måndag 29 februari 2016

Så här på självaste skottdagen ...

Jag bloggar om februariresan i min andra blogg: http://fotofunderingar.blogspot.se/

6 kommentarer:

 1. Följer din resa till Sheffield med stort intresse eftersom delar av min f d mans familj bodde där på Ashton Hall tror jag byggnaden hette, var aldrig där. Sheffield är så typiskt engelsk, så mycket engelsmännen har bevarat till skillnad från oss som rivit och rivit och rivit. Vi får vara glada att några gamla byggnader ännu finns kvar. Det hyllar jag. England har ju varit rikt mycket länge och många har levt i ett fantastiskt överflöd med mycket påkostade byggnader. Måste vara dyrbart och svårt att hålla igång många av dem. Tack för din blogg - alltid intressant att läsa! Hälsningar Nilla

  SvaraRadera
 2. Nilla, roligt att du följer med på resan:-), ska fråga dotter Anna om Ashton Hall, hon känner till så mycket om Sheffields historia och byggnader, jag lär mig efterhand. Och det är så roligt att gammalt bevaras och renoveras och kan finnas sida vid sida med det nybyggda. Sorgligt så mycket som rivits i Sverige och faktiskt fortsätter så. Ja idag är det nog väldigt kostsamt att bo i slotten i England så man ser att de har företag kopplat till dem och arbetar väldigt mycket och att det är öppet för turister. Slott som ligger vid kusterna har mindre hus de hyr ut och får inkomster där och många odlar och tillverkar mycket till försäljning.
  Tack för vänliga ord, ha det så fint!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Arbetsbostäderna i England var också många och har konstigt nog bevarats. Unga familjer renoverar nog några av dem och flyttar in. En del "Plumwork" troligen. De är speciella, och det var ju stora klass skillnader för bara ett 20-tal år sedan. Fattiga och rika, särskilt i norra England, där många industrier låg och bondgårdar med storbönder, rika som attan! Från någon av storstäderna kommer jag ihåg en TV-serie som gick väldigt länge och hette "Coronation Street". Själv bodde jag många år i Old Heathfield, Sussex, ett mycket vackert område och nära till Eastbourn, Brighton och t o m London. Trivdes med England och engelsmännen, men ibland tyckte jag att jag var tillbaka säkert 20 år i tiden.

   Radera
 3. Nilla, ja de som var arbetarbostäder är populära nu, de håller bra de gamla tegelhusen och renoveras fint, är populära, är lite av ett generationsskifte, äldre har renoverat och bott i dem länge och måste kanske flytta av åldersskäl och yngre köper av dem. Jag trivs väldigt bra i Storbritannien och tänker på att gammalt och nytt samsas så bra, det är som att flyttas tillbaka långt och det är bara trevligt. Att det finns stora köpcenter men sedan så många branscher som har sitt, som lokala slaktaren, bagaren, grönsakshandlaren t.ex. Och att det finns så många småställen förutom caféer och matställen, som de som gör goda smörgåsar man kan ta med, är som i barndomens Uppsala, min äldre bror köpte ofta något smörgåspaket på mjölkbarer där som de hette, han var bara 10 år när han började på läroverk där, när jag studerade där var de smörgåsställena redan borta. Så det är så mycket man känner igen från förr, det är väldigt trevligt.
  Och tänkt på när vi varit i välbevarade områden som visar industrialismen som i Abbey Dale, så fint och välordnat det var på många sätt i bostäderna.

  SvaraRadera
 4. Inte bara tegelhus, många hus är nog byggda av sten. Vi bodde i ett hus med s k "Sussexsten", mycket attraktivt. Vilken byggare skulle åta sig den typen av bygge i dag! Det var väl ganska länge sedan det fanns mjölkbarer? De sista fanns väl omkr 1960. Där fanns det billig mat, kommer ihåg att jag med min familj åt på en sådan i Stockholm. Falukorv och potatismos med mjölk att dricka - studenterna i Uppsala hade nog råd med den maten!

  SvaraRadera
 5. Nilla, det är sant, när vi åker runt i Peak District så är det mycket kalkstenshus, limestone, hela byar och små städer byggda med den och ett och annat modernt hus kan det vara på lite avstånd från dem. De är väldigt fina de stenhusen med vackra fönster och dörrar, väl underhållna, och problem när barnen ärver berättas det ofta om, de har inte råd att behålla husen om en ska lösa ut de andra syskonen eftersom husen är värda väldigt mycket på marknaden, lite motsats mot här att det på "landet" kostar så mycket att bo.

  SvaraRadera

 • Skeppsholmen - Jag stannar till och bara tar in hur vackert det är! Alla båtar, uteserveringar, atmosfären. Och så en julgran med fotbollströjor.
  5 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  6 år sedan