lördag 12 december 2015

Klimataktuellt/Luleå

Det förvånar något att Luleå är den största boven när det gäller utsläpp av växthusgaser, de släpper ut flera miljoner ton koldioxid mer per år än Stockholm t.ex. Fy, Luleå etta, Gotland (Slite) tvåa och Lysekil trea. Även Göteborg och den lilla staden Oxelösund (SSAB där med) kommer långt före Stockholm. Vad beror det på? Jo Luleå har Sveriges största masugn. Ståljätten SSAB och kraftvärmeverket Lulekraft som är samägt mellan SSAB och Luleå kommun släpper ut 3.35 miljoner ton koldioxid på ett år, Stockholm 0.8 miljoner ton "bara". Ja det är stor skillnad.

Och det är tillverkningen av nytt stål från järnmalm (inte återvinningen av gammalt stål) där kol används och som ger dessa höga koldioxidvärden. Socialdemokratiske ordföranden i miljö-och bygg antyder att man är rätt nöjd där, SSAB ger jobb och Lulekraft kan ta till vara processgas från stålverket så Luleå har därmed Sveriges billigaste fjärrvärme för invånarna, han säger också att Luleåborna förmodligen inte har kunskap om de höga utsläppen, hmmm. Ja i dessa klimattider så verkar det som man är sig själv närmast så något hopp finns nog inte, det är för sent och det sägs ju i också i alla seriösa artiklar och program där allt beskrivs om vår jord.

Slite på Gotland har Cementa som står för de höga utsläppen och i Lysekil är det Preems raffinaderier. Socialdemokratiske ordföranden igen: när vi har så mycket stålproduktion här så behöver då inte andra länder få lika höga utsläpp, ja så kan man ju också se på saken. Det mesta av det svenska stålet exporteras och ger vårt land en hel del miljarder, kan ju behövas. Även om det nu läggs ned tillverkning på många orter eller minskar och mycket tillverkning sker nu i Asien där produktionen är mycket högre än här hemma så det påverkar förstås miljön där. Stål behövs och arbetstillfällen behövs och utsläppen får vi på köpet.

SAS och flyg får ju alltid så mycket beskyllningar och utskällningar, att flyget är en sådan bov. SAS har särskilda krav på sig och bestämmelser, de får rapportera sammanlagt alla sina utsläpp i hela Europa för alla flygningar och kommer långt ifrån Luleås utsläppsnivåer trots det. På SAS betalar man ju också extra för varje biljett som miljökompensation.
Klimatforskare förresten sprider mest utsläpp skadliga för miljön av alla kategorier resenärer, inga reser lika mycket som de, flyger över hela världen, de måste ju vara precis överallt och rapportera hur det ser ut och prata klimat, kan de inte ha lite mer nätkonferenser?

När jag nu ändå är inne på SAS tänker jag på något som var nytt för mig, jag läste på planet senast att SAS sedan 30 år fyller ett plan med julklappar och annat viktigt för livet med hjälp av sina anställda och flyger till de Baltiska länderna med det och ordnar julfest för de fattiga barnen och även långtradare går iväg med förnödenheter ordnade av dem. Det finns ju mycket nytt och modernt i huvudstäderna där med vackra hus och lägenheter och även lyx men på landsbygden är det många som har det väldigt fattigt och i småstäder likaså. Det är ju flera organisationer som årligen har insamlingar till barnhem och familjer där. Så många gör något, det känns bra.

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant läsning! Också speciellt om hur SAS skickar paket och har fest för fattiga ! Så härligt att läsa!

    SvaraRadera
  2. Trillingnöten, ja mycket intressant! Mycket det "talas" tyst om, både det som är dåligt och det som är bra. Roligt att SAS gjorde detta årligen sedan så lång tid och anställda var så engagerade i det.

    SvaraRadera