tisdag 15 mars 2016

Från Bromma till Kungliga Djurgården ...

planeras 4000 bostäder, man kallar det en "okänd krisplanering":-) och tanken är att våra nyanlända ska få boenden i innerstan och även Östermalm. Det blir tillfälliga bygglov och lagar ska inte behöva följas som när andra behöver bygga utan undantag ska göras, annars är väntetiden lång gällande bygglov och alla tusen regler och lagar. De planeras att bli klara redan i år 2016 och tanken är att husen ska byggas i 2-3 våningar och den boende stanna i sin lägenhet i 2-3 år för sedan har hen kommit in på arbetsmarknaden och kan söka sig vidare på bostadsmarknaden själv säger den för detta ändamål alldeles speciella utsedda samordnaren för stadshusledningen optimistiskt. En rad förvaltningar arbetar tillsammans med stadshusledningen med detta och byggena kommer att kräva sin särskilda bevakning. Och det lovas snabba ryck med allt!

För att undvika lokala protester vill inte politikerna ge så tydliga besked om vilka platser det gäller, vid Bromma finns plats nära flygfältet men där är olämpligt så det blir i "bättre" kvarter istället. På Östermalm kanske man ska klämma in små kvarter i de befintliga här och där. Det kan också bli kvarter på 300 lägenheter ihopsatta och så 300 till intill för då behöver inte staden leta fram så många olika platser.

Och upphandlingen är klar och vem/vilka som fått uppdraget men inte offentligt ännu. Politikerna poängterar att de vill ge mycket begränsad information och det är Stockholms stad som köper huvuddelen av lägenheterna till en kostnad troligen över en miljard enligt de som kollat upphandlingarna. Kvarteren ska behållas i upp till 9 år, erfarenheter av tidigare s.k. nödbostäder är ju att de blir bestående.

Men hur ska man välja ut vilka som ska få bo där? Hur ska det gå till? Jag menar i kvarter som de flesta svenskar inte har råd att bo i. Och det blir väl förstås ett "vi" och "dom", är väl inte så trevligt det heller att bo så. Och kanske det finns de som hellre flyttar till Boliden:-), ska bli spännande att se hur allt ska lösas och hur folk i de flotta lägenheterna reagerar, men det är klart, det här är väl nån sorts rättvisa, blir lite mer jämnt fördelat så fler får nya grannar.

På Lidingö påpekar en sakkunnig i staden att de tillsammans med allmännyttan och privata hyresvärdar kanske kan erbjuda 10 lägenheter per år till de som vill flytta hemifrån eller äldre som vill ha en lägenhet men nu har de fått nära 400 som ska erbjudas boende och ny bostad och ärligt talat säger den sakkunnige att han inte vet hur det ska gå till. De har ingen mark att ta och det har blivit kö hos modultillverkarna som nu har ett guldläge. Kollar man kompetensen förresten hos alla nytillkomna om nu inte företagen hinner med och har arbetskraft tillräckligt? Ja kan ju finnas några ingenjörer eller byggkunniga men då är det väl tusen lagar och regler när det gäller deras anställning så det faller.

En minister säger att vi måste bygga snabbt för våra nya ungdomar som kommit och inte bara bostäder har hon nu kommit fram till för i de här kvarteren krävs nya skolor också, vi har fått så många fler barn, hur det ska gå till får hon nog fundera lite till på, ja varifrån de obefintliga lärarna ska rekryteras.

I Göteborg som ligger lite före Stockholm i dessa skeenden blåser redan orkanstyrkor sägs det, kanske överdrivet något men man förstår folks oro.

Men, och jag säger men, om nu detta var så enkelt så det löstes utan långbänk, hur kan då ständigt och i alla tider våra politiker säga till ungdomar här som söker bostad och studenter som går långa utbildningar, nej, nej, vi kan inte bygga, finns ingen plats, blir för dyrt, ingen möjlighet att bygga billigare bostäder, nej, nej och åter nej m.m. Vi måste följa alla byggregler, blir för dyrt igen Ja sånt kan man undra över i Svearike. Att det går ...

2 kommentarer:

 1. Oj, så märkligt det låter att klämma in så många bostäder och så snabbt. Som barracker då nästan?
  Fattar det inte riktigt.
  Bromma och Östermalm, haha...snacka om att det blir protester galore. Jaja, jag får väl se om det hänt ngt då jag kommer hem nästa gång.
  Nu är jag iaf tillbaka i bloglandia :-)

  SvaraRadera
 2. Annika, man orkar inte bry sig längre snart, blir väl nån sorts moduler fast bättre än studenterna har, de får ju bo i lastcontainrar.
  Bara det inte blir en massa bråk. Ja du får se om det går att åka hit i sommar:-), kul att du är tillbaka och förgyller bloggvärlden, ska läsa sen hos dig, ha det så fint!

  SvaraRadera

 • Skeppsholmen - Jag stannar till och bara tar in hur vackert det är! Alla båtar, uteserveringar, atmosfären. Och så en julgran med fotbollströjor.
  7 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  6 år sedan