måndag 14 mars 2016

Studentliv

Det finns mycket att förundras över, hur våra egna studenter har det t.ex. De får uppmaningen att inte känna panik utan bara ta det lugnt även om våra ansvariga visst kan förstå att det kan kännas jobbigt att flytta till en helt ny främmande stad och helt sakna boende fast de kommit in på läkarprogrammet i Uppsala. Är bara att ta med tält och sovsäck, i Uppsala är det svårast att få ett boende, över 2 års väntetid på ett studentrum. Malmö, Stockholm, Umeå, Göteborg m.fl. ja de som har de bästa universiteten har års-kötid också. I Trollhättan och Örnsköldsvik kan man få boende men det bör ju finnas den rätta utbildningen och utbildning öht på platsen, ja det är inte klokt detta.

De studenter som kommer från andra EU-länder vänder oftast på klacken efter någon natt i sovsäck på universitetstrappan. Så här behandlas inte studenter i deras länder.

Och boendet efter de där två åren på olika soffor under pressande läkarstudier t.ex. det är ett studentrum där det finns ETT kök gemensamt för 16 stycken studenter där de ska samsas om kylskåp och spis och ETT s.k.vardagsrum gemensamt att sitta i. Men de är nöjda efter långt köande att de har en liten hytt att sitta i och plugga till läkare, lärare, ingenjör, samhällsvetare, nationalekonom, jurist, veterinär, biolog m.m. Det här berättas från Uppsala. Och tänk er själva att leva under sådana osäkra förhållanden och samtidigt bedriva avancerade studier, en del har tältat men längre in på höstterminen blir det för kallt och de tar de källarrum som hyrs ut av privata till ockerpriser. Och ingen mat har de att klaga på, i så fall sin egen, ingen bjuder en student på mat, den får de fixa själva och bekosta.

I Stockholm bor studenterna efter årslångt köande i containrar, man har valt att bygga om lastcontainrar till små hyddor med mycket insyn, det kan vara jobbigt enligt studenterna men annars är de glada och nöjda med tak över huvudet och att kunna tvätta sig. Och betala dyrt för sig. Studentboende ligger på runt 4000 kronor i månaden så större delen av studielånet går till det.

Sedan att dessa studenter har ett miljonlån och mer med räntan att betala tillbaka efter denna underbara studietid, det får de se som lite extra bonus ...

Hur kan det vara så bedrövligt för våra unga? Hur kan det komma sig att det inte byggs bostäder så att inte våra studenter har någonstans att ta vägen under som den viktiga läkarutbildningen på 7 1/2 år? Det är stor brist på utbildade i vårt land och värre och värre blir det. Hur kan det komma sig att i vissa fall går saker och ting att ordna, i andra fall inte? Och även andra unga behöver boenden så de kan flytta hemifrån, de har fått jobb, vill arbeta ett tag och sedan kanske studera mer igen.

Ska bli ett inlägg om det andra som tydligen går att ordna.

2 kommentarer:

  1. Hemskt hur studenterna har det på alla Universitet i landet! Man ska ju kunna äta billigt och bo någorlunda under studietiden. En stor samlingssal med bås och tystnad för arbetsro kanske. Men man behöver kanske en egen vrå. Förr hyrde tanter ut rum billigt, nu är det en annan 5-a!

    SvaraRadera
  2. Nilla, jag tycker också att det är rent hemskt! Bedrövligt! Och inte hör man dem klaga heller, de har väl inte tid. Och att allt kostar så mycket för dem om det övht finns någonstans att bo. Billiga matställen finns inte heller men dyra. Och minns att förr så hyrde tanter ut och ville förstås få lite extra till sin pension men de var hederliga och hade ett ordentligt rum och tog inga ockerhyror. Så undrar politiker nu att inte tillräckligt många utbildar sig. De saknar ju själva högre utbildning flertalet av dem. De kan ju testa hur detta liv är, om de kommer in förstås ...

    SvaraRadera