torsdag 2 juni 2016

Och den blommande våren i rosa

Det är paradisäppelträden som lyser så vackert med enorma mängder blommor och ett har vi vid vår balkong, och en hel rad vid husen, de blommar en kort tid både de vita och de rosa träden och redan ligger bladen på marken men vackert det också. Det blir små röda äpplen i mängd på dessa träd och jag brukar ha lite av dem som dekoration på hösten, men dit är det låååångt:-)

9 kommentarer:

 1. Paradisäpplen är underbara. SÅ länge sen de blommade här. Så avlägset det känns.
  Njut av ert vackra väder, för jag vet att ni har det :-)

  SvaraRadera
 2. Annika, så fina de är och det är verkligen mycket senare här och går lite långsammare. Och vi har ett otroligt väder, känns ofattbart nästan, varit fantastiskt senare delen av maj och så nu, bara att njuta, tack:-)

  SvaraRadera
 3. Hade ett stort sådant träd utanför mitt villafönster och det var så vackert att det t o m kom på första sidan i den lokala tidningen. Man kan göra marmelad av äpplena som är gott. Kommer inte ihåg vad den heter nu. Flockar av de sällsynta sidensvansarna brukade slå sig ner för att äta av äpplena kalla vintrar.

  SvaraRadera
 4. Måste rätta mig, även om det går att göra marmelad också, men det jag tänkte på kallas Kvittensgelé, där det tyvärr fordras mycket socker. 2 hg paradisäpplen/kvittensfrukter, 1 1/4 l vatten och 1 liter socker.

  SvaraRadera
 5. Nilla, alltid undrat om det går att göra något av de små frukterna men är det samma? Kvittens vet jag, mamma gjorde ibland gelé också, ska kolla lite runt recept. Minns sidensvansar, de är så fina men länge sedan jag såg någon. Och roligt att du hade ett så fint träd, de är otroligt vackra i blom, får ju så tätt med blommor i den fina färgen.

  SvaraRadera
 6. Hittade en hel del på nätet - står som paradisäppelgelé. Kvittens är kanske en gammal benämning. Fick receptet av min mammas väninna en gång. Blommorna är verkligen vackra med färger från djupt mörkrosa till ljusare varianter. Även de små äpplena är vackra. Mitt träd stod ju nära ett fönster, så jag hade god utsikt när trädet fick sällskap av fåglar. Även domherrar i flock kom och hälsade på någon gång. Har sällan sett dem så många. Något enstaka exemplar besökte fågelbordet en eller annan vinter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nilla, ja det fanns en hel del recept, får se om det blir något mer än bara till julprydnader i blomsterarr. eller både ock. Blommorna är väldigt vackra, så fint att du hade ett träd så nära. Och roligt med fågellivet, inte sett fåglar här i det, ska titta ordentligt när det blivit små äpplen sen.

   Radera
 7. Tur ingen huggit ner dem, bäst du går på nästa möte ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anna, det får vi vara glada för, ja bäst att bevaka kanske, grannarna har sålt och flyttar nu, de tyckte så mycket om de andra stora lövträden med mycket småfåglar i som de såg från sina fönster.

   Radera