måndag 20 juni 2016

Balkongfrukost

Inte dumt alls, i år har det varit skönt här även på morgnarna innan solen kommit för att det varit så varmt i luften, är ovanligt denna tid men härligt:
En husbil gjorde oss sällskap igen nedanför balkongen och på tal om bil så vi köpte vi en, blev väldigt mycket jobb för oss när en tjej smällde in i vår bil bakifrån och försäkringsbolaget bedömde att det var för dyrt att reparera i förhållande till bilens ålder o.s.v.. Men den var i så otroligt bra skick, välvårdad och den bästa bil vi haft, gick som smort, aldrig några fel och helt tillåten att köra med även efter smällen men hade en skadad stomme och en baklucka som dock gick att fixa men det andra skulle kosta mycket att reparera, det skulle ta för många dagar och timkostnaden är 2000 kronor, för mycket enligt försäkringsbolaget, skrotning bestämde de och några pengar har vi inte sett ännu för den men efter mycket jobb har vi hittat en ny bil, inte ny, begagnad men ny för oss.

Och tjejen hon for vidare och vi har inte haft kontakt, men den ägarens försäkringsbolag har skickat en blankett till dem som de ska returnera om allt går rätt till. Vi har foton och vittnen. Och det är den som är oskyldig som får allt jobb, en bil måste vi ha och skadeanmälan görs numera på nätet, ja först redan vid olyckstillfället men sen skriva och berätta om händelsen och rita in skadorna på bilbilder på nätet, informera om personskador fast jag vet inte varför för sånt bryr sig ingen om, ja först åka hem efter smällen om bilen går, sen visa upp bilen så fort som möjligt, sen få någon sorts förhandsbesked vad försäkringsbolaget anser, sen leta bil, vi var ända till Uppsala och det är varierande kvalité i denna bransch om jag uttrycker mig milt, sen provköra en del, kolla upp fakta, sedan fick inte bilfirman ta emot vår gamla bil och sköta att den skrotades och inte fick vi åka själva till en skrot godkänd av Transportstyrelsen heller utan till en flera mil längre bort som försäkringsbolaget bestämde.

Så tillbaka därifrån och göra allt klart med den nya bilen. Alla formaliteter. Då var det nästan så jag tyckte att alltihop var ett enda onödigt elände, för bilen kunde vi haft ett tag, en ny kunde vi köpt utan stress, verkar inte bli så stor ersättning för den gamla och som sagt ännu ingen. Tror väl att ute på landet fixar folk till sånt här själva med bilar och reparerar, är väl därför man ser några stycken stå på gårdarna, ja tjejens pappa hade fyra bilar, de är boende på landet söder om Stockholm. Men vi kunde ju inte veta, trodde förstås att den skulle repareras. Men nu när det blev som det blev.

 Och hoppas hon koncentrerar sig i fortsättningen vid bilkörning, så känner jag, att hon borde få veta så mycket jobb hon ställde till med, en olycka kan ske men hon hade mobilen i handen när hon klev ut och sa att hon tappat fokus i körningen när det var många stopp och köer. Och mobiler orsakar massor med bilolyckor, inte klokt att vi inte har ordentligare bestämmelser. Man får svara, man får prata om det inte är menligt för körningen står det i lagen, men absolut inte titta på mobilen, ser polis det så ges böter även om ingen olycka skett. Men det skulle naturligtvis vara förbjudet som i alla andra länder att använda mobil i bilen. Och vi ställde inte den frågan, var en otäck händelse och vi som satt i bak fick en ordentlig smäll. Och kontentan att så mycket enklare att göra inbyte med sin gamla bil vid köp än att skrota. Då vet vi det och hur många drabbas inte av detta?

Och som kronan på verket fast tvärtom så säger försäkringsbolaget så här: ja om hon går med på det så ska hon eller i detta fall fadern svara och skicka in blanketten inom 30 dagar och då betala självrisken på 4500 kronor. Struntar de i det så tror man som svensk i detta land att några lagar ännu gäller, ja jag menar att det är ju som vilken stöld som helst eller att låta bli att betala sin hyra, räkningar o.s.v. som alltid ger påminnelser och sen går till inkasso. Men i dessa fall så får man ta det till tingsrätt, vilka många gör och driva målet alternativt betala 4500 själv när någon kör på en. Ja det är avdraget på den ersättning bilen anses vara värd, försäkringsbolaget minskar det med 4500 i sådana fall. Man baxnar och nu förstår jag varför var och varannan svensk (lite överdrivet kanske men många) och icke svensk finns med i brottslistor, det gäller en massa mål av sådant slag antagligen för jag har undrat, för så många på Strandvägen och i innerstan står i brottslistor och man skiljer inte i dem på mord och annat de dömts för, men intresserade kan betala och få alla info men så intresserad är jag inte, ja om man inte ska köpa hus eller lägenhet av dem förstås. Men i de flesta fall gäller det säkert olika tvistemål.

Och det är lika på alla småorter och mindre städer, massor med folk är listade och säkert har de dömts att betala i ekonomiska mål. Man undrar vad försäkringsbolag är till för, det vi betalar och med vägtrafikskatt är det 7000 kronor om året. Och världens högsta skatter på lön och pension dessutom. Och en massa andra smygskatter, nej tycker inte Sverige är fantastiskt. För slutsatsen är att det är fördelaktigare att köra på folk än att bli påkörd. Uppdaterar när jag vet mer.

Men, annat som varit aktuellt, ja en händelse bland många, glad att den där mamman var uppmärksam i det senaste av hemskheter som skulle drabba vår huvudstad, planeringen var långt framme av sonen, allt material på plats, det var nu en tidsfråga bara och hon fick kontakta om och om igen vår säkerhetsmyndighet som börjar på S och fadern eliminerade så mycket han kunde av farligheterna medan de väntade på S och poliser. Det ska också lyftas fram, hur föräldrar är maktlösa mot våldet men i detta fall var extremt uppmärksamma på sin son och hur många människoliv det räddade vet vi inte. En dom nu på fem år, hur gör Sverige sen tro med dessa människor för inte blir de omvända och när de struntar i etik och moral de fått med sig av föräldrar vad ska då andra kunna göra? Och ett liknande scenario har avvärjts i en stad i Tyskland, ja överallt ständigt, usch vilken kuslig värld. Med alla dessa galna människor. Galnare här enligt deras egna hemländers styrande än de aktiva som finns kvar där.

2 kommentarer:

  1. Jag tankte just imorse att nu hade det varit gott med mammas frukost :) nu ska jag ga en lang vandring bland faren har och lugna ner mej efter att ha last nyheterna ;) det har anda tants ett litet litet hopp for Remain affischerna blir fler och flera har reagerat pa den senaste propagandan har som var som hamtat fran 1933. Ett litet sundhetstecken.

    SvaraRadera
  2. Anna, den där frukosten gör att jag överlever:-), och idag har det förhandlats, just precis idag, kanske de läser min blogg fast några pengar har vi inte sett skymten av än. Fast de frågade om vi var nöjda med handläggandet så de får bra betyg, haha. Ja ordnar det sig så glömmer man fort i alla falla jag för sen tar nya galenskaper vid att ägna sig åt. Låter underbart med vandring bland fåren. Och vi får se snart, idag står om Frankrike, om de där får makten som nu är många ska de genast starta Frexit säger hon och kasta ut alla pensionärer som bara kostar pengar. Hon var tydlig med det. Och många ser med oro på världen och så finns många naiva, de blir jobbiga i längden.

    SvaraRadera