fredag 11 december 2015

Insikt

For till staden närmast Stockholm och det är en rätt stor stad med svenska mått, Södertälje. Vackert läge omgiven av hav och sjö, fina parker och mycket bevarat i stadskärnan av äldre fin bebyggelse. Åt gott, fikade senare när maken och jag mötte upp varandra, då hade jag sett ut en toppenfin jacka till honom och han provade och bestämde sig på en minut, den var verkligen både snygg och varm och han passade väldigt bra i den, så alla nöjda:-).

Innan gick jag mot något som Svenska Kyrkan har, en världsbutik, de brukar ha fina utskurna julprydnader i olivträ och fairtrade choklad och mycket mer. Då såg jag att kyrkan var öppen så jag gick in och tände ett ljus och bad en bön för världen och för nära. Precis då var det som en tornado vällde in, visade sig vara en barnkör, ca 5 till 10 år, och de skulle öva. Vad duktiga de var! Sjöng otroligt fint många svenska julsånger och psalmer och även på latin. Gjorde vackra rörelser till och textade väldigt bra. Väldigt fokuserade och en kontrast till när de stormade in:-). Vad duktiga barn är och vilken kraft det finns i dem, hoppas de kan bevara sin glädje. Många kom in, enskilda och familjer och tände ljus och en liten raring frågade varför vi stannade och satte oss i bänkarna, körledaren sa då till barnen att de sjöng så vackert så vi kunde inte bara tända ljus och gå igen utan måste lyssna, barnen såg då väldigt nöjda ut och klämde i med ny kraft:-).

Ja sedan gick jag till Världsbutiken, som har café, second hand också intill och jag såg ett helt plan med fina vinterkläder som skänkts. Här arbetar de med både migranter och flyktingar och de kom också in, märktes att de var välkända och togs emot varmt med sina frågor, antagligen om sovplaster, mat, kläder och annat. Här bedrivs barnverksamhet, språkcafé och mycket mer. Tålamod krävs av personal och tålamod av de som väntar på besked av olika slag.

Och just så, massor, tusentals och åter tusentals inom alla Sveriges kyrkor arbetar med alla dem som kommit, praktiskt och har konserter, allsångskvällar och julkonserter nu i dessa dagar och alla intäkter från biljettförsäljning går till flyktingar, här i Sverige och mycket görs på plats i Syrien och i de närliggande ländernas flyktingläger där olika hjälporganisationer från kyrkor bedriver arbete. Och det är stora belopp som skänks, folk ger extra utöver biljetterna. Och alla kyrkors secondhand-butiker är med i hjälparbetet och ger. Många arbetar ideellt och det gäller förstås fler än i kyrkorna, många olika hjälporganisationer är involverade och det krävs mycket i organisation. Och duktiga kloka ledare.

En välutbildad man som lämnat sin profession och arbetar heltid med detta i en kyrka, i en annan stad än denna, säger att det finns inget svårare än att arbeta med människor men att vi i grunden är lika, alla har samma basala behov och man får komma ihåg det, att hålla hjärtat varmt och inte bli cynisk eller bitter, visa alla man möter respekt och medkänsla. Även erfarna volontärer och medarbetare får nog ibland, då råder han dem att vila ifrån detta arbete någon dag eller två och ändå förstå hur mycket de har uträttat, det brukar fungera. Många här i Sverige går direkt från sitt ordinarie arbete och fortsätter med volontärarbetet och det blir utmattande i längden. Gäller många yrkesgrupper idag som gör mer utöver sin tjänst, sjukvårdspersonal, lärare, apotekare, tandläkare, m.fl.

Problem kan uppstå med de överentusiastiska och lite naiva som kommer med fart och vill hjälpa andra och alla, de kan vid första motgång svänga totalt och bli nästan fientliga, de inser inte att människor är människor och det finns alla sorter som vi själva och även kan bli motarbetade utav dem eller rent av lurade.

Så det är en balans och viktigt att vara förankrad och klok och ha mognad och empati. Men man får se viljan ändå säger han och värst är det ändå med människor som ser och har alla möjligheter att göra något men blundar.

Min övertygelse är att Sverige skulle denna höst ha kraschat totalt utan alla dessa människor som ordnar undervisning, mat, sovplatser, kläder, leksaker, i en del fall arbete, barnverksamhet och med ringa eller inga alls bidrag från staten. Har inte hört eller läst någonstans vad våra 349 riksdagsledamöter befinner sig eller vad de utför, annat än i viss mån vad de gör med våra skattepengar och numera biståndspengar. Och har heller inte hört dem tacka alla dessa människor eller att de fått erkännanden, det är ett kaos i detta land från söder till norr och utan kyrkorna främst hade det gått helt överstyr. Hör också besökande från andra EU-länder här i sin profession landa på Kastrup för att ta sig vidare till Malmö och det är ett kaos utan dess like och de tänker aldrig återvända till Sverige säger de, man undrar om våra politiker lever under en stor sten, de måste ställa krav på personal som är ute bland folk att de är korrekta och själva kan uppföra sig. Och vad det här betyder rent internationellt för Sverige är viktigt. Inte bara att vi har rekord i mottagande utan hur verkligheten ser ut som folk med egna ögon ser.
Åt goda köttbullar och strömmingsflundror, en liten silltallrik före
Krubban är ännu tom
Så fint, tror inte jag sett en gravid Maria förut
Är så vackert i denna kyrka, utanför det kala och kalla ljuset, inne värme och så den glada sången, helt oväntat och en glad överraskning
Maken mötte upp och jag berättade om den fina jackan:-)
Stad vid vatten
Svårt att få med men från trädet var ett sjtärnfall hela tiden, väldigt vackert

2 kommentarer: