måndag 18 juli 2016

När man vill se något annat:-)

Vet inte hur det gick till att jag började titta på Grönland igår och idag har jag läst på om allt, historia, djurliv, ekonomi, språk, skolor, boende, massor, väldigt intressant och då tänkte jag att det måste ju bo någon bloggare där också:-), hittade flera och en av dem var denne man: https://topagreenland.wordpress.com/,  han har inga inlägg för i år men väldigt intressant och kul att se foton och läsa lite om livet där. Kollat lite hos fler som t.ex. haft ett utbytesår som student där, hur intressant som helst och bara att läsa att kriminalitet är ett okänt begrepp är rofyllt och uppför man sig blir man väl behandlad tillbaka. Inte heller nådde han dit, han med mustasch, under de båda världskrigen, ja det första var han endast soldat i. Men i det andra när Danmark blev ockuperat så var Grönland fritt.
De har en folkskola som motsvarar vår grundskola med 9 års skolgång, eleverna gör avgångsprov då och sedan går eleven två år till och det finns också ännu ett år med studier innan man kan söka till gymnasiet, och på det finns universitet. I grundskolan läses grönländska och som andra språk danska, sedan ofta engelska och även andra språk vid lite högre studier.

Det finns inga vägar där och inga båtfärjor, inte mellan orterna, man flyger med små plan och helikoptrar kommer med mat till de olika platserna som är bebodda, tänkte satsa på huvudstaden Nuuk:-), maken hänger på, verkar skönt alltihop säger han och man får ju tänka på att klä sig förståndigt bara under vintern:-), men under sommaren kan det vid kusterna vara plus 20 och det är långa ljusa dagar då, vintern långa mörka men sen kommer solen snart tillbaka på vårvintern. Ön är världens största, som fem hela Sverige och där det är bebott motsvarar ytan ett Sverige. De har gått ur EU, 1985, var med i 12 år, är självständiga gentemot Danmark, inkomster, arv, lagar, polisväsende, skolor och mycket mer fast har något försvarsavtal m.m. Och danska kronan.

Och tröttnar man på pensionärslivet finns jobb både på sjukhusets laboratorium och som språklärare. Högre utbildning efterfrågas och personal kommer från andra länder för kortare perioder, jag blev lite förvånad att läsa om en sjuksköterska som bara kunde skånska och arbetade på sjukhuset en period, lärorikt berättar hon och det fanns tolk. För kollegorna tyckte hon var svårförstådd:-). Patienterna var av tåligt slag, ingen tog starka smärtstillande som morfin efter operationer eller olyckor eller vid andra smärttillstånd, de ville ha en Ipren eller Alvedon bara, ja som jag då:-). Och intressant att höra att de inte gav något förebyggande mot proppbildning som blodförtunnande, invånarna hade inbyggt skydd genom sin kost så det behövdes ej. Maten verkar okey, finns potatis, grönsaker och fisk om man inte vill äta isbjörn. Mycket dansk mat finns och maten är dyr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar