onsdag 20 april 2016

Stockholm växer mer och mer

Det ska få ta lite tid ändå men 140 000 nya bostäder planeras på 15 år. Staden har sin infrastruktur men bilar är lägre prioriterade i dagens planering än förr sägs det. Man utgår mer från kollektivtrafik m.m., då gäller det att den fungerar. Och det där m.m. Och det krävs förstås att man tar sig fram med gods, utryckningsfordon, sophantering och liknande sägs det vidare. Det ska byggas främst på höjden, i bottenplan planeras nya butiker och caféer som tillför dynamik säger byggeneralen och jag vet redan nu att i bottenplan där solen knappt når så finns ju stadens förskolor på små gårdar och husen ska bli typ så här:
En undran jag har: måste de nya husen vara svarta? Jag tycker att de som finns vid stadens infart norrifrån är hemskt fula och tråkigt om det blir väldigt många fler. Åh tänk om lite mer kunde bevaras av det vackra och renoveras. Men förstår att det inte är någon lätt lösning i denna stad när det gäller mark och utrymme. Tänk om staden kunde få bevara sitt vackra, kanske byggas ut norrut. Och förstås att gammalt kan blandas med ny arkitektur men måste det se ut som ovan?

Nu ska det byggas i befintliga stadsdelar och förtätas och även i nya, några exempel på nya är Hagastaden, Norra Djurgårdsstaden och Årstafältet. Brommaplan ska få 4000 nya bostäder och vid Globen planeras en helt ny stadsdel i det nuvarande slakthusområdet som då byter namn till Söderstaden, ja ingen vill väl ha slakthus som adress:-). Solvalla får nya kvarter och Kungsholmen. Ja och det är många fler som planeras. Ja jag blir alldeles yr, tänker på trafiken som är svår att ta sig igenom idag med dess köer alltid.

En annan man säger att Stockholm är en motor för resten av landet.

En kvinna uttalar sig också: "min största uppgift är att bygga ett Stockholm för alla", det är en mäktig kvinna i denna process och hon uttalar att man kan väl säga som så: att jag kan den här staden ... det är möjligt men i nästa andetag säger hon att vi bygger ett helt Malmö här med 140 000 nya bostäder! Mig veterligt har Malmö stad det dubbla antalet invånare med minst 280 000 och med omkringliggande kommuner många fler. Skolor måste vi tänka på också säger hon, vårt finansborgarråd, och anställa många lärare och specialpedagoger, hur man nu ska hitta dem tänker jag vidare.
Stockholmarna gillar sin tunnelbana säger hon sedan, det märks för vagnarna är överfulla:-), ja det kanske inte finns så många val, särskilt om bilarna ska minska. Bromma flygplats ska helst bort enligt henne. Och sedan påpekar hon att Stockholm bidrar med två miljarder varje år i skatteutjämning till andra kommuner i landet. Vi ska ställa motkrav på dem för att de ska få pengarna anser hon. Ja jag är inte insatt men kanske vi får tillbaka något redan på något sätt.

Så skriver ett par andra om nya regionindelningen för Sverige och jag tycker likadant eller tror, det är inte så vettigt om Uppsala-Stockholm regionen splittras, Uppsala föreslås att bli en tämligen spretig historia och tillhöra bl.a. Gävle och Falun.

Länsgränsen Uppsala-Stockholm passeras med flest människor i landet varje dag i båda riktningarna och arbetsmarknaden är väldigt integrerad. Och mittemellan ligger Arlanda som planeras byggas ut och Bromma ska skrotas, Arlanda ligger också närmare Uppsala än Stockholm. Och här finns alla förutsättningar att utveckla en internationellt slagkraftig storstadsnod. Och här finns plats att bygga hur mycket bostäder som helst. En kvinna, VD på Handelskammaren och en man professor på KTH uttalar sig om detta och precis så tycker jag med fast jag inte får skriva någon artikel i tidningen:-). Det finns alla möjligheter att bygga ut norrut och få Uppsala och Stockholm mer sammanhållet och ett mer samarbete mellan Ackis och KS är ju perfekt och är förhållandet idag också men kan utvecklas mer. Och mycket inom bioteknik finns i båda städerna och utbildning. Och Stockholm kan få behålla lite av sina öppna ytor som finns ännu för det är inte lätt att få in alla dessa hus på de vackraste av öar.
Här skulle det inte vara så kul om ett sånt där svart högt hus plötsligt fanns som utsikt från denna Kungsholmen-terrass.

6 kommentarer:

 1. Ja, bygg där det är platt och helst inte svarta hus :)

  SvaraRadera
 2. Anna, ja det finns mycket mark norrut och trevligt med lite fler hus i det platta men som sagt någon annan färg än svart, väldigt inne tydligen med svarta hus, alla flyktingbostäder är svarta också.

  SvaraRadera
 3. Min syster bor på Hornsbers strand, precis vid vattnet. DOCK inte i de svarta fula hus som stor på varsin sida E4:an. De är verkligen fula. Förstår inte heller hur de kan komma på att bygga så fula hus. Tycker annars man förr byggt väldigt snyggt när det nyproducerats i Sthlm. Alla kan ju inte bo mitt i stan heller, det går inte.
  Ja det förtätas till max även i den förort mina flädrar bor.

  SvaraRadera
 4. Annika, de där svarta på varsin sida ser ju rent skrämmande ut, jag trodde först att ingen bodde i dem, haha, att det var något annat än bostäder. De vid Hornsbergs strand är helt annorlunda och de ligger fint vid vattnet, det blev bra med ett nytt bostadsområde där.

  Förstår inte att man bygger så vansinnigt fula hus nu med de som är på gång och alla kan verkligen inte bo i stan som du säger, är så synd när man klämmer in max för att locka folk dit, det förstör ju så mycket i en otroligt vacker stad, för Stockholm är ju unik med sin natur och vatten och så mycket vackra byggnader.

  SvaraRadera
 5. Ja,man undrar vart det kommer att leda?!?! Ska alla bo i Stockholm? Visst är det fint, men....
  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 6. Lena, ja varför ska alla bo i Stockholm? Kan man inte bara bygga en helt ny stad någonstans:-), det finns ju plats. Synd om man förstör Stockholm, det går ju inte att planera gator och vägar när det är mest vatten och öar, det är ju så rörigt redan så det kan ju bli helt oframkomligt till slut.

  SvaraRadera