lördag 4 juni 2016

Intressant historia om Sverige och Södertälje

Här vid Skanssundet finns Skansen, ett skansbygge som beordrades av Gustav II Adolf 1623, hot från Polen och kung Sigismund var orsaken och nu skulle inloppet till Södertälje skyddas. Försvarsepoken här sträcker sig i över 300 år, 1623 till 1927.

På 1650-talet kom ett nytt krigshot, denna gång från Danmark. Senare under nordiska kriget 1700 till 1721 rustades skansarna upp av 200 danska och ryska krigsfångar.

1719 anföll Ryssland Sverige, en svensk trupp hade bemannat området men dagen innan anfallet förflyttats, man undrar ju om underrättelsetjänst var minst lika bra då som nu minst och det här var något sorts insiderjobb, ja att det fanns spioner infiltrerade som kunde rapportera, ryssarna tog sig via Skanssundet in i Södertälje och förstörde staden. Sedan på tillbakavägen brändes många gårdar i Grödinge och Mörkö ned. 1721 slöts fred med Ryssland.

Skansarna upprustades igen och var bemannade under första världskriget, kanoner fördes hit och farleden minerades, kan säkert vara farligt än. Nu var det väldigt fridfullt här med färjan som går fram och tillbaka, vackra blommor och fin grönska och bara en kanon som berättade om detta.
Tänkte på att det har varit oroligheter jämt, inget nytt under solen utan människan har väl i princip varit lika tokig jämt med krig och girighet, kanske ännu värre nu, verkar inte som hen förändras till det bättre av erfarenheter, snarare tvärtom.
I Södertälje finns det här minnesmärket när man går mot centrum, det hade jag aldrig tänkt på förr men Anna är uppmärksam och det här är Ryssland när de intar staden.

2 kommentarer:

  1. Anna, exakt, redan på BB sa läkare och sjuksköterskor att de aldrig sett ett så piggt och vaket barn som meddetsamma kikade runt och visade intresse, tror du hade vänt dig också, ja kanat omkring lite och låg åt andra hållet. Berättades på ronden, helt överrumplade var de:-), jag tog det lugnt.

    SvaraRadera