt.
Ja vi har väl en och annan gran som lyser på någon husfasad, inte är det särskilt upplyst på julmarknaderna heller, en och annan spretig gran bara och så en tomte. Mer festligt är det bland dem som ordnar privat och då får de ju också betala allt själva.

4 kommentarer:

 1. Brexit har orsakat mycket oro här i UK, inte minst bland oss utlänningar. Inte kul alls.
  Ljus ger så mycket tillbaka i form av glädje till så många och kanske det bidrar till bättre hälsa också. Och bra vackert är det allt.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lena, ja Brexit har skapat mycket oro särskilt när det är så oklart allt runt om det och bristfällig information men vet att det redan drabbat familjer med barn där en är svensk och gift med en engelsk och de separerar. Har inget skyddsnät och kan inte flytta till Sverige heller eftersom det är delad vårdnad men samtidigt har de en utsatt situation om det är kvinnan som är svensk och hon varit hemmafru, är tveksamt om hon ens får stanna och arbetstillstånd är det si och så med och sedan att ha råd med barntillsyn under arbetstid om hon får något arbete. Och boende är också svårt, det ska ju då visas upp inkomster under lång tid för att få något att hyra. Finns riktiga skräckexempel numera som man inte trodde skulle inträffa.
   Mycket ljus vill vi ha denna mörka tid, det behövs verkligen och det är så vackert!

   Radera
 2. Jomen, ni har väl hyfsat snygga julprydnader i Sthlm tycker jag. På Segels Torg, i Kungsan, och över gatorna. Lite sådär återhållsamt svenskt som det "ska" vara sas. Det kunde ha varit värre :-) Däremot i förorterna kan det se lite trist ut med en gles gran och kala glödlampor som prydnad. Men, men...
  Du ska se hur det är här på vissa ställen. Totalt galet, men det är kul det med.
  EU ja, jag vet inte vad jag ska säga. Men jag tror att EU är på dekis, och att om ex antal år har det upphört. My two cents.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Annika, ja det är väl hyfsat ljus på Sergels Torg om man vågar gå dit;-) men annars lite torftigt tycker jag. Skulle nästan vara kul att ha det lite galet som jag vet ni har, finns exempel i UK också och sen är det väldigt vackert med hos de flesta, är en blandning av allt och just nu känns det nästan lite befriande. Här är återhållsamt som sagt, bra ord:-)
   EU ja, det ser så konstigt ut allt för att inte tala om övriga världen, idag sa vi att vi tror att herr P och herr T tar över hela världen, jobbar ihop och tar Mellanöstern först. Vi får se, usch nej vi vill inte se men har väl inget val. Ja vi tror lika som du om EU men vi får väl inget pris för det ...

   Radera