måndag 6 juni 2016

Fin dag i Södertälje

På 800-talet inrättade köpmännen i Birka en postering i Tälje och det skulle hjälpa och skydda de sjöfarande när de kom över näset med sina fartyg. De som bodde här då blev de första som kallades Täljeborna. Men långt innan dess fanns det människor här, redan för 6000 år sedan och för 5000 år sedan blev de första bosatta för då hade bondekulturen nått hit med att odla o.s.v. Staden har idag snart 100 000 invånare, de uppgifter som står i Wiki är förlegade.

Tälje har haft lite olika stavningar genom tiderna och ordet härstammar från "näs" eller "landtunga". 800 år senare, alltså 1622, anlades ett annat Tälje i Roslagen där Östersjön skär in på ett liknande sätt och för att skilja städerna åt blev det bestämt med namnen Södertälje och Norrtälje. Men Taelgia, Taelghia, Telge och numera Södertälje hade funnits länge och är därmed en av våra äldsta städer.
En vacker stad med mycket av den äldre bebyggelsen kvar och omgiven av Mälaren och Saltsjön. Rik på caféer och fina restauranger och roliga utflyktsmål och staden har vunnit pris som den bästa skolmatskommunen i hela Sverige och måltidschefen har också utsetts till den bästa i hela landet, verkar som de boende har lite krav på vad man stoppar i skolbarnen här och det är otroligt bra!

Här strosade vi en dag, tågresan är fin även den med pendeln, vi shoppade lite, fikade och åt gott, tittade på konst och skulpturer och promenerade vid vattnet.

Här var det englasfönster, man har så i Sverige;-)
Otroligt gott presskaffe, ja allt var gott
Visdomens skulptur är intressant, visste inte att det var Bror Hjort som gjort den men nu tittade jag närmare, fin och intressant!

4 kommentarer:

 1. SÅ länge sen jag var i Söh'tälje! SÅ himla många trevliga och mysiga utflykter ni hann med. Underbart!
  OCH fikat, flämt så gott det ser ut!!

  SvaraRadera
 2. Annika, du får gör ett besök om du hinner, ja vi hann med så mycket och det är toppen att göra utflykter med Anna, så roligt, vi ser mycket, upplever mycket och skrattar mycket:-) och så glad att vi hittade toppenställen att äta och fika på, det här hade jag sprungit förbi tidigare så mindes det nu.

  SvaraRadera
 3. Anna, väldigt trevligt här och fint! Den dagen och åka båt runt i Stockholm och se alla vackra hus och stränder var bäst:-), ja landet är toppen förstås, Sigtuna som vi landade i sen när vi kramats färdigt denna gång är fint men känns inte lika roligt, är väl för liten stad för mig antagligen och känns lite ansträngd.

  SvaraRadera