söndag 26 juni 2016

Söndag

En väldigt omtumlande midsommar, tröttande och inte av festyra precis, var väldigt annorlunda och det är klart, är ju bara vi i Sverige som firar midsommar så ingen tänker på det vid sådana där hemska röstningar, vi följde allt onsdagen, var uppe till senare delen av natten, det svängde då, såg positivt ut först, på morgonen tidigt var vi också vakna och såg resultatet. Sedan följde mycket information och vi hade mycket kontakt med vår dotter och måg. Tur att de är så coola och sansade och tur i allt dessa dagar att ha EU-medborgarskap och kunna byta land om de så vill. Språkkunniga, mycket språkbegåvade och med långa universitetsutbildningar som är eftertraktade och dessutom många arbetsår med så användbara och efterfrågade erfarenheter trots sin ungdom. Men oroligt ändå förstås, med eget hus och hem och vad framtiden innebär där, för dem och för alla.

Deras engelska vänner tycker jag lite synd om, som nu förlorar eller i varje fall får det mycket svårare med möjligheten att arbeta i annat land och också att resa. Samtidigt vet vi inte hur detta kommer att bli, kanske det var tråkigt att många äldre nu valde tvärtemot de yngre, de yngre som ska ta hand om dem, vårda dem på olika sätt, finnas där som läkare och sjuksköterskor, tandläkare m.m. Men som nu inte får tillhöra en Europagemenskap. Ja vi vet inte alls egentligen. Och vi vet inget om övriga länder heller annat än att de som får enorma bidrag år efter år vill vara kvar till skillnad från dem som betalar kalaset. Sedan vet vi inget alls, om detta är början till slutet för EU, tyckte tonen genast var skarp från EU-gubbarna, stick och stick så fort som möjligt lät det. De vet faktiskt inget heller om sin framtid. Och inga andra anställda heller som får mycket av sin höga lön beroende på sådana länder som just Storbritannien, så många reaktioner här hemma av svenskar anställda med hjälp av EU tolkar jag som lite oroliga för sitt eget skinn mest;-).

Och tycker att det är synd att Cameron avgår, han är alla fall inte dum i huvudet. Och har inte så mycket lön heller i förhållande till vilket stort land han leder, med den folkmängden och något helt annat att leda än lilla Sverige.
Tänk att vår statsminister leder löneligan i Europa tillsammans med Tyskland. Löfven tjänar mer än både herr P i det enorma landet och Storbritanniens som sagt, Frankrikes, Spaniens och Italiens ledare, det kan man kalla snabb karriär,-) men han har en bit kvar till Singapores ledare ... och tror inte vi behöver bekymra oss om UK, tror istället att vi behöver rikta blicken mot oss själva här, hur landet ser ut, hur vi skulle klara oss vid en möjlig kris. Gäller alla områden och tyvärr har vi inte mycket eget kvar i detta land av vare sig tillverkning, gäller även läkemedel eller odlingar som ger föda. Om vi inte bara ska äta bark förstås för träd finns ju:-) och tror också att landet kan få sona vad de gjorde under världskrigen, särskilt det andra, kanske inte grannarna är så välvilliga så vi får lita till folk vi tagit hit från långtbortistan.
Intressant även om det har en hemsk historia de där stora magasinen som brann ned i Luleå midsommarhelgen, att de varit fyllda med mat en gång av svenskarna att ge till tyska soldater när de skulle återhämta sig mellan mördar-och våldstillslagen i Norge. Konstiga kommentarer också, att det var synd på sådana "kulturminnen", undrar om norrmännen tycker detsamma.
 Och vädret var så otroligt mycket bättre än vad som "utlovats", varmt och skönt men det var en orolig helg och hade vi farit mot Gnestaland eller kanske Torekällberget som är så fint, ja då hade vi suttit på den där kraschade Södertäljebron högt över havet, och fått så göra hela midsommarafton så alltid något positivt i det hela:-) och plötsligt sent på natten väcktes vi av buller och bång från huset intill, tänkte strunta i att se efter men är ju så mycket konstigt så bäst och det blev mer och mer oljud, stora livräddningsfordon med lyftkranar, livräddningsledare m.fl., gick in i huset intill och de gick upp på taket i stegbilen. Här är väldigt stela och mycket korrekta grannar så ingen rörde en min idag, som att allt var helt normalt bara:-) med räddningstjänt på taket på ett stort flervåningshus på midsommaraftons natt, särskilt med tanke på att det mest är pensionärer boende här men kanske de tittat för djupt i glasen och vädret det var det varmaste hittills i år på midsommardagen, 30 plus i norr, i solen enormt varmt.
 De har slagit ut nu de här blommorna jag planterade i våras, ska väl bli någon sorts buskar, får se om de överlever vintern sedan, är perenner.
Och jordgubbar från Öland hade lite smak till skillnad från Skånegubbarna som smakade vatten, tur det för de är dyra.

2 kommentarer:

  1. Finns en del att fundera over :)

    Vi ar ratt coola maken och jag, varit med om varre bada tva. Huset kan vi hyra ut om vi inte far jobba har.

    SvaraRadera
  2. Anna, ja det kan ni ju, till oss kanske:-), om nu svenska pensionärer får bo där men det tror jag:-), ja värre har hänt, men inte för alla som reagerar så väldeliga nu.

    SvaraRadera