fredag 18 mars 2016

Mycket att fundera över i detta land

Så det har jag gjort och bloggat en del om denna vecka. Det här såg jag tidigare för någon vecka sedan och har schemalagt. Vid en mur sitter en kvinna i hällande regn med en sån där 9-kronorsfilt ni vet från Ikea om benen, ja sitter, inte står på knäna som Göran P säger, han har nog inte varit utanför sin herrgård i Sörmland på länge. Och lite förvånad över att hon inte sitter där det är tak men förmodligen får hon inte det.

Jag köper en fin träslev av henne, lite roligt att ha och den liknar sameslöjd lite tycker jag. Hon tyckte jag istället skulle ha en rejäl stekspade, förstår hur hon menade, de själva rör nog i lite större grytor när de lagar till sin mat gemensamt för den här hade rätt långt skaft, jag tyckte det var fint.

Undrar om han den där Göran P har pratat med någon? Någon gång? Han som vet så mycket och brukar peta kvinnliga kollegor i magen. Han vet i alla fall att det ska förbjudas att vara fattig. Och visst är det ingen framtid att tigga eller att leva i misär men då kunde väl han som har mer makt än jag åka dit och påverka var alla de där EU-miljarderna som det landet har fått och får, hamnar, i vilka fickor. För de här människorna som inte står på knäna utan sitter de säger att de har fått det sämre.

I vintras gav jag till Star of Hope och många med mig av våra redan skattade pengar som de kunde köpa fönster för till rucklen där och montera så att det blev lite bättre skydd mot kylan. Så hyrde de en lokal som inreddes till skola och som också fick en liten matsal och tvättstuga, barnen kunde få ett mål mat om dagen och ta med sig tvätten från sitt hemmaruckel och tvätta under dagen för i deras undermåliga hus finns varken el, vatten, toaletter, värme eller något annat. Det var så kallt under vintern att deras konservburkar blev bottenfrysta. Och i sängen kunde någon i den äldre generationen ligga också nästan bottenfryst och döende.

Det här kunde ju göras bara så långt de givna pengarna räckte, i en liten by, så fortsätter man i nästa när mer pengar kommit in. Och har hjälparbetare och volontärer på plats. Tror inte att någon av våra politiker varit där även om de förstås varit i landet och träffat dem som får miljarderna ...

Men tänk, de där hundratals EU-miljarderna skulle ju räcka till alla fattiga så att de alla fick ett värdigare liv. Och det skrivs avtal och avtal men det är ett mycket långsiktigt arbete. Kortsiktigt kanske den som inget har, ja är fattig, hungrig, utblottad helt och kanske sjuk, ändå behöver att vi ser dem och ger något just då.

Just värdighet saknas i deras liv sa han Göran P, men de uppträder väldigt värdigt även om vi alla fattar att det är hemskt att tigga men hur ovärdigt det är beror ju också på vårt uppträdande.

Tror han sitter där och filurar lite med sin fru och ett mycket dyrbart vin i handen och han har ju hört att folk känner sig trängda och upplever obehag av att se dessa fattiga. Det har han hört sa han ...

Jag har inte bara hört utan vet att han den där Göran P söker (tigger) varje år pengar från EU till sin herrgård och sina kor, han fick ett år 109000 kronor direkt in på sitt konto och söker vidare. Och det är ingen fattig, han har en årlig miljonlön och mer än så.

Tänk om alla kunde få det så, direkt in på sitt konto, ja då behövdes inget knästående och då kan vi förbjuda sådant som han med ihopknipen mun sa skulle förbjudas. Den där Stefan har nu hängt på lite, blir väl osäker med allt och hur han ska upprätthålla sin position, men bli inte som Göran säger jag. Du pratar ju såååå mycket bättre engelska:-) och svenska med för den delen.

PS han den där Göran, han skulle göra allt så mycket bättre än Stefan säger han gällande flyktingarna men massor är välkomna, ja alla, vi behöver alla unga säger han vidare men det behöver ju deras land också, ingen reflektion alls att de omges av enormt rika grannar på närmare håll som skulle kunna göra något för dem, inte bara Europa, vissa länder som de flytt till närmast har jättestora läger och det är svårt både för landet att klara och för alla stackars människor som lever i dem, medan andra rika länder däromkring inte gör något alls.

Och några hundra, sisådär uppemot 400 säger den myndighet som har hand om säkerheten i vårt land finns här numera och om folk har en hjärna att tänka med skulle de förstå att dem vill ingen ha någonstans men dem försörjer vi alla tillsammans utan att knorra. Finns ingen riktig bestämmelse här hur det ska hanteras sägs det vagt och en mycket stor osäkerhet runt fenomenet eller vad man ska kalla det. Men, det svider att se en fattig, ja är rent obehagligt, usch ut med dem så vi kan skänka pengarna till något barnhem i Afrika, vilket vi också förstås kan göra och känna oss så där riktigt goda. Men vi har större problem än med den som sitter på marken, enorma.

En liten bit av Sverige, ja så heter en designserie, den är fin, det här är också en del av vårt land, ni som bor i Sverige kan se, producerat för UR och kanske bara går att se här hos oss:
http://urplay.se/program/192033-bienvenidos-kamp vilken kamp av både honom och de andra, vilka krafter det finns hos människan och som borde tas tillvara. Både i deras hemländer och även här. Obegripligt hur de kan överleva vintern här och man behöver inte ha fått Nobelpris i neurovetenskap för att förstå hur de då har det "hemma" som alternativ.

4 kommentarer:

 1. Svenskar är inte vana vid att se fattigdom längre utom i Astrid Lindgrens jul när alla hjonen åker släde med Alfred. Det här är inte lika mysigt :)

  SvaraRadera
 2. Anna, det är så, en bra beskrivning och det kommer för nära när de kan se dem och väljer då att inte se, istället fokuseras på flyktingarna för det är politiskt korrekt, men alla de som skulle ta hand om flyktingbarn har visst inte hört av sig till myndigheterna, här frågas runt om i Stockholm om inte folk kan hyra ut ett rum till alla åldrar nu.

  SvaraRadera
 3. Nej inte lika mysigt som i Astrids böcker, inte alls.
  Så himla sorgligt.
  Oj oj, som vanligt vet jag inte vad jag ska säga, men jag blir ledsen.
  :-(
  Monica, önskar dig en mycket fin helg och önskar att du ska bli frisk fortare än kvickt.
  Önskar dig en glad påsk och en jätte, jättefin fölsis!!

  SvaraRadera
 4. Annika, jag blir också ledsen hur folk dömer, det är som att de måste ha några syndabockar och de fastnar i det, och tänker inte vidare alls. Men mysigt på film, ska hållas där anser många.

  Tack, hade en bedrövlig dag igår men inte värre idag, hoppas det vänder nu, helt galet virus eller vad det nu är. Ska slå klackarna i taket så fort jag orkar:-), ska verkligen göra något roligt. Tack igen och njut av din födelsedagsresa, så rätt att göra något riktigt fint.

  SvaraRadera