onsdag 25 maj 2016

Härligt med kära dotter på Sverigebesök

Vi har haft så jättefina dagar och enormt roligt att ha Anna här. Intensivt med många utflykter och annat som skulle fixas och just det där "annat" skulle vi kunna skriva en bok om men avstår kanske. Sverige är inte som förut och det vet vi men det går fort, utför tänkte jag skriva men hoppas inte det, men mycket komplicerat har saker och ting blivit och varje myndighetsperson har en egen åsikt och gör efter eget huvud, ja lite så. Så även om jag talar med den där myndigheten i god tid och får besked att exakt så här är det så kan någon annan som, läs: mycket gärna, vill visa sin makt göra det och ställa till besvär och oro. Och även säga: jo du har alldeles rätt men jag gör som jag vill, ja ungefär så. Hört lite om vad som händer och många svenskar blir drabbade, vid passansökan t.ex. Men en p*olis*chef kan göra susen ... och en osannolikt diplomatisk dotter med stor människokännedom, själv skakade jag av ilska ... ja inte åt chefen men åt maktnjutaren som berättade högt och villigt hur hen hade komplicerat saker och ting för vanliga trevliga människor som skulle till annat land på viktiga uppdrag, ja svenskar gällde det.

Sen kan man åka till stuglandet och tillbaka i den enormt stressiga trafiken, ja för att inte tala om att hämta på flygplatsen på kvällen och köra genom ett avstängt Stockholm till södra sidan, det tog sina modiga timmar. Och vi pustade ut.

På hemvägen från landet brakade en ung bilförare rakt in i vår bil, det var köer och många stopp, det rullade sakta framåt i tät trafik och hen tyckte till slut det blev jobbigt och tappade fokus sa hen med mobilen i hand när hen klev ut bakom oss, hen hade tittat på annat och körde med fart in i oss. Det blev en komplicerad historia som drabbar oss för vi måste köpa ny bil, reparationen skulle bli högre än bilens värde säger försäkringsbolaget och det är dom som bestämmer. Vi får vara glada att vi lever förstås, Anna fick en smäll i ryggen som smärtade och hoppas det läker ut. Att hon kan träna tillbaka styrka i musklerna där, arbetet väntade direkt när hon kommit hem.

Tur vi hade fina dagar, sol och värme gör mycket men den där väntan på passet i åtta dygn förstörde mycket, var en väldig tur att id-kortet kom enbart och ensamt och det förstod vi var konstigt, då åkte vi dit och de fick utreda, och med dotterns samtal med högste chef som nu bad om ursäkt på ursäkt för allt och alla fel som maktmänniskan gjort, så gick det undan, men man kunde ju inte veta om det också skulle ta tid men hen ordnade upp allt på ett dygn. Och troligen med den där människan också.

Folk kom in rasande på detta ställe och det kan jag förstå. Det är kaotiskt bland och med anställda och de stänger plötsligt tidigt på eftermiddagen fast folk har bokade tider. Och kan inte heller hämta. Vi for direkt för att hämta igen men då var det stängt så oroligt en dag till kändes det. Och jag vill påpeka att det inte är deras fel, sjubarnsfamiljerna, de som fick sina pass lätt som en plätt och dansade med dem i luften och ringde till sina hemländer, det är Sverige som blivit galet.

Måste bara läsa på om alla underligheter och sjubarnsfamiljerna kan aldrig förlora rätten till sitt svenska medborgarskap och pass vad de än gör eller ställer till med här enligt våra bestämmelser och svensk lag men svenskar i utland har inte den självklara rättigheten numera att vara svensk, kan idag förlora det bara på grund av att de bor utanför Sverige. Ingen svensk vill förstås göra sig av med sitt svenska medborgarskap, det som är åtråvärdast i världen för andra så varför skulle de? Är något så enormt konstigt. Vad är man då? Fast statslös ska ingen svensk bli står det. Men svenskar som är svenskar sedan Olof Skötkonung och urminnes tider de har inte samma rättigheter som de som kommit id-lösa hit. Och de kan till skillnad mot svenskar flytta till vilket land de vill utanför Sverige och ändå behålla svenskt medborgarskap livet ut. Barn till svenska föräldrar som föds i annat EU-land eller någon annan kontinent kan få det hur komplicerat som helst om familjen vill flytta hem, ja det tycks lite godtyckligt hur det görs i enskilda fall, man baxnar.
Ja så åkte vi ifrån det där "trevliga" stället där vi var meddetsamma nästa dag när Anna kommit och visste då inte hur den där personen försökte toka till det för alla svenskar men vi anade och tänkte på det hela tiden för hen gav ett sådant intryck.
 En fin saluhall där vi fikade och hittade väldigt goda kakor med passande namn

6 kommentarer:

 1. Ja, det var mycket som hände!
  Det är mycket av det Sverige jag lämnade som jag inte längre känner igen.
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. Lena, ja verkligen! Och mycket konstigt att det var vi som fick problemen med bilen t.ex. och att den som körde på oss bara kan åka vidare som inget hänt, är ju hur konstigt som helst men vårdslöshet i trafik bryr sig ingen om tydligen eller annat. Och det låg på oss också att utreda och göra allt, borde ju varit tvärtom, kan ju undra vad vi har den mycket dyra bilförsäkringen till fast vi får värdet för bilen men om inte den påkörande erkänner inom 30 dagar vilket är mycket vanligt att de inte gör, bara struntar i sina papper de får, enligt försäkringsbolaget, så får den som utsatts betala hela självrisken. (Fast vi har foton). Och vi får en stor kostnad dessutom som måste köpa ny bil, hittar ju ingen till den summa vi får. Det kunde ju blivit värre också, vi får tänka så, vi lever. Och hör om många som får nackskador och annat hela livet men får klara det själva utan ersättning eller hjälp.
  Ja Sverige är förändrat, man måste läsa på, det finns massor med nya regler och lagar från år 2016 som drabbar svenskar som bor inom EU eller utanför och gör allt komplicerat. När det gäller medborgarskap. Är hur underligt som helst. Inget man kan läsa om i tidningarna konstigt nog men de som drabbas vet, finns mycket sidor i sociala medier där folk söker råd. Ha det bra du med!

  SvaraRadera
 3. Ja, så är det i Sverige i dag, man häpnar - även om det inte förvånar, allt detta som förändrats när vi svenskar blivit "mångkulturella". Otur med bilen, men är inte heller där förvånad över konsekvenserna. Vi skulle nog ha stannat upp någonstans i tid!

  SvaraRadera
 4. Nilla, mycket är okänt för folk, de flesta bryr sig nog inte om allt rullar på och de inte berörs men väldigt mycket underliga regler eller lagar om det ska kallas så har införts, helt otroligt är det. Det känns som Migrationsverket styr landet numera för det är där man får informationen vad som gäller även svenskar. Och det tråkiga är att det dåliga som sker drabbar alla. De flesta som finns här är naturligtvis bra människor och behövs inom en rad olika yrken, jag har haft massor med kollegor från andra länder hela mitt yrkesliv och har aldrig tänkt att du kommer därifrån och du där. Vi är alla människor med samma kompetens och samarbete är självklart. Men det hände något, att man helt tappade ett vettigt sätt att hantera vem som kom hit, ingen kontroll o.s.v. Och att som svensk bli illa behandlad i sitt eget land, ja det gör mig upprörd, det måste jag säga. Och att svenskar behandlas sämre och har inga självklara
  rättigheter längre (skyldigheter förstås) men behandlas sämre än invandrare om de bor i annat EU-land och vill återvända eller ska förnya pass, ja det är helt otroligt och hur kan regering och riksdag ta så helt vansinniga beslut som de gjort. Känns som allt flyter och det är olustigt.

  SvaraRadera
 5. Så sant! Jag har heller aldrig haft något emot trevligt och kunnigt folk, som kommit hit från andra länder för att utbyta erfarenheter. Det har tidigare inte tyckts vara några bekymmer. Nu är det annorlunda - känner av förändringarna själv och man undrar hur det ska gå om det fortsätter som nu. Någon framtidsforskare skrev någon gång i en tidningsbilaga att tredje världskriget troligen skulle bryta ut cirka 2020 och skulle börja med problem i Mellanöstern. Nu kan man faktiskt tro på det.

  SvaraRadera
 6. Nilla, ja visst undrar man hur det ska gå, hur kommuner ska klara av så mycket, det är kaos redan på många håll och det mesta sopas under mattan. Det är oroligt på många håll och i världen, ja man undrar som sagt, likheterna är så stora med det som föregick andra världskriget.

  SvaraRadera

 • Donna nobis pacem - Idag har det varit en lång och ganska jobbig dag. Sjukvården är ungefär så stressande här som jag hade oroat mej för. Å andra sidan har jag tagit tag i e...
  4 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  5 år sedan