söndag 8 maj 2016

Nåt jag undrar över

Läser om Ica-handlaren som bjöd 60 stycken ur sin personal på en Spanienresa och det tycker jag är bra, Ica-handlare gör rediga vinster så fint att dela med sig till personalen. Andra får bjudresor kors och tvärs, reser hit och dit och bor på fina hotell och äter god mat dagar i rad, de bloggar om det och har reklam på sin blogg, är ju vissa som får en del inkomst för det. Och förstår att reklaminkomster beskattas men hur beskattas bjudresorna? Och en Spanienresa som denna?

Att jag undrar så är med tanke på anställningar inom det fantastiska landstinget, för länge sedan fick vi en T-shirt som julklapp, ful och fel storlek, man fick ta den som fanns kvar, när man stressat med att rädda liv först. Ja men det var för mycket, en sådan T-shirt kunde inte ges så sedan fick vi en fickalmanacka i julklapp och nästa år nya blad till den, ja den var ful den också så jag köpte alltid en annan. Senare år gavs inte ens de nya bladen. Så jag undrar, jag undrar verkligen, vad de är för skatteregler, så snålt och kontrollerat det är för så många anställda. Helt otroligt är det men hur går då andra förbi dem? Ja sånt undrar jag ... Eller har vi olika skatteregler i detta land, kanske ska fråga Mona ...
Och vi har så mycket dubbelbeskattning, pengar som redan är beskattade beskattas en gång till i en rad sammanhang, det är mycket underligt.

PS kollade med Mona;-), man måste få skämta lite, nej kollade upp där det står i lag och förordningar vad varje boende i vårt land ska veta. I princip allt beskattas utom förfriskningar på jobbet och motion, inom landstinget är det ett glas vatten och lite pausgympa i korridoren på lunchen om någon hinner. På T-shirt ska det vara en logotyp, ja det var det ja och en julklapp till värdet 450 kronor får ges, gäller alla arbetsgivare, däremot om den delas upp som en sommargåva och en julklapp gäller mindre belopp, man får alltså inte ge 225 + 225. Utan att det beskattas.
En tidning som ges ska beskattas om den kommer hem. Är det fri mat på en jobbkonferens eller kurs ska den beskattas. Lån av fritidshus ska beskattas även om förmånen aldrig utnyttjas men räcker med att det finns där till förfogande.
Resor som rekreation och i någon mån jobb ska samtliga beskattas, något beroende på personens ekonomi, vid "dålig" ekonomi ska de beskattas som en normal semesterresa, vad det kostar att åka dit och dit, vid bättre ekonomi beskattas som det är värt, lyx t.ex.
Vinster i alla formar av tävlingar beskattas och om det förekommer som en resa så gäller ovanstående.

Intressant att idag får en arbetsgivare ge 10 000 på 50-årsdagen utan att det drabbar födelsedagsbarnet, synd att man aldrig haft en så generös arbetsgivare. Fick ingenting utan kollegorna samlade och gav lite presenter och jag bjöd på lite fest på ett klinikmöte istället för bara en kaffe.

Och slutligen är personalfester tillåtna utan att den anställde behöver skatta för att gå på dem eller för det som eventuellt bjuds. Det var generöst:-)

4 kommentarer:

 1. Det är ungefär samma här, vi får en julfest ibland och en mycket liten beskattad bonus :) I Sverige fick jag fina julkalppar faktiskt av Stockholms kommun.

  SvaraRadera
 2. Anna, ja det verkar lika. Visst, det minns jag att du fick, väldigt fina och användbara saker som var roliga att använda och de höll sig inom kostnaden ändå men det låg lite tankearbete bakom. Lika för far din, han får bra saker, som jag kan använda:-), landstinget däremot är helt bedrövligt.

  SvaraRadera
 3. Ja alltså visst är det tanken som räknas, men ska man ge nåt så kan man iaf ge något man tror folk kommer använda? Annars är det ju ännu mer slöseri!har också fått en hel del skumma gåvor som jag inte använt...

  SvaraRadera
 4. Trillingnöten, ja precis, vet när vi fick bladen att vi undrade: var är almanackan? För den hade ju många slängt så vi stod där med bladen, haha. Högre upp i maktsfärerna var det en annan generositet, en väninna arbetade på en division och hisnade ibland av vad hon såg och sa också ifrån.

  SvaraRadera

 • Skeppsholmen - Jag stannar till och bara tar in hur vackert det är! Alla båtar, uteserveringar, atmosfären. Och så en julgran med fotbollströjor.
  4 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  6 år sedan