lördag 25 juni 2016

Ohejdligt mycket pengar

Sverige betalar verkligen alldeles otroligt mycket pengar till EU, det räknas som att det finns gott om dem här, och det ska ske någon sorts utjämning i alla EU-medlemsländer så t.ex. Rumänien, Ungern och Polen får alldeles otroligt mycket pengar i förhållande till sina medlemsavgifter, man hoppas att kontrollen är seriös och grundlig så att de hamnar rätt. Intressant att se genom åren Sveriges avgifter, är ofattbara summor och det är inte så mycket som återvänder till landet så visst går det att förstå alla tveksamheter idag. Storbritannien betalar förstås något alldeles oerhört mycket mer och får hälften tillbaka ungefär. Så förstår egentligen inte de där kostnadskraven att ett land som går ur skulle ha så mycket skulder till EU, det är snarare tvärtom, det beror på vilket land det är.
Sveriges EU-avgifter
och det går bra att kika runt, håll reda på euro, miljoner och miljarder bara:-), står i lite olika valörer.
Sedan handlar ju inte EU om bara pengar, så var det inte tänkt, utan om samarbete och fred och att hjälpa varandra. Men det är väldiga summor som tas och ges och hur de används vet vi ganska lite om. Så antagligen kan ett starkt och någorlunda välskött land bygga upp sin egen ekonomi och få den att fungera lika bra eller t.o.m. bättre, det är det där med rörligheten, att vi kan vara som Europamedborgare allihop, men sådana avtal kunde vi haft ändå. Tänkte på att när jag reste till Spanien första gången var inte de med i EU, vad jag minns så räckte det med pass och en reseförsäkring och det var inga konstigheter alls. Tror säkert jag fått stanna också och arbetat på sjukhuset:-). Och maken arbetade i London 1972 innan UK gick med i EU, var inga som helst problem det heller. Vi får se vart allt barkar hän.
PS maken vill lägga till att han arbetade på Middlesix Street, bodde tio minuters promenad därifrån i lyxigt hus och fick fin frukost serverad varje dag:-), ja där lades grunden till våra tjusiga frukostvanor, haha

6 kommentarer:

 1. Ja, alltså det är mycket pengar som ska ut till EU och jag tror att det kanske hade varit bra att få veta mer om exakt vart pengarna går som du säger. Kanske folk hade mer förståelse till priset (eller inte beroende på vart pengarna nu går)...Administration och allt sånt kostar väl också en del skulle jag tro. Det är en stor apparat som ska fungera. Samtidigt så kanske samarbetet skulle betonas mer än pengar som ska ges ut och hjälpa andra? Har Rumäniens ekonomi förbättrats sen EU-inträdet till exempel? Man vill ju veta om det hjälper också...Många i England röstade säkert mest för att få slut på att folk immigrerar. SOm så många andra länder i Europa idag. Trist.

  SvaraRadera
 2. Trillingnöten, ja precis så, det är svårt att få veta något och det är ju våra pengar, skulle verkligen vilja veta mer och att informationen finns till för alla och att det är rätt information också. Både Rumänien och Bulgarien till att börja med kan vi undra över. Det får sådana massor med pengar, fördelas de till barn som behöver skolgång t.ex. Får de utsatta sin pensioner? Hur fungerar sjukvården för dem? Det enda som vi säkert vet är att hjälporganisationer bygger upp verksamheter i små byar och gör livet drägligare och det är ytterligare pengar som de lever på som de får av givare som skänker här. Och de berättar att de träffar en hel del människor som nu fått det lite bättre genom dem men tidigare satt på våra gator. Men ingen ska behöva leva så. Ja det pratas om var EU-miljarderna tar vägen ibland men det tystas snabbt. Och som du säger mer fokus på fred och samarbete.

  SvaraRadera
 3. Ja EU ar inga anglar och styrs av rika gubbar som det mesta annat har i varlden :) men den fria rorligheten och utbytet av kunskap nar folk kunde jobba i flera lander, samarbeta med forskning, samarbeta om klimathotet, ha gemensamma mal och vara sammanbundna vilket forstas ar bade bra och daligt, men det motverkar krig. Alla de sakerna var viktiga for mej, och jag ar ingen som drar nytta av skattelattnader och bankbonusar. EU har inte gjort sa mkt for den lilla manniskan. De andra sakerna vager anda over for mej, men det gjorde de inte har. Migration och radsla spelade absolut in, men kombinerat med kritik mot EU som organisation. ALLA som rostade ut ar inte korkade rasister.

  SvaraRadera
 4. Anna, ja precis, en gång kändes det hoppfullt och inte handlade allt om pengar utan om allt det du skriver och det blev lite lättare och roligare och så även bra med ett samarbete över gränser och idag när det är en väldig blandning av folk från alla länder överallt så känns gränser inte som det viktiga att upprätthålla utan samverkan mer på alla plan. Men jag stör mig på rika gubbars roffande och att den lilla människan har det som hon har det inom EU och utanför just för de rika gubbarnas och även för all de rika tanternas roffande, ingen skulle behöva gå hungrig om de hade samveten.

  Nej och tramsig debatt om att alla skulle vara rasister eller inte veta, de vet naturligtvis mer än vi som sitter här i Sverige och som vanligt ska tala om hur andra ska göra, hoppas någon talar om det för oss också;-)

  SvaraRadera
 5. http://www.bbc.co.uk/news/uk-36627487

  Lite om hur folk resonerade nar de rostade.

  SvaraRadera
 6. Anna, intressant! Och så bra att läsa vad de själva säger.

  SvaraRadera