onsdag 27 juli 2016

Vi behöver lagra

Det säger Livsmedelsverket, allt sådant togs bort genom EU men privat förstås kan vi ha lite mat att ta till i kristider, fem dagar rekommenderas. Ja vet ju inte om det hjälper, tror att vatten är viktigast men sen behövs lite fastare också kanhända. Vi kan ju inget längre snart om att överleva, odlar nästan inget och bönderna får extrapengar från EU om de inte mjölkar. Enligt nämnda myndighet, Livsmedelsverket, är varannan tugga importerad. Jag tror det är mer. Vilken märklig utveckling i ett land som är stort till ytan, har en bördig jord och bra klimat i stort sett för att odla. Ett gammalt bondland! Som jämförelse kan ställas Storbritannien som helt klarar sin försörjning själva, ja till 100% om det skulle behövas och de har vanan inne från krigen. De importerar också ca 20% men det är exklusiviteten som helt kan avstås, inget som behövs för överlevnad. Och det finns många fler länder i Europa som har både kunskap och resurser för överlevnad.

När vi äter körsbären från långtbortistan, goda visserligen, säger maken: när åt man ett svenskt körsbär sist? Ja det hade han inte sett på åratal i affärerna och det var i barndomens trädgårdar och så fanns det att köpa. Hallonen var svenska, de första för i år här, borde finnas massor och solmogna denna fina sommar, 35 kronor för 125 gram, hutlöst och hur sura och trista som helst, trots det vackra utseendet. Vi får ge oss ut i hallonsnåren på landet, det finns gott om dem där. Och vara rädd om jordkällaren:-), är väl sådana som behövs i framtiden.

Men underligt ändå att vi här i Stockholmsområdet har varor nästan uteslutande från Skåne eller söderut. Förutom importen. Vi har ju hela Mälardalen som har ett fint klimat och i år är det en fantastisk sommar här mot en mycket sämre och regnigare söderut som ger inte solmogna bär utan sura, det var alla jordgubbar också därifrån.

Kan ju vara att de får extra EU-pengar för att odla där, bönder och andra och extra här med för att inte odla! Ja världen är ju snurrig!
Otroligt sura och vattniga men dyra! Maken undrade att de blev kvar, inte likt dig sa han när jag generöst erbjöd honom allihop efter smakprov:-)
 Brukar göra egen potatissallad men nu hittade jag ekologisk av den sorten, den var väldigt god, blir lite enkla luncher i värmen:-)

4 kommentarer:

 1. Vi har ett litet lager i källaren :) maken är uppfostrad så att det har man :)

  SvaraRadera
 2. Anna, ni är kloka och han har kunskap om livet, här väntar vi på att staten ska ge oss mat men staten har ju nu inga lager så det blir svårt;-)

  SvaraRadera
 3. Så sant som det är sagt!

  Önskar f ö att vi kunde lära oss mer från engelsmännen!
  Klart att det finns negativa delar även där, men vad de kan "The English"!

  SvaraRadera
 4. Nilla, ja jag tycker så också! Och vi är ju väldigt sårbara här och det talas inte alls om det, som att vi tror att någon kommer och fixar åt oss. Ja engelsmännen har mycket att lära ut där och förstår på ett annat sätt vad som krävs.

  SvaraRadera