torsdag 20 oktober 2016

Jaaa så det kan bli:-)

Britter vill fly till Sverige, då hoppas jag kraven motsvarar detta som alla EU-medborgare ska göra där: fylla i 85 sidor och skicka in original på alla elräkningar, (hade en länk där med den är inte gratis att läsa längre), och mycket mycket mer, språket måste vara perfekt så de låter mer brittiska än britterna själva och så vara mycket välutbildade, tiden som en del kvinnor haft hemma och vårdat barn räknas inte och kan vara avgörande om de får stanna eller inte, dessutom ska alla skicka in dokument på precis allt och det ska vara originalhandlingar, folk har skickat in sina pass och kan inte resa och sköta sina jobb men nationella ID-kortet går bra i original, alla hade inte det eller så behövde det förnyas och då gällde pass.

Och folk blev stressade och gjorde detta akut alltihop men det är ju en ohanterlig process så man förstår nu att arbetet med detta måste ses över och dessutom är det väldigt osäkert för alla människor om de har hela livet utlagt och ivägskickat att inte veta var och hur det omhändertas av folk som ska anställas till hela denna organisation.

Förslag är också att alla barn som har en eller två föräldrar från EU-and ska registreras och att alla företag och arbetsplatser ska lista alla människor som kommer från EU-land. Det här gäller enbart dem, de övriga från Commonwealth har inget med detta att göra och fler lär de väl få från dem och övriga världen. Men många förslag som just dessa har fått vilt motstånd av britterna själva och av deras politiker, men som alltid när det blir en viss oro kommer mörker upp till ytan och bra det kanske så går det att motarbeta gemensamt.

Men jag tycker: först språktest för britterna här, de ska tala dels rikssvenska och dels den dialekt där de bor, skriva korrekt grammatiskt, ha en utbildning som vi behöver här i landet, svensklärare t ex:-) och i övrigt vara perfekta, dessutom veta allt åtminstone från Olof Skötkonung och framåt, kunna vår geografi, historia, natur, mat, kultur, ja precis allt med både djup och bredd.

Men svårare än så här är det inte: en britt som blivit "svensk" berättar.

Här i Sverige kan ju välutbildade minst ett språk till förutom sitt och engelska, ett eller ofta två andra EU-språk eller kinesiska och ryska t o m. Då menar jag med svensk motsvarigheten till britt, vad det nu är egentligen på båda håll:-), det kan också diskuteras varifrån vi en gång kom, vi alla.

Sen får vi inte glömma att ungefär halva befolkningen ville stanna i EU, ungefär halva ville lämna med lite övervikt så de vann denna omröstning. Och vi får inte glömma att det pyr överallt inte bara i de länder som har inbördeskrig utan i hela världen så antagligen kunde detta börjat någon annanstans eller fortsätter nu. Men lite mer humana och rättvisa krav tycker jag att det skulle vara. Men det är ju inte deras fel som kommer till oss, det är ju hela det här landets grund som ser ut som den gör numera. Lite kul när de journalister som hade som sitt dagliga mantra att tala om hur dålig förra regeringen var, samma journalister skriver idag att sämre än den som finns nu har Sverige aldrig haft, lite roande i sig att läsa. Vi får se hur det blir med allt i en orolig värld.

Idag står att läsa i SvD att flyktingar kommer via flyg hit, ca 500 i veckan söker asyl och varken Migrationsverket eller polisen vet vilka som tar flyget hit för de reser med flyg via Schengenområdet och behöver inte passera den svenska gränskontrollen efter att ha landat. De reser in antingen på falska dokument eller svenska falska pass som människosmugglarna säljer för 80 000 styck. Om de ändå upptäcks vid ankomsten med falska pass m m får de stanna om de genast söker asyl. Gränskontrollerna fungerar inte och de ska i november ges besked av regeringen om de ska fortsätta för troligen säger polisen passerar knappt några asylsökande där längre.

Och svenskar som utsätts för dessa kontroller varje dag i sitt Öresundspendlande har fått nog och gjort en anmälan till JK och vill ha 30 000 vardera i kränkningsersättning, kontrollerna på Kastrup och sedan gränskontrollerna på tågen tar mycket tid för de dagliga pendlarna.

Och mycket mer står att läsa om dagens Sverige, inte minst i utländsk press börjar vi svartmålas rätt mycket, kul då att så många ändå vill komma hit:-), det som skrivs kan stämma in på många länder antagligen, vi får göra det bästa av det som det ser ut, mest skrämmande nu tycker jag att det är att de som utvisas, och det står rätt otydligt om just det i pressen, är människor som bott här 7-8 år, upp till 10 år också, har familj, barnen födda här, har utbildning, arbete inom områden som är i skriande behov av anställda, betalar skatt, har egna hus och hem, har barnen i skolan och är integrerade, de utvisas nu till okänd mark där Migrationsverket anser att de kan bo utan livsfara, men sånt kan ju ändras från minut till minut. Det förfarandet är inte klokt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar