fredag 15 april 2016

Sverige Sverige

Läser om det dystra, Brå har släppt sin rapport och det ser inte bra ut, många är medvetna om det, inte minst polisen men vad som ska göras för att vända svarta siffror mot ljusare kanske ingen vet riktigt eller vågar ta tag i. Det dödliga våldet har ökat med 30% i landet under cirka ett år, i Göteborg med omnejd med 145%, de har de värsta siffrorna och så har vi Stockholm och Malmö, det är osäkrats i Norden i dessa städer. Oslo, Köpenhamn och Helsingfors i jämförelse har väldigt lågt antal döda i detta våld.

Så har vi vår statsminister som hamnat i lite blåsväder enligt svenska journalister när han uttalat att de dumma svenskarna inte förstår att svensk ekonomi går som tåget:-), ja jag måste kolla om det var språkförbistring för intervjun gjordes i Financial Times och jag hittade den långa artikeln, det skrivs för övrigt oerhört mycket om Sverige i tidningar utomlands. Massor. Kul att läsa kommentarerna också, en trodde han tagit fel flight och hamnat i Istanbul när hen kom till Sverige, hade varit här mycket tidigare men blev nu konfunderad hur uppdelat det är här och avskärmat för olika grupper. Hen skriver att vi får hoppas på att framtiden blir bättre och att vi hittar lösningar som gör folk integrerade och mer delaktiga.

Och Löfvén vill visserligen ge en bild av att Sverige fortfarande är världsbäst och med en stark ekonomi, delvis tror analytiker att det är för att ge internationellt förtroende för vi behöver ju låna mycket pengar i dessa dagar.
Nej han använder ordet "gloom" om svenskarna, att vi har lite mörk och dyster bild idag, inte att vi är dumma i huvudet, fast det kanske är det han menar:-) och använde ordet surrealistiskt om svenskens tankar om ekonomi, att hantera flyktingsituationen har varit mindre surrealistisk för honom än detta.

Så finns siffror och staplar om arbetslösheten i EU i svensk tidning.

Tyskland, Tjeckien och Storbritannien är de länder med lägst arbetslöshet i hela EU. Den har sjunkit mycket i Tjeckien och Storbritannien på bara ett år, antagligen mycket beroende på att där måste folk arbeta och bidragen är låga om man inte gör det, mycket låga och inte alls som här där det knappt är någon skillnad på lönearbete och bidrag. Ungdomar börjar någonstans och får erfarenheter. Läste här om arbetsgivare som utökar och behöver anställa, de berättar att de som kommer från arbetsförmedlingen är helt ointresserade under intervjun. Vad vill du göra då? Ja en svarade att han bara ville jobba i bar i Magaluf och väntade på det, andra hade liknande framtidsplaner, det var nästan omöjligt att hitta en vettig människa sa den här VDn som hade ett dataföretag som växte snabbt och de skulle få utbildning med bra lön men de som kom hade ingen lust, han vågade inte sätta ut annons för det blir sån anhopning av ansökningar tänkte han och de hade så stor arbetsbelastning så han tänkte att arbetsförmedlingen var rätt instans ...

När det gäller Storbritannien har omfattande intervjuer gjorts med de brittiska muslimer som lever i landet och de har väldigt hög integration och känner sig som britter, har förtroende för samhälle och institutioner och känner sig hemma och delaktiga även på det lokala planet. De har ändå till en del behållit sina värderingar och traditioner men säger att det tas naturligt och fungerar och de känner att de hör hemma här. Så är det ingen heller som går omkring i det landet och frågar: var kommer du ifrån? Det är ju en sådan mix av människor från alla världsdelar så det är helt naturligt att människor ser lite olika ut, vikten läggs mer på  hur man är som människa.
Ja till detta har vi långt.

De länder med högst arbetslöshet är: Kroatien, Spanien och Grekland, Grekland högst men Spanien hack i häl.

Sverige ligger på 13:e plats i arbetslöshet och är omringat av Rumänien och Bulgarien, Rumänien har lägre arbetslöshet än Sverige och visst höjer jag på ögonbrynen? Landet har tagit emot miljarder från EU, läste en siffra på 400 miljarder sammanlagt och det har hjälpt landet som i sig har stora rikedomar. Men pengarna har tydligen inte gått till de fattigaste eftersom de sitter på marken här och både bor under och föder barn under plastskynken här i skogarna. Barn som dör sedan om ni såg dokumentären så vet ni vad jag pratar om. Då borde även de kunna få arbeten och vettiga bostäder i sitt hemland.

Tittar vidare, Frankrike, Portugal och Italien har också hög arbetslöshet. Men tänker på Grekland som drabbats så enormt, vilken insats folket gör där men så förlöjligad deras ekonomi blev. Och idag är de mer eller mindre lämnade vind för våg i flyktingsituationen.

Så det positiva:-), Lessebo, där pappersbruket fortfarande är igång och även glasbruket, där finns det framtidstro:-), och det är glasbruket som behöver folk men det är brist på villiga lärlingar och även erfarna glasarbetare, tänkte annars på att glastillverkningskunskap fanns flera tusen år i de länder som flyktingarna kommer ifrån innan vi fick den kunskapen, kanske man kan hitta några att anställa bland dem, för det är Volvos nya modell som ska ha växelspaksknoppar i kristall, trodde nästan det var ett sent aprilskämt men det är det inte. Och ungdomen har flytt denna bygd men de har nu haft ett väldigt stort flyktingmottagande och situationen har vänt lite försiktigt där med att det finns arbetstillfällen igen.

Illustrerar detta med min nyplanterade hortensia, bara så där för jag tycker den är fin:-) och den har ju väldigt många blommor tillsammans och så vill jag önska er alla en trevlig helg!

2 kommentarer:

 1. Jag bävar fasiken för att komma hem i augusti? Har det skett så stor skillnad på ett år?
  Blir ängslig ju.
  Just våldet, alltså det är ju det värsta. Kan inte säga att jag nånsin varit rädd i Sthlm med omnejd, men det ska man kanske vara fr och med nu.
  Ibland orkar jag knappt läsa tidningar, det är SÅ svartmålat allt.
  Men, Monica, ha nu en fin aprilhelg i det sköna Sverige (som jag minns det...good grief).

  SvaraRadera
 2. Annika, ja stan är hetsig och känns lite otrygg, man får ha lite mer koll. Även dagtid. Hoppas det blir bättre nu med turister som kommer och finns överallt för att njuta av vår vackra huvudstad för tänk så vacker den är. Och att det är "normalt" folk som kommer och blandar upp lite det andra eländet som utövar våld. Tycker det är synd att staden ska förtätas så enormt, 140000 nya bostäder planeras, det blir mindre av natur att röra sig i och trafiken ska vi inte tala om.
  Nej precis, blir för mycket i tidningarna, galningar varje dag och överallt, samtidigt som det är lite strutsmentalitet bland folk, man låtsas att det inte händer här, pratar mer om andra länder istället.
  Ja tack detsamma, ha en fin vårhelg, solen skiner idag:-)

  SvaraRadera

 • Skeppsholmen - Jag stannar till och bara tar in hur vackert det är! Alla båtar, uteserveringar, atmosfären. Och så en julgran med fotbollströjor.
  4 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  6 år sedan