torsdag 10 december 2015

Julkalendern

Tycker att den är riktigt bra och intressant, bäst är barnen, de är helt underbara, låter så naturliga och som att de funderar på egen hand, Erik kommer sen även om jag skulle ha svårt att ha en karl hemma med den rösten;-), men han är bra med barnen och ska ju vara så här förstås i sin roll som han kanske inte heller spelar utan funderar på egen hand;-). Lotta är rätt tråkig tycker jag och är väl så där som hon brukar vara i alla program. Kakan är ju kul förstås.

Tyckte de gjorde ett lite väl snabbt hopp från medeltiden och direkt till Gustav Vasa, fattades för mycket där vad som var före och som blev genom den brutale diktatorn och tyrann som han beskrivs som numera. 13 år skickades han till Uppsala för lite bildning men skoltiden blev knappt två år, då blev han arg, (hade ett våldsamt humör hela livet), på läraren och körde ett spjut genom alla skolböcker och uttalade eder. Det fanns värstingar bland elever även då;-). Sedan som kung skövlade och rånade han alla kyrkor och många egendomar och byggde upp sin egen förmögenhet till krig och införde också arv-monarki som kvarstår än idag. Skolsystem och sjukvård som fanns genom klostrens munkar och nunnor och även skolundervisning som kom fattiga till del genom högre stånd på herrgårdar och slott, allt sådant jämnades till marken och mycket kunskap gick till spillo. Det blev fattigare och mer okunskap så det var lättare att i nästa århundrade lura i folk om häxor m.m. Den Lutherska kyrkan höll folk i schack och förtryck med Gustav som överhuvud. Det sägs att det tog Sverige flera hundra år att återhämta sig och komma tillbaka till samma kunskapsnivå som innan Vasa. Det tror jag, man ser så sakta allt gick framåt, fattigdom, krig, elände, sjukdomar, ingen skola, barnarbete, löss, löss hade munkarna fixat långt tidigare, nu härjar de hos låg som hög.

HÄR länkar jag till ett blogginlägg jag gjorde när vi var till Skokloster och fördjupade oss i historien. Det var väldigt intressant. Vi var även på Julita gård tidigare och där fanns byggnaden kvar från början av 1200-talet som munkar byggt med eget tegel redan då, hade medicinsk kunskap, utbildning och redan avancerade system för vattenrening. All sådan kunskap förstördes tyvärr på 1500-talet. Och tog århundraden att återställa. Tyranner är aldrig bra...

2 kommentarer:

  1. Tycker också årets julkalender är jättebra. Ser med glädje avsnittet varje eftermiddag.
    Barnen är så BRA!!! Erik och Lotta är som de var i Historieätarna.
    Lotta lite torr och saklig och Erik helt galen, som på speed ungefär...

    SvaraRadera
  2. Annika, jag tycker att den är jättebra med. För oss vuxna:-) och jag tror även att barn gillar den och lär sig mycket, inte helt fel att få se hur det varit även här för inte så länge sedan. Barnen är ju helt suveräna, de minsta smälter man ju för när de pratar så där klokt och förståndigt och är tre år. Var lite tveksam ibland till Erik men nu tycker jag han är helt rätt för detta, märks att han funkar bra med barnen. Och Kakan är helt galen på ett bra sätt, hon gör något av sitt också och det är jättekul:-) och Lotta är så där kanske, i alla fall i TV:-)

    SvaraRadera