torsdag 4 februari 2016

Norran

Fanns många bra och insiktsfulla ledare att läsa om Valfridssons och Sveriges "utredning". Väljer en från norr, är intressant att få perspektiv från andra håll i detta avlånga land:
http://norran.se/asikter/ledare/valfridsson-ar-ingen-problemlosare

Om Valfridssons förslag vinner gehör hos regeringen så är romernas barn de enda på hela jorden som inte ska ha några rättigheter i Sverige, som skolgång och sjukvård, alla andra barn från vilket land de än kommer hit, EU-länder, papperslösa och utan några som helst dokument har dessa rättigheter och vi följer FNs barnkonvention när det gäller dem. Det gör man i Göteborg och flera städer när det gäller romernas barn också, i Göteborg har det sedan 2008 erbjudits skolgång till dem, just nu är det 23 barn som går i skola i Göteborgs kommun och det innebär ingen särskild stor kostnad säger kommunen och inte heller har det blivit en invasion som Stockholm befarar av nytillkomna utan barnantalet har varit i stort sett lika från 2008.

Direktorn på Räddningsmissionen, Emil Mattsson berättar att de har en öppen förskola för de minsta och den fungerar som en sluss in i skolan sedan och det betyder oerhört mycket för barnen, varje dag i skolan är en seger för dem, de lär sig massor, språk, att läsa, skriva och räkna och om det sker i Sverige spelar mindre roll, de får intresse för skola och inlärning som de bär med sig och förändrar deras situation var de än befinner sig sedan. I Göteborg gäller FNs barnkonvention punkt slut säger han, en eloge till Göteborg!

En annan ledare skriver om romernas situation att EUs pengar, Sveriges beslut och att hjälpa på plats som hjälporganisationerna gör är ett väldigt långsiktigt program men att människan lever här och nu och vi behöver ha två perspektiv parallellt, det långsiktiga att förbättra i hemländerna om nu viljan finns där att göra det och det kortsiktiga att hjälpa där vi ser att det behövs och har möjlighet att göra något.

Människorna som lever idag har ju ingen hjälp av om det sker en förändring till det bättre om 100 år eller så...

2 kommentarer:

 1. SÅ, enligt honom ska varenda unge som kommer till Sverige ha rätt till skolgång? ALLA utom romerna? Men hur sjukt är inte det?
  Snacka om att klassa ut en grupp helt och hållet. Fattar inte alls tänket där och blir förbannad.

  SvaraRadera
 2. Annika, ja det är ju väldigt konstigt, att de blir fortsatt förföljda som de alltid varit, som ett apartheid ungefär fastän de är EU-medborgare, så konstigt. Det senaste idag att från 1 mars ska alla från noll till 19 år få fria linser, glasögon, och undersökningar med synen, alla som söker asyl, alla ensamkommande barn, alla barn som vistas här utan tillstånd men romernas barn ska inga få. Konstigt igen.

  SvaraRadera

 • Skeppsholmen - Jag stannar till och bara tar in hur vackert det är! Alla båtar, uteserveringar, atmosfären. Och så en julgran med fotbollströjor.
  4 timmar sedan
 • Lite var dag - Ja lite så, var dag när jag var själv så fixade jag med lite av varje, t ex gjorde nytt runt diskbänkens kanter med silicon, svårast var att ta bort det ga...
  1 år sedan
 • Jag har flyttat! - Inte så långt bort, min nya adress är: http://engelsktporslin.blogspot.se/
  6 år sedan