tisdag 2 februari 2016

Arbetslös?

Är verkligen någon det idag i landet Sverige? Jo vi har hög ungdomsarbetslöshet och många sjukskrivna, många som lever på bidrag i olika form. Svårt sjuka naturligtvis men där ser jag många arbeta mellan smärtsamma behandlingar. En förfärlig situation i sig men folk som verkar starka lyssnar ingen på.

Men ingen skulle behöva vara sysslolös. Vi har ett tillstånd i detta land som liksom flyter ut och iväg i intet. Bibliotek stänger om inte helt så på kvällstid för bibliotekarierna har en absurd arbetssituation med stora gäng som driver omkring där inne och gapar och skriker, även hotar och slåss. Kvällstid vill folk som arbetat en hel dag besöka bibliotek, även andra för det finns massor med ungdomar och även vuxna som utbildar sig och har tuffa studier och behöver uppsöka bibliotek, söka info och läsa och skriva under tystnad, samlas i liten grupp ibland och göra färdigt ett arbete, uppsatser av olika slag eller bara plugga. Barn från förskolor kommer och familjer, pensionärer för att läsa tidningar i lugn och ro.

Ja bibliotek har tills nu varit en plats för lugn och ro. Numera är det så stökig miljö så personalen sjukskrivs. På ett stort fint bibliotek stod på flera språk för dem som vi tagit emot denna höst: välkomna hit och ni behöver inte registrera er för att låna, inte heller visa något id-kort, nej ta bara vad ni vill ha?!? Det här ger väldigt konstiga signaler, för naturligtvis kan en del av dem visa någon form av dokument och ska då göra det. Vi blir landet som man kan göra precis som man vill i. Där står någon som byggt upp landet och har kanske lånekortet hemma eller glömt koden och får gå tomhänt, men det är vi det. Och så många fina bibliotek vi har, vad de kostat alla skattebetalare att bygga upp genom tiderna. Och nu som att vi inte ska vårda något eller vara stolta över det vi har. Det blir så totalt fel och bygger på de dåliga strömningarna i landet i det tysta.

Jag tror eller vet, att vi hjälper inte någon med att inte ha ordningsregler för uppförande, hyfs och mycket mer. Det blir helt absurt för alla människor vet naturligtvis att det finns regler och lagar att följa om ett samhälle ska fungera. Och med många minderåriga som nu saknar föräldrar blir det ohållbart om allt kan gå vind för våg. De tycker kanske det är kul ett tag att känna frihet men om ingen bryr sig är det så mycket värre.

Badhusen blir en annan plats som överfalls av stökiga gäng, där går både småbarn och skolbarn på simundervisning och blir trakasserade eller värre än så. Och det har blivit en otrygg plats både för gäster och personal. Särskilt för barn som är så utsatta i denna miljö när de ska byta om eller duscha. Och även för handikappade är det en farlig miljö, ja för vem som helst.

Nya tågstationer som byggts för att visa så snyggt vi har det och även ge bättre service, de blir tillhåll för allsköns elände.

Väktare som ska upprätthålla nån slags ordning på torg och i gallerior blir omringade av gäng, populärt nu att maskera sig, och blir nedslagna, mot dessa horder som driver omkring sysslolösa är det svårt att skydda sig ensam.

På perronger kommer de i gäng och hotar folk och slåss med käppar. Tänk alla äldre som har rullator eller svårt att förflytta sig snabbt, ser och hör dåligt men måste ta sig någonstans, det är förfärligt så utsatta de är. Och de är beroende av de kommunala färdmedlen, det enda de har råd med och knappt det. Ja så finns de där 40-åriga männen som också kommer från grannkommuner och även från andra länder i EU och svingar käppar i vår huvudstad, det kräver nog ett eget inlägg.

Så i allt detta behövs hur många händer som helst, väktare behöver vara två och inte ensamma, personalförstärkning på bibliotek, i simhallar, på skolgårdar, på de oerhört galet uppbyggda flyktingboendena och HVB-hemmen, stora massor med boenden och några personal, som nu senast rapport om ett, 600 boenden och tio i personal! Ja i massor av miljöer skulle folk som lever på bidrag kunna göra en insats, andra utbrända skulle kunna göra något ett par timmar, mycket visar att någon annan sysselsättning än de haft och att ha sysselsättning överhuvudtaget är läkande. Bördan för alla andra helt överansträngda skulle lätta lite och framförallt är det demokratiskt.

Nu känns det där med språkcaféer lite avlägset om biblioteken är så stökiga så man inte kan vistas där. Men ingen skulle behöva vara sysslolös, det finns hur mycket som helst att göra i detta land. Och många gör massor främst i många kyrkor, har förskolor, fritids, caféer, språkträning, övernattning men mest är det pensionärer som ställer upp med sin tid. Pensionerade lärare som undervisar i svenska med glädje och visst får de mycket tillbaka, vänskap och kulturutbyte men mycket jobb också. Och vad samhället tjänar på alla dessa frivilliga utan ersättning. Skulle vilja höra Löfvén säga något om det. Och vad det kostar när staten eller privata företag gör något, bara tältlägret där i Skåne som blev något misslyckat säger Migrationsverket idag med tanke på det klimat vi har kostade över 10 miljoner för 1 1/2 månad. Och är nu rivet. Men det finns så många andra betalda sysslolösa som kan sättas i arbete och bidra med tid.

Vad lite det berättas om allt detta som är vardag för svenska folket idag. Politiker sitter kanske i någon bubbla och särskilt han som utrett om EU-medborgare som romer ska få vara här eller inte, eller om vi ska ge någon en varm mugg kaffe som sitter ute i minusgrader på isig mark. Nej det ska vi inte enligt Valfridsson som själv tjänar 100000 i månaden och har ett miljonföretag med sin familj i Västergötland. Han fick fundera länge, flera år, och det han säger är ju bara lagar och föreskrifter som redan alla vet. Inget nytt eller revolutionerande. Han sa också att de fattigaste av romerna var kvar i sina hemländer, de kom inte hit, så då skulle ingen få komma. Men tänk karl vad du säger! De fattigaste är naturligtvis kvar i krigsländerna också, sjuka, gamla, kvinnor och barn och lever i flyktingläger där. De som hade pengar tog sig hit. Med hans resonemang skulle man då byta ut alla de 160000 som kommit mot de andra som är kvar.

Så resonerar han om romerna. Tjatar om skola där, romer har inte fri tillgång till skola, så mycket är korrupt i deras hemländer och har föräldrarna pengar att betala svart med så räcker de ofta inte till kläder och skor, pennor och papper till barnen så de kan skickas iväg. Dessutom asfalteras vägarna nästan fram till deras byar med skjul där tar ler-och grusvägar vid, då har myndigheter bestämt att deras fordon, som kan vara häst och vagn inte får framföras på asfalterade vägar så de tar sig ingenstans med varor de tillverkat eller odlat. Man gör allt för att hindra dem att leva och överleva.

Och nu ska vi också det med Valfridssons utredning. Sedan att hjälporganisationer är fantastiska, själv stöder jag Star of Hope sedan 30 år och de har ett viktigt arbete i många många länder, men pengarna från frivilliga räcker förstås inte till mer än någon by i taget. I vinter har de varit där och satt i fönster i lerväggar och dåliga skjul, husen saknar både el, värme och vatten. Täta fönster minskade kylan lite inomhus och en man i byn monterade fönster åt sina grannar när de fick ett lass, han hade arbetat med sådant, så S of H fick hjälp. De kände också igen några av människorna där, hade tidigare suttit på marken här i Sverige men nu skulle de försöka stanna i denna by där Star of Hope ordnat skola med tvättmöjligheter och en måltid om dagen. Och med pengar de själva fått ihop under sina vistelser i Sverige kunde de förstärka husen lite.

I det land som redan under ett antal år fått 35 miljarder från EU och nu ska få 45 miljarder till under en period framtill 2020 för att utjämna skillnader och se till att barnen får skolundervisning, vart tar alla dessa miljarder vägen? I de senaste intervjuerna med folk på gatorna här i Stockholm säger de att de hade det bättre under den där diktatorns skräckvälde än nu under EUs. Det är hemskt att höra, men då fick även de barnen bo på de där hemska barnhemmen och det var bättre tydligen än hur det har det idag. Det blir så underligt alltihop. Girigheten styr maktens män, det är oftast män.

När utsatta måste betala svart för att få vård och skola? En begravning kostar också mycket och de vill ta farväl värdigt av sina föräldrar t.ex.
Och vi har väl alla läst om den mycket gamla kvinnan som är överlevare från förintelsen, som Europa har ensamt ansvar för, som sovit på Konserthusets trappa i Stockholm? Hon är här för att få ihop lite pengar till sina barnbarn och barnbarnsbarn, så de har chans till ett bättre liv. Några kvinnor från Finland läste om detta och kom hit, hon blev först rädd men de ville hjälpa henne och gjorde det. Och andra också, hon var glad för mat och varma kläder hon fick efter att ha berättat om sitt ofattbara liv.

I Uppsala har en hel del sina barn med sig och det har fungerat hyfsat bra där med hjälp av kyrkor och även museer som haft barnverksamhet och med en förälder alltid med dem, socialen har ryckt ut men inte haft några anmärkningar, då finns andra säger de som inte tar hand om sina barn lika bra, men hur de än gör är det fel enligt Valfridsson, lämna sina barn i sitt hemland är fel, ta med dem är fel. Nu ska direktiv gå ut till alla kommuner så det vet hur de ska göra, inte behöva tänka själva, bara lyssna på Storpappa. Undrar hur han skulle göra? Han som bor så fint med pojkvännen som säljer surdegsmackor, ja det står så, han har det som sitt arbete. Men livet kan ändras, jag tror på karma, för även om detta möter debatt så visst kan många kommuner nu luta sig mot vad regeringen kommit fram till. Finns kommuner som ordnat skola och förskola för EU-migranters barn men det ska upphöra nu. Denne man är moderat, konstigt i sig att han gör detta i denna regering och sen har han Åsa Regnér, barnminister, låter så fint. Hon som lär barn att alltid gå förbi en tiggare och aldrig ge någon fattig. Tror på karma igen;-). Som Lena Melin säger på Aftonbladet, det kan ju aldrig vara fel att vara vänlig, nej precis och se människan. Och så mycket bättre att hjälpa både här och där! Då får ju fler hjälp och sakta kan hoppas vi saker och ting förbättras. Men hittills läser och hör jag folk som varit på plats att det sker bara på humanitär väg från hjälporganisationer. Var är EU-miljarderna? Och det ska ges mer och mer men Åsa kanske som är barnminister kan ha koll och vara på plats, ja i en sån där lerby i lerhus eller presenningshus. Tänk vad många vinterbonade Friggebodar på 25 kvm EU-pengarna skulle räcka till. Fast det förstås, enligt Valfridsson får det inte finnas något som kan likna fattigdom, fast nu menar jag i deras eget land, där verkar det vara ok eller vad säger du Valfridsson?

Och så har vi ett sådant kaos med det som är politiskt korrekt, vi vill framstå så för omvärlden, men vilka verkliga problem vi har om vi inte har regler, uppfostran och ställer krav på detta enormt stora antal människor som flytt hit. Och om de gör något hotfullt eller brott, så släpps de, är så konstigt. Hotar de övriga på boendena får de bo kvar. Mördar de någon får de också "bo" kvar. Runt Centralen i Stockholm driver ca 300 pojkar omkring, lever till största delen på brott och förmodligen med hjälp från dem de rekryteras, kanske en del genom det har boenden, medan andra tältat i innerstan. Några sägs vara 9, 10 år. Är otroligt att inte myndigheter ändå tar tag i det och alla är förstås inte kriminella utan behöver vuxenhjälp, skolgång, omvårdnad och aktiviteter, ja de som lever på brott behöver samma hjälp, de har inte sett något val hittills. Men nu ska Sverige eventuellt sälja dessa pojkar till det land som tar emot dem. Jaja, undra på att hela världen skriver om oss.

Och så mycket enklare då att som politiker koncentrera sig på en skrivbordsprodukt och gå ut i alla medier och prata om de 5000, de flesta romer av dem, som är här så behöver man inte prata så mycket om de andra hundratusentals som ska integreras på något sätt eller avvisas. Inget sägs heller om våra hemlösa, det har visat sig att många av dem inte är missbrukare utan har av många andra orsaker hamnat i fattigdom och misär. De blir hänvisade till härbärgen som är bedrövliga, alla blandas och de utan missbruk vågar inte bo med dem med missbruk. Är farligt så de återvänder till någon port eller nattbuss. De skulle bli väldigt glada om de blev erbjudna tak över huvudet i en vinterstuga på någon lyxig fjällort, de stugorna som blev så ratade av andra. Ett rikt land som Sverige och med detta kalla klimat dessutom borde inte ha någon som saknar boende.

7 kommentarer:

 1. Alltså, när jag läser det du skriver blir jag lite matt i hjärtat. OCH rädd.
  Det du skriver om bibblorna tex. Skrämmande. DE ska ju vara en lugn plats för ALLA. Tysta och lugna och stilla.
  OCH nej, man kan inte göra som man vill. VAD ger det för bild av Sverige?
  Vad är det som HÄNDER!!!??? Blir skrämd.
  DAGS att släppa den förbannade PK-manteln NU!
  Ta tag i rubbet.

  SvaraRadera
 2. Annika, ja det blir man! Alla yrkesgrupper som arbetar med människor slår larm att de inte orkar eller att det inte fungerar längre här, idag var det skolkuratorerna som berättade om sin situation. Man måste ju kunna ställa krav på både barn och vuxna, och varifrån ska pengarna tas snart? Det kostar ju så oerhört mycket med alla privata aktörer som driver boenden men säkert en svår uppgift också. Bättre kanske att kommunerna går in och ser om de kan hjälpa till än att skälla på alla. Det blev för mycket att organisera på en gång i Sverige, det borde ju finnas en plan på boendena så att alla får uppgifter och är delaktiga, att föräldrar som har barnen i skola stöttar dem så mycket som möjligt med det. De har ju fritid de vuxna när hela familjer serveras både frukost, lunch och middag av personal, det praktiska borde alla ha ansvar för i olika arbetslag och matlag och personal finnas till hands att prata med och att hålla en viss ordning men inte att de ska vara uppassare så att det krävs så många anställda. Sen mår förstås både barn och vuxna dåligt, har trauman eller är sjuka, resurserna räcker inte till här för alla. Tandläkarna är överrösta med nya patienter också som ska få hjälp, barn som vuxna. Bra om man erkänner problemen, det går inte att låtsas att det fungerar. Barn har berättelser med sig från sina länder som vi aldrig hört eller kunnat föreställa oss, aldrig stått ett ord om i media eller politiker yttrat något, men lärarna får höra och hur ska de kunna ta hand om detta med, då kommer skolkuratorerna in i bilden men de orkar inte heller. Det har ju inte ökat med personal, utan dragits in på alla kategorier under lång tid. Tror politikerna måste ut i verkligheten, kan börja med barnministern i skolorna.

  SvaraRadera
 3. Vill bara tillägga: att alla måste hjälpas åt om vi ska klara av allt som tillkommit, så att ekonomin fungerar, redan skattehöjningar och det var innan regeringen visste om alla som skulle komma och fler höjningar lär det bli nu. Och kanske regeringsbyte i röran, vi får se. Nu letas efter folk i många yrken och lönerna höjs också vilket är bra men jag tror att alla som lever på bidrag måste bidra med något själva, många gör ju roliga saker och har ork till det, då kan de också ge tillbaka till samhället lite av tiden, kanske rena friskvården och jag menar förstås ingen dödssjuk. Om alla hjälps åt går det bättre, sen att integrera människor som kommit är varierande, alla vill inte bli det heller.

  SvaraRadera
 4. Ser inte ut som det landet jag lämnade.

  SvaraRadera
 5. Lena, nej mycket har förändrats verkligen. Hoppas det kan bli bra lösningar på alla problem, vi får se hur det går.

  SvaraRadera