måndag 22 augusti 2016

Stockholm växer

Det byggs och grävs överallt. Stockholm antas växa med en miljon invånare fast inte på en gång, lite pö om pö. Nu är det kaotiskt i Stockholm när det gäller trafiken från både södra och norra sidan och i stan, en hel del annat kaotiskt finns också.
Idag har Stockholm cirka 900 000 invånare, en småstad som huvudstad internationellt sett och Storstockholm har 2 250 000 invånare och det är väl hela Stockholms tätort som ska växa med en miljon.

Nu dras ett forskningsprojekt igång med 15 forskare på en högskola som under tre år ska samarbeta med experter från företag som jobbar med stadsutveckling över hela världen. Målet är ABC, det är en gammal idé som dammas av, välmående ABC-orter ska växa fram, med Arbete, Bostad, Centrum. Invånarna och företag ska leva och utvecklas tillsammans och problemen som segregation, trafikkaos och otrygghet ska väck. Forskningen ska bygga på mycket intervjuer med folk. T.ex. kan vi få frågor som: "vilka umgås du med och hur träffades ni?" 32 miljoner ska investeras i denna forskningssatsning sägs nu, sådant brukar ju bli mer. Och jag har ingen aning om varifrån de pengarna kommer.

Det låter fantastiskt alltsammans;-):
Stockholm i mitt hjärta, tralalalalalala, det är svårt att bygga så mycket i en stad på tusentals öar.

4 kommentarer:

 1. Ett nytt miljonprogram under ett långt mycket galnare styre, låter det som ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, det är mycket möjligt att det blir så, det är ju väldigt svårt här att kunna ordna allt som krävs om så många fler ska bo och trafiken är redan ett enormt problem.

   Läste idag om pendlingslivet som tar så mycket tid, detta att sitta i trafikstopp eller köer varje dag när folk skulle kunna arbeta den tiden eller vara med sin familj, bussar, tåg, tunnelbana tar så mycket tid och det är ju ingen vilsam miljö att försöka jobba i under restiden. Man har tittat på det och det står om detta idag att pendlandet tar mycket mer av anställdas tid än vad de har i semester. En kvinna pendlade motsvarande 14 arbetsveckor per år, hon åkte från södra sidan till arbetet på norra och det tog mycket tid både dit och hem, blev ohållbart med tanke på att hon hade småbarn så hon sa upp från ett bra trivsamt jobb och tog en annan tjänst närmare, en jättestor skillnad säger hon fast hon även nu arbetar heltid.

   Trafikforskarna säger att det är hårdast drabbat här (vet vi) och trängseln i vägnätet kommer att bli fem gånger större hur de än gör, och det är sådana oerhörda kostnader att bygga infrastruktur, blir lika dyrt vare sig det är vägar eller kollektivtrafik, en säger att vi måste bygga staden mycket tätare så folk bor där de arbetar, det är tvärtemot de 15 forskarna.

   Radera
 2. Stockholm i mitt hjärta också .... har utvecklats och är riktigt vackert nu. Har tillbringat några år där tidigare. Gick på Konstfack. Staden var inte så vidare vacker då, men vattnet och Gamla stan är sig lika! Gudskelov för det. Behövs en del K-märken här och där. Slussen var inte så lätt att köra bil i, det blir kanske bättre med en det nybygge som har föreslagits. Eller är det kanske redan på gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nilla, ja Stockholm är så vackert, och det finns mycket vackert kvar som tur är. Men en väldig röra med:-), trafiken är minst sagt krånglig, ibland känns som hela Stockholmsområdet är uppgrävt och det är mycket byggande på gång med både vägar och hus. Slussen har börjat, ja där är inte lätt att ta sig fram nu heller men kan bara bli bättre, det behövdes rustas upp verkligen fast kanske man inte behövt göra så enorma satsningar som det nu blir. Minns inte hur lång tid det ska ta.

   Radera